SCHMUCK ERZSÉBET

Full text search

SCHMUCK ERZSÉBET
SCHMUCK ERZSÉBET (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Az LMP is módosító javaslatot nyújtott be a törvénytervezethez, amelynek célja, hogy növelje az átláthatóságot az MFB Zrt. mint közpénzből működő, klasszikus magánbanki tevékenységet nem folytató intézmény működésében. Javaslatunk szerint nem minősülne banktitoknak az MFB tulajdonában álló vagyonnal összefüggő információ. A törvényjavaslat szerint viszont úgy látjuk, hogy azzal a céllal terjesztené ki a banktitoknak nem minősülő adatok körét az MFB-ről szóló törvény, hogy a Quaestor-vállalatcsoport visszaéléseit megismerhesse a közvélemény.
De a tényleges cél igazából, hogy a brókerbotrányokban eltűnt 220 milliárd forintból kiragadjon egy 17 milliárdos MFB-hitelezési tételt, amely ráadásul a 2010 előtti időszakban történt. Továbbra sem tudjuk, hogy miért csak a Quaestor-ügyben indokolt a banktitok föloldása, a Buda-Cashben, a Hungáriában vagy bármely más hasonló ügyben viszont nem. Holott önmagában az, hogy csak a Quaestornak volt MFB-hitele, erre a kérdésre azért nem ad választ, mert az MFB egyedi szerződéseiről pont annyira nem lehet semmit sem tudni, mintha magánbank lenne. Úgyhogy ad absurdum, abban sem lehetünk biztosak, hogy nem volt-e fejlesztési banki pénz a többi bedőlt pénzügyi csoportban.
A Quaestor-ügyben az MFB csupán egy kis fogaskerék volt egy nagyobb gépezetben, ahol az MNB és a pénzügyi felügyelet jóval súlyosabb mulasztást követett el. Az intézményesített felelőtlenség leleplezése csak egy átfogó vizsgálóbizottság felállításával lett volna lehetséges, amit a Fidesz lesöpört az asztalról. 2010-ben az MFB-törvény első módosításakor az LMP úgy gondolta és most is azt gondolja, hogy az MFB esetében ne működhessen banktitok. Az MFB ugyanis nem tekinthető normál kereskedelmi banknak, így nem helyénvaló, hogy a kereskedelmi banki szabályok rá is vonatkozzanak.
Az átláthatóság, a transzparencia már csak azért is kulcskérdés ebben az esetben, mert jogunk van látni, hogy a milliárdokkal gazdálkodó MFB hogyan kezeli, kinek adja el és mennyiért az állami cégek bedőlt hiteleit. Az MFB közpénzeket kezel, és ennek révén számos állami vállalat hitelezője. Tehát mi, állampolgárok milliói vagyunk az MFB tulajdonosai, éppen ezért jogunk van tudni azt, hogy miként működtetik a Magyar Fejlesztési Bankot. Itt nincs helye banktitoknak.
Köszönöm a figyelmet.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit