DR. SZAKÁCS LÁSZLÓ

Full text search

DR. SZAKÁCS LÁSZLÓ
DR. SZAKÁCS LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Asszony! Tisztelt Ház! Nem tudjuk mi osztani továbbra sem azt a lelkesedését, illetve azokat az állításait, amelyeket államtitkár asszony elmondott. A Transparency International egészen biztosan vizsgálta, és biztos vagyok benne egyébként, hogy nem kormányhoz köthető független intézményként jónak ítélhette meg egyébként a Magyar Fejlesztési Banknak az átláthatóságát, a működésének az átláthatóságát, de gondolom, ön se vonja azt kétségbe, hogy ez még a jogszabály-módosítás előtt volt.
Akkor, amikor ahhoz, hogy a Magyar Fejlesztési Bank, illetve őáltala a kormány, a magyar állam megszerezhessen bármilyen gazdasági társaságot Magyarországon, itt azért szeretnék visszautalni Vas Imre felszólalására, ahol azt mondta, hogy a mellékletet kiegészítették egy-két apró-cseprő dologgal. A következővel fog foglalkozni a Magyar Fejlesztési Bank: bővítik most a tulajdonolható társaságok profilját közműszolgáltatással, ingatlanforgalmazással és ingatlankezeléssel. Egyszer egy vitában elhangzott, hogy talán a Magyar Fejlesztési Bank lassan már savanyú cukrot is szeretne árulni. Ez az önök döntése és az önök felelőssége egészen biztosan.
Eddig ezekről legalább törvényben kellett határozni ebben a Házban, eddig legalább ide kellett hozni ez elé a Ház elé. Most egyébként a három törvényjavaslat, amit egymástól különböző időpontokban fogunk majd tárgyalni - az állami vagyonról szóló jogszabályok rendelkezései, a Magyar Fejlesztési Bankról szóló jogszabály módosítása -, minden afelé hat, hogy mindent be kell gyűrni a Lázár János által vezetett Miniszterelnökség alá, ahol Lázár János valójában a törvény szerint, a törvény indokolása szerint felkérheti, ezt lefordítom magyarra: parancsot adhat az MFB-nek arra, hogy bizonyos gazdasági társaságot vegyen meg vagy szerezze meg ezt a gazdasági társaságot. Akkor az MFB a portfóliójába tartozó cégek közül bármelyiket egyébként kijelölheti arra a miniszter jóváhagyásával, forrást teremthet rá, vagy hogyha éppen nincsen ilyen cég, akkor létrehozhat olyan céget, amelyik megvásárolhat bármilyen magyar céget. Erre hívtuk mi fel a figyelmet, hogy ez egészen biztosan nem az átláthatóságot fogja szolgálni.
Arra hívtam még föl a figyelmet, és erre nem nagyon szoktam kapni kormányzati választ, hogy miért épít ekkora cégportfóliót a magyar állam. A magyaroknak ebből vajmi kevés haszna van. Abból, hogy az Erste Bankban, a Budapest Bankban van már egyébként a magyar államnak részesedése, nagyon sok adóforintból van a magyar államnak részesedése, hogy az Antenna Hungáriát fölvásárolták, a BKV hiteleit átvállalta a magyar állam adóforintokból, olyan cégportfóliót épít ez az állam, amiből, én úgy gondolom, hogy a magyaroknak nem sok haszna származott az elmúlt időszakban.
Mielőtt erre megkapnám azt válaszként, hogy de a rezsicsökkentés fenntarthatósága érdekében történik ez, hiszen azért majd látni fogjuk, hogyha folyamatában figyeljük ezeket a dolgokat, természetesen most maguk alá gyűrik majd az első nemzeti közműszolgáltató céget is és minden más egyebet, ami ebben a rezsicsökkentés tekintetében bármilyen kompetenciával bír, ezt önök be fogják vonni a Miniszterelnökség alá. Én úgy gondolom, hogy inkább azon kellene elgondolkodni, hogy ha Brüsszel ezt nem találta helyesnek, akkor valószínűleg önök rosszul tárgyaltak Brüsszelben. Inkább azzal kellene foglalkozni egyik oldalon, hogy hogyan tudják ott kijavítani azt a hibát, másik oldalon pedig azzal, amire akkor is, a vitában is felhívtam a figyelmet, államtitkár asszony.
Itt járt nálunk Katainen úr, aki azért felelős, hogy az úgynevezett Juncker-alapról, a 13. cikkely alapján nyújtandó Juncker-alap felhasználásáról tájékoztassa a magyar parlament résztvevőit, a Gazdasági bizottságban, a Költségvetési bizottságban és az európai uniós bizottságban vettünk részt jó páran ezen a megbeszélésen. Ott többször felhívta a figyelmet arra a mintegy 315 milliárd eurós összegre, amelyről tudjuk, hogy annak 80 százaléka nagyjában-egészében infrastrukturális fejlesztésre fog elmenni, ebben az összegben állami szereplőt ők nem tűrnek meg. Direkt rákérdeztem, tudja-e, hogy Magyarországon éppen másfelé mennek a dolgok, hiszen az állam megszerez mindent. Nem azt mondom, hogy államosít, mert egyelőre még pénzért szerzi meg, most csak a felhatalmazás minősége lesz alacsonyabb, eddig törvény kellett hozzá, most hogyha ezt önök elfogadják, akkor rendelet is elég lesz. Tudja-e azt az európai uniós biztos, hogy Magyarországon éppen elmennek a piaci szereplők, és éppen az állam lép ezeknek a cégeknek a tulajdonosi, üzemeltetői szerepkörébe? Hogyan fog tudni hozzájutni a magyar állam ennek a hatalmas összegű pénznek nagyjában-egészében 80 százalékát kitevő infrastrukturális fejlesztéséhez? Azt mondta nekem, hogy semmilyen módon.
(17.50)
Most direkt azért nem mondom a PPP-t, mert legutóbb ebbe tetszett belekapaszkodni. Én nem azt mondtam, hogy legyenek PPP-beruházások, én azt mondtam, hogy ezt mondta a biztos, hogy maximum odáig hajlandó elmenni. Ha önök ezt nem ítélik meg jól, akkor hát ne csináljanak PPP-beruházásokat, ez nyilvánvalóan ugyancsak az önök felelőssége, viszont ezekhez a forrásokhoz nem fogunk hozzájutni. Ezzel a javaslattal adunk egy biankó csekket Lázár János miniszternek, aki rámutathat bármelyik cégre, azt a céget pedig az MFB meg fogja venni.
Amire ugyancsak nem szoktam választ kapni azon kívül, hogy miért cégportfóliót épít a magyar állam, az az, hogy a magyar állam miért nem ott szolgáltat, ahol nincsen olyan piaci szereplő, aki szolgáltatna. Ez az egészségügy, az oktatás és a szociális szféra. Ezekből önök pumpálják ki a pénzt, százmilliárdokat, és mellette pedig olyan feladatokba tesznek bele pénzt, olyan feladatokat láttatnak el állami vállalatokkal, amelyeket folyton föltőkésítenek, megszereznek, hogy ezekből a magyaroknak nincsen haszna. A magyaroknak abból van haszna, ha kiszámítható, megbízható és elérhető egészségügy van; ha esélyteremtő, elérhető oktatás van, ha a szociális szféra mindenkinek kellő biztonságot ad, és én úgy gondolom, hogy ezeken a területeken önök, az önök kormánya most nem áll jól. Ha ebben jól állna, és emellett vállalkozna még a magyar állam, akkor az ember kicsit nehezebben érvelne, de most ebben nagyon rosszul állunk, államtitkár asszony.
Én úgy gondolom, hogyha pedig a mi részünkről úgy gondolják, hogy ebben nincsen bizodalom, mármint abban, hogy rá kell mutatni egy cégre, és az állam fogja magát, és felvásároltatja az MFB-vel, akkor szerintem ezt jól látja. Kövér Lászlót tudom idézni, aki egyszer azt mondta - nem fogom őt olyan sokat idézni, csak most az egyszer -, hogy „sokkal több tapasztalatunk van már, mint amennyi illúziónk marad”.
Ezért nem fogjuk támogatni ezt az előterjesztést. Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit