NÉMETH LÁSZLÓNÉ,

Full text search

NÉMETH LÁSZLÓNÉ,
NÉMETH LÁSZLÓNÉ, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Mint ahogy már elhangzott erről a módosításról szóló vitában, ennek a javaslatnak nem más a célja, a módosítási javaslatnak nem más a célja, mint az, hogy Fejlesztési Bank tevékenységét, működését hatékonyabbá tegyük. Ugyanakkor most ezt az alkalmat meg szeretném ragadni, hogy úgy a bizottsági ülésen, mint az eddigi vitákon fölmerült két legmarkánsabb kritikára válaszoljak.
Az egyik ellenzéki felvetés, kifogás az volt, hogy a Fejlesztési Bank befektetéseire miért vonatkozik más tőkekövetelmény, mint egy átlagos hitelintézetre. Erre elég röviden tudok válaszolni. Egyszerűen azért, mert a Magyar Fejlesztési Bank éppúgy, mint a világ bármelyik országában működő fejlesztési bank, nem tekinthető átlagos hitelintézetnek, egy szakosított pénzintézet, esetében az uniós jogszabályok is lehetővé teszik azt, hogy a magyar jogalkotó speciális szabályok alapján működtesse.
Ugyanakkor azért azt is el kell mondanom, az, hogy a Magyar Fejlesztési Bank esetében ez a tőkekövetelmény másképp kerül meghatározásra, itt egy nagyon fontos dolog van. Betétesekkel a Magyar Fejlesztési Bank nem rendelkezik. Az a viszonyrendszer, amit aközött lehet felállítani, hogy a Magyar Fejlesztési Bank is közpénzből gazdálkodik, ez egy többszörös áttéttel, semmiféleképpen nem a betét kategóriába sorolható esemény.
A következő kritika, ami talán még ennél markánsabban is megfogalmazódott, az volt, hogy ha a törvény 2. számú kiegészítő mellékletét kivesszük és hatástalanítjuk, akkor a transzparencia fog sérülni. Ehhez néhány pontot szeretnék azért elmondani önöknek. Először is, a Magyar Fejlesztési Bankot nemzetközi hitelminősítők folyamatosan vizsgálják, nemzetközi uniós intézményi és üzleti partnerek nagyon szigorú megfelelőségi kritériumok alapján monitoringozzák a tevékenységét, az pedig, hogy a Magyar Fejlesztési Bank egyes vállalati kötvényei nemzetközi piacokon is forognak, ez azt is jelenti, hogy olyan speciális transzparenciaszabályoknak is meg kell hogy feleljen, amivel adott esetben a londoni tőzsdén is lehet működni, illetve ami ott érvényben van.
Aztán van még egy olyan pont, ami az elmúlt héten jutott a mi tudomásunkra is. A Transparency International publikált egy átláthatósági kutatást, ott a Magyar Fejlesztési Bank a vizsgált 66 állami vállalat közül első helyezést ért el az úgynevezett törvénytiszteleti rangsorban, az összesített eredményei a Transparency International szerint pedig a harmadik legátláthatóbb állami intézménnyé teszik. Mondjuk, azt is gondolom, hogy a Transparency International nem vádolható azzal, valamiféle politikai részrehajlás mentén hozta ki ezt az eredményt.
Azt gondolom, és ezt szeretném még egyszer hangsúlyozni, hogy a törvénymódosításra szükség van, a hazai gazdasági intézményfejlesztési rendszer egy fontos szereplőjéről beszélünk, én azt is gondolom, hogy az a tevékenység, amelyet a Magyar Fejlesztési Bank végez, hozzájárul az ország versenyképességének növeléséhez, hozzájárul ahhoz, hogy rezsicsökkentéssel kapcsolatos terveket fenntartsuk, végrehajtsuk, illetve a jövőben ennek mentén lépjünk tovább.
Úgyhogy kérem önöket, hogy a módosító javaslatot fogadják el. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit