SCHMUCK ERZSÉBET

Full text search

SCHMUCK ERZSÉBET
SCHMUCK ERZSÉBET (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Az összegző módosító javaslat szerint a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. többek között tőzsdében, nemzetközi pénzügyi szervezetben és közműszolgáltató szervezetben szerezhet, vagy tarthat fenn közvetlenül vagy közvetve részesedést. Föltehetjük a kérdést, hogy az MFB Zrt. mit keres résztulajdonosként egy tőzsdében.
A törvényjavaslat az MFB-t az újraállamosítás eszközévé teszi. Ezt az LMP elfogadhatatlannak tartja, hiszen az MFB a 2013. évi LXXXV. törvénnyel, amely a szövetkezeti hitelintézetek integrációjáról és egyes gazdasági tárgyú jogszabályok módosításáról szól, már az elmúlt két évben is kulcsszerepet játszott a szövetkezeti hitelintézeti szektor jogtipró, erőszakos államosításában. Mint emlékezetes, miután az állam átvette a Takarékbank irányítását, a takarékszövetkezeteknek nemigen volt más lehetősége, mint engedelmeskedni, hasonlóképpen a magánnyugdíjpénztári tagokhoz, akik a zsarolás nyomán visszaléptek a tisztán állami rendszerbe. Aki nem csatlakozott az állami irányításhoz, az kizárta magát a rendszerből, és rövid időn belül csődbe ment. Kivételek azért voltak: a Fidesz közeli Duna Takarék mentesült az államosítás alól.
A Fidesz az MFB Zrt.-t felhasználva jogi köntösbe öltözteti a magántulajdon célzott lenyúlását, majd a politikailag közel állók számára történő újraelosztását célzó elképzeléseit. Kiknek van hasznuk ebből? Kitalálhatja mindenki magától. Ellenőrizhetetlen, ellenőrizetlen források nyílnak meg a klientúra számára. Lassan már felsorolni is lehetetlen mindazokat a - piacgazdaságok alapelveibe, köztük a már a jelenlegi kétharmad által kodifikált Alaptörvénybe is ütköző - jogszerűtlenségeket, amelyek az elmúlt bő öt esztendőben lezajlottak.
De nézzük a tervezet másik oldalát is! A törvényjavaslat módosításának célja továbbá, hogy az állami tulajdonú MFB Zrt. közvetlen és közvetett tulajdonszerzése rugalmasabban és tágabb gazdasági szervezeti körben valósulhasson meg. Egyben az MFB részt vehetne EU-s forrásokkal kapcsolatos hitelfinanszírozásban és kezességvállalásban. Ismert, hogy az Európai Unió strukturális alapjainak Magyarország az egy főre jutó támogatások alapján a második legnagyobb kedvezményezettje. Az új támogatáspolitika kapcsán a források elosztásában kiemelt szerepe lesz a Magyar Fejlesztési Banknak. Az MFB lesz a visszatérítendő EU-s források elosztási központja az új EU-s programozási ciklusban.
Az MFB - mint az alapok alapja - révén a 2014-2020. évi programozási időszakban 700 milliárd forint EU-s pénzügyi eszköz jut gazdaságfejlesztésre hitel, garancia, kombinált termék vagy kockázati tőke formájában. Ezzel az LMP-nek komoly kérdőjelei vannak, ugyanis az európai uniós támogatások közpénzek. Az MFB banktitokra hivatkozva teljesen átláthatatlanná teheti a támogatások felhasználását, nem lehet majd megtudni, hogy ki mekkora összeget, mikor, milyen célra kap. Köszönöm a figyelmet.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit