DR. VEJKEY IMRE,

Full text search

DR. VEJKEY IMRE,
DR. VEJKEY IMRE, a Törvényalkotási bizottság elődadója: Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Ezúton értesítem a tisztelt Országgyűlést, hogy a Törvényalkotási bizottság 2015. június 18-i ülésén megtárgyalta az emissziókereskedelmi rendszer magyar államot megillető kvótabevételének megosztási és célzott felhasználási szabályainak módosításáról szóló T/4819. számú törvényjavaslatot, és ahhoz a bizottság az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló 10/ 2014. (II. 24.) országgyűlési határozat 46. §-a alapján 25 igen szavazattal, 7 nem ellenében összegző módosító javaslatot és összegző jelentést fogadott el.
A hatályos költségvetési rendelkezések szerint az államháztartásért felelős miniszter, továbbá az energiapolitikáért felelős miniszter az üvegházhatású gázok közösségi kereskedelmi rendszerében és az erőfeszítés-megosztási határozat végrehajtásában történő részvételről szóló 2012. évi CCXVII. törvény által létrehozott légiközlekedési kibocsátási egységek 50-50 százalékáig, létesítményeket megillető kibocsátási egységek értékesítéséből pénzforgalmilag teljesült bevétel 25-25 százalékáig vállalhat kötelezettséget az üvegházhatást okozó gázok kibocsátási egységei közösségen belüli kereskedelmi rendszerének létrehozásáról, és a 96/61/EK tanácsi irányelv módosításáról szóló 2003/87/EK irányelv 10. cikkében rögzített egy vagy több cél megvalósítása érdekében a gazdasági zöldítési rendszerben, valamint zöldgazdaság-finanszírozási rendszerben.
Ugyancsak a költségvetési törvény szerint az ENSZ éghajlatváltozási keretegyezménye és annak kiotói jegyzőkönyve végrehajtási keretrendszeréről szóló 2007. évi LX. törvény alapján létrehozott kiotói egységek átruházásából befolyt bevétel 50-50 százalékával az államháztartásért felelős miniszter, valamint az energiapolitikáért felelős miniszter jogosult dönteni a 2003/87/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv 10. cikkelyében rögzített egy vagy több cél megvalósulása érdekében.
A kvótabevételek felhasználási célzatát meghatározó, költségvetési törvény szerint is hivatkozott két ágazati törvény jelenleg nem koherens a költségvetési rendelkezésekkel, ezért szükséges az ágazati szabályozás megfeleltetése a költségvetési szabályozásnak. A kiigazítás egyben jelenti a felhasználási célok pontos meghatározását az ágazati szintű miniszteri rendeletekben.
A törvényjavaslatban tett egyéb módosító rendelkezések a nemzetközi és uniós kötelezettségvállalásokkal összefüggésben rögzítik a klímapolitikában hatás- és feladatkörrel rendelkező miniszterek hatáskörét. E körben kerül rendezésre az energiapolitikáért felelős miniszter felelősségébe tartozó, nemzetközi kötelezettségvállalásokkal összefüggésben ellátandó feladatok törvényi szintű rögzítése. A törvényjavaslat mindezek mellett egyéb kiigazításokat is eszközöl az uniós és nemzetközi jogi normáknak, megállapodásoknak való pontos megfeleltetés érdekében.
Kérem szíves támogatásukat a T/4819. számú törvényjavaslat vonatkozásában. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit