KARA ÁKOS

Full text search

KARA ÁKOS
KARA ÁKOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Engedjék meg, hogy mielőtt a konkrét felvetésekre reagáljak, egy kicsit összefoglaljam, hogy tulajdonképpen miről is szólt a törvény, illetve a törvényjavaslat vitája.
Tisztelt Képviselőtársaim! A közadatok újrahasznosításáról szóló törvény és az információszabadságról szóló törvény módosításáról szóló törvényjavaslat elfogadásával egy újabb lépést teszünk egy modernebb és állampolgárai, vállalkozásai érdekét néző, azok törekvéseit segítő Magyarország felé. A törvényjavaslat elfogadásával tovább egyszerűsödnek az állami adatbázisok piaci újrahasznosítására vonatkozó szabályok. A vállalkozások az állami adatbázisokra alapozva még több értékes és hasznos szolgáltatást tudnak nyújtani az emberek számára.
Akik követték a korábbi általános vitát, ők tudhatják, hogy konkrét területeket jelöltünk meg, konkrét területekről beszéltünk itt a parlamentben.
(19.40)
A közadatok újrahasznosításának további elterjedésével mindannyian jobban járunk majd - ezt gondoljuk erről a törvénytervezetről, ezért is reméljük az elfogadását. Az ügy nyertesei részben az adatfeldolgozással foglalkozó vállalkozások, ugyanis előttük jelentős növekedési lehetőségek nyílnak meg. Ez nem csak magyarországi sajátosság. A szabályozás előnyös a magyar állam számára is, hiszen a vállalkozások növekedése új munkahelyeket, a foglalkoztatottság, illetve a GDP növekedését jelenti, jelentheti, megjegyzem, szintén Európa-szerte, tehát nem csak Magyarországon várják, várjuk ezt.
Az intézkedés legnagyobb nyertesei azonban, és itt a lényeg, az állampolgárok lesznek, akik az internet segítségével minden eddiginél könnyebben, kényelmesebben tudnak hozzáférni az állami adatokhoz. A közadat-újrahasznosításnak talán a legfontosabb hozadéka a társadalmi hasznosság, az állam ugyanis az állampolgárok érdekében gyűjt adatokat és hoz létre adatbázisokat. Az újrahasznosítás pedig hozzájárul ahhoz, hogy ezek az adatok, például akár egy mobilalkalmazás segítségével, amit szinte minden ember használ mindennap, ténylegesen eljuthatnak, eljussanak felhasználókhoz, és hatékonyan tudják segíteni mindennapi életüket.
Tisztelt Képviselőtársaim! A megtárgyalt törvényjavaslat fontos lépése a hazai közadat-újrahasznosítás további elterjedésének. Tisztában vagyunk ugyanakkor azzal, hogy egy törvény önmagában nem old meg minden problémát, ezért, ahogy utaltam rá korábban, most is megemlítem, hogy e törvény elfogadása mellett jelenleg egy olyan közadat-újrahasznosítási politikán dolgozunk, amely további gyakorlati intézkedésekkel segítheti majd az előbbi célok teljesülését.
Tisztelt Képviselőtársaim! Képviselő úr, illetve képviselő asszony szólt hozzá, így sorrendben a témához. Azt a gyanúsítást szeretném a baloldali ellenzék részéről visszautasítani, ami elhangzott a korrupcióval kapcsolatban. A kodifikációs problémák jelzése kapcsán pedig szeretném mondani, hogy a Törvényalkotási bizottság módosító javaslata a kodifikációs problémákat rendezi.
Tisztelt Képviselőtársaim! Mindezekre tekintettel kérem, hogy a törvényjavaslatot és az összegző módosító javaslatot támogatni szíveskedjenek. Köszönöm, elnök úr, a szót. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit