DR. HARANGOZÓ TAMÁS

Full text search

DR. HARANGOZÓ TAMÁS
DR. HARANGOZÓ TAMÁS (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Közismert, hogy az Országos Mentőszolgálat dolgozói a méltatlanul alacsony fizetések ellenére nap mint nap erőn felül teljesítenek. Azonban ez a tiszteletre méltó elhivatottság egyre kevésbé képes ellensúlyozni a folyamatosan romló működési feltételeket.
A dolgozók minden erőfeszítése ellenére az állandó alulfinanszírozottság, létszámhiány és az egészségügyi rendszerben egyre növekvő káosz mind gyakrabban vezet katasztrofális következményekhez. Hétről hétre jelennek meg rémisztő híradások a kórházról kórházra küldözgetett mentőkről és a döbbenetes hosszú várakozási időkről. Riasztó adat az is, hogy 898 olyan település van, ahol egy lakos sem számíthat még mindig 15 percen belüli segítségre, holott súlyos baleset vagy rosszullét esetén néhány percen múlhat bármelyikük élete.
Ilyen esetben nemhogy tehermentesítenék az Országos Mentőszolgálatot, hanem újabb terheket raknak rá. Egy márciusi rendeletmódosítás szerint ugyanis az összes 10 ezer főnél nagyobb szabadtéri rendezvény egészségügyi biztosítását az Országos Mentőszolgálatnak kell ellátnia. Eddig ezeknek a rendezvényeknek a biztosítását erre szakosodott vállalkozók végezték. Ez a nyári fesztiválszezonban óriási feladatot jelent, ami most mind az Országos Mentőszolgálatra fog zúdulni.
(Az elnöki széket Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Rétvári Bence államtitkár kérdésemre adott válasza szerint mindezt a 200 tartalékjármű terhére fogják megoldani a mentőszolgálatok. De vajon hihető-e, hogy a nyári hónapokban, amikor országszerte egymást érik a fesztiválok, ez a tartalék elegendő lesz az összes rendezvény biztosítására? Egyébként helyes döntés-e ezeket a tartalékokat ilyen módon igénybe venni? Vajon hihető-e, hogy a mentőszolgálat az alapfeladatok ellátásának további romlása nélkül eleget tud tenni ennek az új kötelezettségnek?
Két lehetőség van, hölgyeim és uraim. Az első, hogy nem gondolták végig a rendeletmódosítás következményeit, és ezzel még nehezebb helyzetbe hozzák a mentőszolgálatot, vagy a másik, hogy nagyon is végiggondolták a következményeket, és feltehetően arra készülnek, hogy az Országos Mentőszolgálat majd leszerződik egy Fidesz közeli baráti céggel. Ez esetben egy újabb fideszes piac-újrafelosztási kísérlettel állhatunk szemben. Ez utóbbi forgatókönyvet erősíti Rétvári Bence azon válasza, miszerint a mentőszolgálat külsős vállalkozást vonhat be a feladatainak végrehajtásába. A rendeletmódosítás bármelyik magyarázat esetén elfogadhatatlan.
Ezért kérdezem államtitkár urat, hajlandóak-e visszavonni a rendeletet. Ha nem vonják vissza, biztosítják-e az Országos Mentőszolgálat számára a feladat ellátásának a feltételeit, ha igen, mekkora pluszlétszámot és eszközparkot biztosítanak ehhez? Végezetül, ha ezek egyike sem valósul meg, kérem, nevezze meg, ki vagy kik lesznek azok a szerencsés vállalkozók, akik profitálni fognak a piac újrafelosztásából. Várom válaszát. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit