KARA ÁKOS

Full text search

KARA ÁKOS
KARA ÁKOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Ha megengedik nekem, mindenekelőtt megköszönöm a törvényjavaslattal kapcsolatban eddig elhangzott összes véleményt, észrevételt és még a kritikát is, természetesen azokat az észrevételeket, véleményeket, szakmai jellegű megközelítéseket, ami olyan tónusban, olyan hangon hangzott el a Házban, amely, azt gondolom, vagy azt gondolják sokan a parlamenten kívüli emberek, hogy van értelme értelmes vitákat folytatni, még akkor is, ha különböző értéke van, illetve különböző megközelítésben mondanak el dolgokat. Így nyilván nem fogok arról beszélni, ami a baloldali ellenzéktől itt az imént is elhangzott, ami személyeskedő megjegyzésekkel tarkított, nyilván ezekre nem érdemes reagálni. Én azt gondolom, hogy szerintem ez az embereket, a választópolgárokat semmilyen mértékben nem foglalkoztatja.
Ha megengedik nekem, akkor egy kicsit összefoglalva a törvényjavaslat lényegét, a következőkben szeretném összefoglalni az elmúlt időszakot. A kormány elsődleges célja az állami vagyongazdálkodás hatékonyságának további növelése. Az önök által, az általunk tárgyalt törvényjavaslat is ezt a célt szolgálja, az állam számára szükségtelenné vált vagyonelemek értékesítésének modernizálásával, az elektronikus árverési rendszer bevezetésével, illetve az állami vagyongazdálkodás költségtakarékos működését elősegítő kisebb módosításokkal.
(20.00)
Tisztelt Képviselőtársaim! Ahogy elhangzott, a bevezetésre javasolt elektronikus árverési rendszer számos előnnyel bír az eddigi értékesítési gyakorlattal szemben, működtetése jelentős költségmegtakarítással jár majd - ezt várjuk -, és a hagyományos árverésekhez képest jóval nagyobb nyilvánosságot biztosít. Azt szeretném mondani, hogy itt a vitában, a vita vége felé is elhangzott, és én is azt gondolom, hogy ilyen szempontból az átláthatóság tekintetében ez egy garanciát jelenthet. Tisztelt Képviselőtársaim! Az elektronikus árverések rendszere hatékony eszközül szolgál majd a jelenleg statikus - ha szabad ezt a kifejezést használni - állami ingó vagyon nagy tömegű értékesítéséhez.
A törvényjavaslat általános vitája során felmerült észrevételekre röviden reagálva, hangsúlyoznám: a törvényjavaslat alapján kizárólag olyan eszközök kerülnek az MNV Zrt. saját vagyonába, amelyek jelenleg is a társaság használatában vannak, és annak a napi működését szolgálják.
Ugyanígy a köztulajdonban lévő gazdasági társaságoknál kötelezően előírt, felügyelőbizottság fő szabály alóli kivétel meghatározását ésszerűségi és költséghatékonysági szempontok indokolják. Én azt gondolom, hogy érdemes bátran ezt a kifejezést használni, a költséghatékonyság kifejezését. A javaslat célja tehát nem az érintett társaságok ellenőrzésének a csorbítása.
Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Országgyűlés! Mindezekre tekintettel kérem önöket, hogy az összegző módosító javaslatot, illetve majd a szavazáskor a törvényjavaslat egészét támogatni szíveskedjenek. Megköszönve még egyszer a hozzászólásaikat. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit