GLATTFELDER BÉLA

Full text search

GLATTFELDER BÉLA
GLATTFELDER BÉLA nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Nagyon szépen köszönöm a kérdéseit. A legjobb időpontban hangoznak ezek el, hiszen holnap alakul meg a nemzeti turisztikai fórum, ahol nyilván sok olyan kérdés is fel fog merülni, amelyeket ön most felvetett.
Kezdjük az elején! Ami az áfát illeti, a szálláshely-szolgáltatás jelenleg ma is a 18 százalékos, kedvezményes kulcsba tartozik, és ennél alacsonyabb adókulcs megállapítása nyilvánvalóan - EU-s jogi összefüggéseket vizsgálva - problémát okozna. A legalacsonyabb kedvezményes kulcsba tartozik jelenleg a szálláshely-szolgáltatás.
Az adóerő-képesség és a kompenzáció kérdésének - mivel itt ez az idei évtől érvényesülő szabály az idegenforgalmi adó esetében - valóban indokolt a felvetése, és szeretném önt arról tájékoztatni, hogy jelenleg éppen azon dolgozunk, hogy jövőre csökkenjen ez az elvonás, és még több jusson az önkormányzatoknak és a turizmus fejlesztésére.
Ami az idegenforgalmi adót illeti, illetve annak a kiegészítését, a kormánynak semmilyen olyan terve nincs, ami ennek a megszüntetésére irányulna. Különböző szakmai szervezetek felvetnek különböző javaslatokat, a kormánynak az a dolga, hogy ezeket a felvetéseket megvizsgálja.
(14.50)
Mindig volt vita az idegenforgalmi adóról és annak az állami kiegészítéséről, amit elsősorban ezeknek az adóbevételeknek és a kiegészítésnek a felhasználása indokolt, illetve hozott felszínre.
Valóban többfajta javaslat van. Ezek a javaslatok nagyon szerteágazóak, és általában arra irányulnak, hogy hogyan lehetne az állami kiegészítést minél hatékonyabban a turizmus szolgálatába állítani. Ugyanis a legfontosabb sokak szerint - és én ebben osztom a véleményüket - éppen az, hogy Magyarországon azok, akik pihenni, nyaralni szeretnének, a pénzükért a legjobb szolgáltatást kapják, a legtartalmasabban tudják a szabadságukat Magyarországon eltölteni. Tehát semmilyen olyan változás nem történhet, amelynek eredményeképpen ne jutna több a turizmus céljaira, amelynek eredményeképpen kevesebb pénz jutna erre a célra. Az igazi cél az, hogy a Magyarországon nyaralók a pénzükért a lehető legjobb szolgáltatásokat kapják.
Ilyen jellegű javaslatokat a kormány természetesen örömmel meghallgat, megfontol, de látni kell, hogy azért nagyon szerteágazó érdekviszonyok között működik ez az egész ágazat, mert az önkormányzatok sok esetben ellentétes érdekeket fogalmazhatnak meg, mert féltik a pénzügyi stabilitásukat. Ezért mielőtt bármilyen ilyen döntést valaki meghozna, feltétlenül egyeztetni kell az önkormányzatokkal, és velük kompromisszumra kell törekedni. Ha lehetséges olyan kompromisszum megtalálása, amelyik egyaránt szolgálja az idegenforgalmi vállalkozások érdekeit, az önkormányzatok érdekeit és a nyaralni vágyók érdekeit, akkor egy ilyen javaslatot örömmel felkarolnék és terjesztenék be az Országgyűléshez.
Ha erre az eredményre tudnánk jutni, remélem, hogy az Országgyűlés és ön is, képviselő úr, ezt a módosítást támogatni fogja. Azonban ettől nagyon messze vagyunk, mert az érdekek még nagyon-nagyon szerteágazóak. Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit