KEPLI LAJOS

Full text search

KEPLI LAJOS
KEPLI LAJOS (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Alig egy hónapja jelent meg a sajtóban, értesülhettek az érintettek, hogy a 2015. évi költségvetési törvény eddigiektől eltérő rendelkezése miatt sok önkormányzat nem fogja megkapni a beszedett idegenforgalmi adó után járó költségvetési támogatást. Korábban ez minden beszedett adóforint után 2 forint volt, ez most, jelen pillanatban 1,5 forint vagy 1,55 forint, azonban a fokozott, nagyobb iparűzési adóerő-képesség esetén egyes települések nem kapják meg az ez után járó állami támogatást.
A turisztikai szervezetek erre úgy reagáltak, hogy sürgették a megoldást, azonban a legutóbbi időben már olyan sajtónyilatkozatok láttak napvilágot Glattfelder Béla úr részéről, aki a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, hogy egyes javaslatok szerint érdemes lenne megszüntetni az eredetileg a helyi turizmus támogatására bevezetett idegenforgalmi adót, a hozzá járuló állami kiegészítéssel együtt. Az államtitkár úr javaslatának, egy ilyen javaslat elfogadása esetén közel tízmilliárd forint maradna állami szinten, amelyet a kormány más területekre költhetne.
Ezzel szemben a Jobbik évek óta azt szorgalmazza - és különböző indítványok formájában be is nyújtotta a parlament elé -, hogy csökkentse a kormány az idegenforgalom áfaterhét, a szálláshely-szolgáltatás áfatartalmát 27 százalékról 5 százalékra. Ezt a javaslatunkat önök, valahányszor mi benyújtottuk, mindig lesöpörték az asztalról, pedig ezzel valóban élénkíteni lehetne a turizmust. Jelen pillanatban önök egy olyan forrást készülnek a településektől elvonni, amelyből főként a turizmusból élő települések fejleszteni tudnak, a szolgáltatások színvonalát növelni tudják, így ez akár a turizmus visszaesésével is járhat.
Tisztelt Államtitkár Úr! Mennyire kell komolyan venni ezt a javaslatot? Valóságalapja van-e ennek a javaslatnak? Tisztában vannak-e önök azzal, hogy az önkormányzatok tucatjainak működését, fejlesztési lehetőségeit vennék el ezzel? Miért nem támogatta a kormány a Jobbik idevonatkozó javaslatait a turizmus áfatartalmának csökkentésére, a szálláshely-szolgáltatás áfaszintjének csökkentésére? És miért gondolkodik olyan lehetőségekben, amelyek a magyarországi turizmusból élő önkormányzatok helyzetét még tovább nehezítenék, és semmivel sem járulnának hozzá a magyar turizmus fellendítéséhez, fejlesztéséhez? Várom érdemi válaszát. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit