IKOTITY ISTVÁN

Full text search

IKOTITY ISTVÁN
IKOTITY ISTVÁN (LMP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A kormány nemrég elindított „Gyere haza, fiatal!” elnevezésű programja a pénzszórás újabb formájaként külföldön élő magyar állampolgárokat kíván megszólítani. Célja a kivándorolt honfitársaink számára lehetőséget kínálni arra, hogy Magyarországon színvonalas munkát vállalhassanak és egzisztenciát teremthessenek. A program alternatívát kíván kínálni a külföldi élettel szemben és segítő kezet nyújtani a hazatéréshez.
Ezek persze önmagukban szép célok, noha finoman szólva sem hitelesek annak a kormányzatnak a programjaként, amely az elmúlt években a legtöbbet tette azért, hogy fiatalok százezrei hagyják el az országot. Különösen nem hiteles az egész a közigazgatás azon működési sajátossága tükrében, amiről az LMP-hez forduló állampolgárok panaszai és a sajtóhírek tanúskodnak. Ez pedig nem más, mint a hazai anyakönyvezés nevű eljárás, amelynek botrányos működése nyomán a külföldön született magyar gyermekek hazatérése elé kerítéseket emel a magyar állam.
2015. április 1-jétől a hazai anyakönyvi ügyekben az eljáró hatóság Budapest Főváros Kormányhivatala. Az úgynevezett államreform nem kímélte tehát ezt az ügycsoportot sem, az átszervezés után azonban sem elegendő informatikai háttér, sem megfelelő személyzet nem áll rendelkezésre a rengeteg megkésett vagy beragadt ügy kezelésére. A korábbinál - idézem – „összefogottabb, ellenőrzöttebb és költségtakarékosabb területi államigazgatás” működéséről elkeseredett szülők panaszáradata tanúskodik, akik hónapok óta várják, hogy gyermekük hazai anyakönyvezése megtörténjen, s amely nyomán úti okmányra legyenek jogosultak, és végre hazalátogathassanak.
Kérdezem államtitkár urat, miért akadályozza az állam a gyermekek és szüleik hazatérését. Vagy ez volt netán az átalakítás szándéka? Várom válaszát.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit