DR. SIMON MIKLÓS,

Full text search

DR. SIMON MIKLÓS,
DR. SIMON MIKLÓS, a Honvédelmi és rendészeti bizottság előadója: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tájékoztatom a tisztelt Házat, hogy az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottsága 2015. június 24-i ülésén megvitatta a T/5136. számú, a menedékjogról szóló 2007. évi LXXX. törvény módosításáról szóló javaslatot, amelyet Kósa Lajos, Rogán Antal és Németh Szilárd képviselőtársaim kezdeményeztek.
A Honvédelmi és rendészeti bizottság egyhangú álláspontja szerint a törvényjavaslatra szükség van, hiszen csak a múlt pénteken egy nap alatt 1516 illegális bevándorlót tartóztatott fel a magyar rendőrség hazánk területén. A hónap elején még azon voltunk megdöbbenve, hogy mindennap 500-600 fő körül volt ez a szám, de a múlt héten szerdán, csütörtökön, pénteken már mindennap ezer fő fölött volt az illegális bevándorlók száma. Ha ez a tendencia tovább folytatódik, és nem lépünk Magyarország védelmében, a főleg ázsiai és afrikai terrorista erők kegyetlenkedései által kiváltott népvándorlás megállításával, az az országunk biztonságát súlyosan veszélyezteti, és szinte beláthatatlan következményekkel fog járni.
A Honvédelmi és rendészeti bizottság ülésén a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára tájékoztatta a bizottságot arról, hogy a tárca támogatja a jelenlegi javaslatot. Tasnádi államtitkár úr továbbá arról tájékoztatta a bizottságot, hogy a magyar kormány minden európai jogszabályt betart ebben a kérdésben, a bevándorlókat regisztrálja és ellátja, de már minden befogadó kapacitásunk elfogyott.
Csak az idén illegálisan hazánkba érkezők egy közepes méretű magyar város lakosságát teszik ki. Ennek fényében minden jogi megoldásra szükségünk van, ami kezelheti ezen problémát. A jelenlegi javaslat erre hivatott, mely szerint azok a bevándorlók, akik egy biztonságos tranzitországból lépnek Magyarország területére, semmiképpen sem jogosultak politikai menedékjogra. A biztonságos származási és a biztonságos harmadik országok listájának elfogadásával az ezekből az országokból érkezők menedékjogi kérelmét könnyebben, gyorsabban lehet megalapozatlannak minősíteni, merthogy a jelenlegi adatok is ezt támasztják alá, hogy ezek a kérelmek megalapozatlanok. Több európai ország alkalmazza a biztonságos országok listáját, az uniós irányelvek erre lehetőséget biztosítanak a tagállamok számára. A javaslat elfogadásával Ausztria, Luxemburg, Németország mellett Magyarország is használhatná ezt a jogi lehetőséget.
Tisztelt Országgyűlés! A bizottság a részletes vita során megállapította, hogy a T/5136/1. számú képviselői módosító javaslat a törvényjavaslat egészének elhagyására irányul. Ezért a házszabály 40. § (3)-(4) bekezdése alapján minősítette nem tárgyalhatónak a bizottság, ugyanezen oknál fogva nem bocsátható szavazásra sem. Az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottsága egyhangúlag támogatta a jelenlegi javaslatot tehát, és ennek az elfogadását támogatjuk. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit