LÁZÁR JÁNOS,

Full text search

LÁZÁR JÁNOS,
LÁZÁR JÁNOS, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Köszönöm szépen. Tisztelt Képviselőtársam! Köszönöm a kérdését, bár fair lett volna, ha a dátumokat pontosan elmondja a képviselő úr, tekintettel arra, hogy az a több mint 9 milliárdos hitel, amelyet a Magyar Fejlesztési Bank a Higi Papírsoft Kft.-nek biztosított Szolnokon, az 2006-ban elinduló hitelkérelem, és 2009-ben teljes egészében folyósított és lezárt hitelügyletről van szó. Tehát 2006 és 2009 közötti döntést hozott a Magyar Fejlesztési Bank, ezért nyilvánvalóan az akkori felügyeletnek, mármint tulajdonosi jogokat gyakorlónak kell a felelősséget egy az egyben viselnie.
2011-ben, amikor nem törlesztette ezt a Magyar Fejlesztési Bank által biztosított hitelt a kedvezményezett, akkor azonnal felmondta a Magyar Fejlesztési Bank ezt a hitelt. A hitel felmondása után Kehi-vizsgálatot rendelt el a kormány, a Kehi-vizsgálat megállapította, hogy a Magyar Fejlesztési Bank 2006-2009 között, a döntés előkészítése és meghozatala kapcsán súlyos hibát követett el. Súlyos hibát követett el akkor, amikor lényegében fedezet biztosítása nélkül adta oda a pénzt, elfogadott olyan vagyonelemeket és olyan jogokat fedezetként, ami lényegében nem létezett. A gépsor például nem volt a cég tulajdonában, mint ahogy a telek sem, hiszen a telek Szolnok megyei jogú város Ipari Park Kft.-jét illette első helyen. Ezért aztán a Kehi vizsgálata alapján a kormány 2013-ban büntetőfeljelentést tett a Központi Nyomozó Főügyészségen, ahol jelen pillanatban is rendőrségi nyomozás zajlik szoros ügyészségi felügyelet, illetve ügyészségi irányítás mellett.
Ha azt kérdezi, hogy milyen nagyságrendű pénzről van szó, ami 2010 előtt a Magyar Fejlesztési Bank döntéseiben eltűnt, illetve hibás döntést hoztak, 2002 és 2010 között véleményem szerint több száz milliárd forint olyan értékű hitelkihelyezés zajlott a Magyar Fejlesztési Banknál, amely nem körültekintő hitelkihelyezés volt, nem megfelelő fedezeteket kértek, így az állam vagyona ennyivel csökkent, illetve rengeteg hitelt veszítettek el.
Sajnálatos módon azokban a perekben, ahol ügyészségi vizsgálat indult, majd bírósági szakaszba lépett az ügy, mindenütt fölmentette a bíróság az érintetteket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit