DR. ARADSZKI ANDRÁS

Full text search

DR. ARADSZKI ANDRÁS
DR. ARADSZKI ANDRÁS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A kérdése az volt, hogy mi lesz az atomerőmű sorsa, meddig bünteti a paksiakat a kormány. Ez volt a napirend előtti felszólalásának a tartalma, amit hozzánk benyújtott.
Meg kell jegyeznem, hogy az atomerőmű sorsa világos és egyértelmű: a Paks I. négy blokkjának az üzemidejét a hatóság meghosszabbította, így nyilvánvaló, hogy ahelyett, hogy legkésőbb 2020 körül bezárnánk az atomerőművet, további húsz évig fog üzemelni.
(14.00)
A másik része a dolognak, hogy a paksiak miből fognak élni, milyen módon fognak megélni településükön akkor, hogyha a jelenlegi blokkok üzemideje kitelik. Erről is döntött a magyar parlament, illetve a magyar kormány előterjesztése alapján a magyar parlament, a 2014. évi II. törvény elfogadásával döntöttünk arról, hogy a Paks II. beruházással meghosszabbítjuk, fenntartjuk a Paksi Atomerőmű kapacitását. Ezek a döntések mindenesetre azt biztosítják a paksiak számára, hogy hosszú távon lesz munkahelyük, hosszú távon tudnak a magyar áramtermelésben aktívan és hozzáadott értéket is produkálva részt venni.
A Paksi Atomerőmű több mint 30 éve üzemel, jelen van a Paks–Kalocsa és Szekszárd térségben, hatalmas társadalmi értéket termelt, és a munkája során mindig kiemelt támogatást biztosított a környező településeknek. Évtizedek óta folytat egyre szélesebb körű környezeti támogató tevékenységet, mindezt úgy, hogy az kiterjed az önkormányzati, településfejlesztési területre, különböző informális vagy többcélú önkormányzati társulások, civil szervezetek munkájának a segítésére, továbbá egészségügyi, oktatási, kulturális, egyházi és sporttámogatásokra. Megtartva az elmúlt évek eredményes megoldásait az erőmű 2011-ben új közhasznú alapítvány létrehozásáról döntött, amely egy koncentráltabb, még jobban átlátható, kézben tartható támogatási rendszert kíván elindítani. A létrehozott Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány célja a kedvezményezett területeken megvalósuló térségfejlesztés, az életminőség javítása és munkahelyteremtés. Az alapítói célok megvalósítása érdekében az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. 2014-ig több milliárd forint támogatást bocsátott az alapítvány rendelkezésére.
Annak érdekében, hogy a térség felkészüljön az új atomerőművi blokkok létesítésére, 2015. június 16-án megalakult a Paksi Társadalmi Tanács, amelynek célja az új atomerőmű körüli 41 település lakosságának tájékoztatása és a települések támogatása. A társadalmi tanácsot a paksi–kalocsai kistérség, valamint a szekszárdi kistérség északi részén fekvő települések polgármesterei, köztük Paks polgármestere alkotják, kiegészülve a térség egyéni választókerületi és listás parlamenti képviselőivel. Az alakuló ülésen a 41 polgármester mellett részt vett Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki Süli János, Paks polgármestere mellett a testület elnöke lesz. A társadalmi tanács célja, hogy nyomon kövesse a Paks II. beruházás előkészítését, megvalósítását, közvetlen kapcsolatot biztosítva a kormány és a Paks környéki települések között. A térségben élők érdekét képviselő polgármesterek egyöntetűen támogatják az új blokkok megépítését és ezzel a térség gazdaságának jövőjét. A települések terveinek és javaslatainak megvalósítására a kormány 2015-re 1 milliárd forintot különített el, emellett döntés született a legutóbbi kormányülésen arról is, hogy Kalocsa térségében új Duna-híd épül, amelynek előkészítése megkezdődött.
Mindezek a tények azt mutatják, hogy Paks és a környező térség jövője biztató, a paksi munkahelyek hosszú távon fenntarthatók, a paksi munkahelyek hosszú távon biztosítják az ott élő polgárok megélhetését, biztos és kiszámítható megélhetését. Ez lesz Paks jövője, ez lesz Paks biztató jövője. Köszönöm figyelmét. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit