DR. SCHIFFER ANDRÁS

Full text search

DR. SCHIFFER ANDRÁS
DR. SCHIFFER ANDRÁS (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A múlt hétnek két nyertese kétségkívül van, az egyik Garancsi István, a másik pedig Andy Vajna. A múlt héten az Országgyűlés elfogadott egy közlekedési törvénycsomagba ágyazott módosítót, amely a lámpaoszlopokra szerelhető reklámokat újra engedélyezi. Hol vannak azok a régi szép idők, amikor Manninger Jenő és mások azon méltatlankodtak, hogy a táblaerdő mennyire csúfít, és hogy milyen közlekedésbiztonsági kockázatai vannak a lámpaoszlopokra helyezett reklámoknak. Most ennek a világnak vége, a bandaháború újabb állomásaként egy piacon Simicska Lajos helyére új szereplő kerül. Az online kaszinókra pedig egy olyan törvényjavaslatot nyújtott be Bánki Erik képviselőtársunk, amelynek két nyertese lehet, abból az egyik természetesen Andy Vajna.
Tisztelt Országgyűlés! A helyzet az, hogy az a politika, amit folytatnak immáron öt éve, hogy kormányzati eszközökkel kinevezik úgymond a nemzeti burzsoáziát, több súlyos, messze ható hibában szenved. Az egyik az, hogy azok, akikről önök beszélnek, nem fognak befektetni kutatás-fejlesztésbe vagy a megújuló energiaforrásokba, nem járulnak hozzá a fejlődéshez, nem járulnak hozzá ezek az emberek a belföldi tőkeképző képesség megerősítéséhez. Ellenben olyan emberekről beszélünk, akiknek a hátterében ott figyelnek a különböző offshore-szálak.
Ha a Garancsi-féle MET üzleti hálóját megnézzük, a tulajdonosi szálak a Kajmán-szigetekre, a Brit Virgin-szigetekre, Ciprusra nyúlnak el. Andy Vajna céghálójában ott figyelnek a különböző nevadai, delaware-i, illetve curaçaói offshore-szálak. Az Andy Vajna-féle cégekben az offshore-tulajdonosok négy év alatt 3,5 milliárd forintot rántottak ki osztalékként. Arról van szó, hogy az elmúlt 25 évben a magyar államadósság két és félszerese ment ki ebből az országból különböző offshore-paradicsomokba. Arról van szó, hogy világosan meg kell különböztetni a gazdasági offshore-t, tehát azokat, amelyek közismert adóparadicsomokban rejtegetnek tulajdonosi szálakat, illetve a jogi offshore-t, aminek a tulajdonosi szerkezete nem átlátható.
Az LMP az elmúlt években világos javaslatokat tett le a parlament asztalára, hogy Magyarországról száműzzük mind a gazdasági, mind a jogi offshore-t. Világos követeléseket támasztottunk, hogy az államélet, a közpénzek, a közvagyon környékéről takarítsuk el az offshore-lovagokat. Önök ezt természetesen nem támogatták. De miért is tették volna, hiszen a bevándorlókkal kapcsolatban is kettős mércét alkalmaznak. A bevándorláspolitikában is él a lázári törvény: akinek nincs semmije, annyit is ér. Annál többet érnek viszont azok, amiknek van offshore-cége. Ezért van az, hogy a letelepedési kötvénybizniszből például kajmán-szigeteki közvetítő cégek hasítanak évente 50-60 milliárd forintot.
Az elmúlt héten került napvilágra az a hír, hogy önök már létminimumot sem kívánnak számítani. Ugyanakkor, miközben már azt sem lehet tudni, azt sem akarják megmutatni az embereknek, hogy mennyi valójában a létminimum, pontosan tudjuk azt, hogy a Garancsi-féle MET az olcsó gázüzlettel a tulajdonosoknak 50 milliárd forintot tejel évente. Tudjuk azt, hogy az adóbevétel-kiesés Andy Vajna zsebében körülbelül 10 milliárd forint pluszt jelent.
Arról van szó, hölgyeim és uraim, hogy a bandaháború tétje nem egyéb, mint az, hogy kijelöljék a nemzeti burzsoázia igazi nyerteseit. Ezzel két bűnt követnek el egyszerre. Egyrészt továbbra sem arról szól a magyar társadalmi-gazdasági fejlődés, hogy a teljesítményelv érvényesül, nem a hazai kis- és középvállalkozókat kedvezményezik, azokat, akik baráti kormányzati segítség nélkül is felépítenek, kitalálnak valamit, adott esetben világhírt szereznek az országnak, hanem a központi erőtérből szervezett osztogatás zajlik. És nincs mit csodálkozni azon, hogy gátlástalan módon beterjesztenek egy olyan információszabadság-törvényi módosítást, hogy a központi erőtérből irányított osztogatást elfüggönyözzék. Csak jól vigyázzanak: 2018 után a függönyök helyére nehogy rács kerüljön! (Taps az LMP és az MSZP soraiban.)
A másik probléma pedig az, hogy itt szó sincs nemzeti burzsoáziáról. Hát milyen nemzeti burzsoáziáról beszélnek?! Nemzeti burzsoá az, akinek a Kajmán-szigeteken van egy postafiókja? Kajmán-szigeteki nemzeti burzsoáziáról beszélnek? Továbbra is arról van szó, hogy olyan vállalkozókat támogat a mindenkori kormányzat Magyarországon, akik elszívják innen az életerőt, csak növelik a kiszivattyúzott jövedelem nagyságát.
Magyarországnak offshore-kormánya van, és ez az offshore-kormány kockára teszi a magyar nemzetgazdaság értékteremtő képességét. Erről szól ez a két múlt heti törvényjavaslat is.
Köszönöm szépen. (Taps az LMP és az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit