SZIJJÁRTÓ PÉTER

Full text search

SZIJJÁRTÓ PÉTER
SZIJJÁRTÓ PÉTER külgazdasági és külügyminiszter: Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm szépen a lehetőséget. Egyúttal - dacára annak, hogy sok mindenben, sőt a legtöbb dologban talán nem értünk egyet - köszönöm önnek, hogy ismételten felvetette ezt a kérdést a parlament plenáris ülésén, hiszen abban mindenképpen egyetértünk, hogy az Európai Unió és ezen belül Magyarország jövője szempontjából is az egyik legsúlyosabb kihívással állunk szemben, ezért minden egyes párbeszéd, illetve lehetőség, hogy erről beszéljünk, szerintem üdvözlendő, dacára annak, ha messziről is indulnak az álláspontok egymáshoz képest.
Tisztelt Frakcióvezető Úr! Engedje meg, hogy néhány alapkérdésben elmondjam a kormány álláspontját. Ön arról beszél, hogy az Európai Unió egyik kétségtelenül legfontosabb értéke a szabad áramlás (Dr. Rétvári Bence: Vissza!), többek között az emberek szabad áramlása, de szeretném a frakcióvezető úr figyelmét felhívni nagy tisztelettel arra, hogy ez a szabad áramlás nem a határsértés szabadságára vonatkozik. (Tóbiás József: Ezt senki nem mondta!)
Tehát egy kerítés, egy ideiglenes biztonsági határzár, amit felépítünk Magyarország és Szerbia határán (Tóbiás József: Mikor lesz?), a határsértéseket fogja megakadályozni, tehát a törvénysértéseket. (Kunhalmi Ágnes: Nem fogja! Nem tudja!) Ugyanis az a helyzet, tisztelt képviselőtársaim, hogy az a 65 934 illegális bevándorló, aki az idei esztendőben, vasárnap estig érkezett Magyarországra, nem azt csinálta, hogy odament egy nyitva lévő határátkelőhelyhez, átadta az útlevelét, a határőr azt kezelte, majd ő átjött; ez a legális, törvénytisztelő módja a határok átlépésének, amiről egyébként az Európai Unió is beszél, a személyek szabad áramlása. De itt a kerítés, az ideiglenes határzár a törvénysértő határátlépések, a határsértések megakadályozására vonatkozik. És lehet abban vitánk egymás között - és legyen is, önök ellenzékben vannak, mi kormányon -, lehet arról vitánk, hogy vajon ez-e a jó megoldás, de 65 ezernél több illegális bevándorló fél év alatt, azt gondolom, indokolja azt, hogy fizikai akadályt állítsunk fel ennek visszaszorítására.
És nem példa nélküli az, amit teszünk Európában, tisztelt frakcióvezető úr, mert Bulgária épített kerítést, és a külügyminisztertől származó információ alapján folytatja is ennek a kerítésnek az építését. Görögország és Törökország határán is van kerítés. (Gőgös Zoltán: Hát ott jönnek!) Spanyolország elképesztő műszaki megoldásokkal védi a Marokkó területén lévő városait. És ha mondjuk, távolabbra tekintünk, tehát az óceánon túlra, akkor látjuk, hogy az Egyesült Államok ennél egy határozottabb - vagy durvább? - megoldást alkalmaz akkor, amikor az Egyesült Államok és Mexikó határáról beszélünk. (Gőgös Zoltán: És a marihuána 80 százaléka ott megy keresztül.)
Tisztelt Frakcióvezető Úr! Szeretném önnek elmondani azt is, hogy mi nagyon fontos hangsúlyt helyezünk a politikai menekültek és az illegális bevándorlók közötti különbségtételre.
(13.40)
Azt gondolom, hogy ebben egyetértés is van közöttünk, és helyes is (Kunhalmi Ágnes: A magyar fiatalok elvándorlásáról beszélj!), hogyha ebben az ügyben egyetértés van, mert azt látjuk, hogy minden száz bevándorlóból, aki megérkezik Magyarországra, 8-9 esetében áll elő az a helyzet, hogy valóban indokolt a menedékjog-kérelme, és valóban azért érkezik, mert az ő élete vagy a családja élete veszélyben van. És ebből a szempontból szerintem közösen kell kikérni magunknak, magyaroknak, hogy bárki politikai vagy erkölcsi szempontból kioktasson minket, mert amikor arról volt szó, hogy a határainknál százával, ezrével érkeztek azok, akik tényleg az életükért futottak, a délszláv háború idején, Magyarország befogadta őket, legyen szó horvátról, szerbről, szlovénról vagy bosnyákról. Tehát amikor politikai menekültekről van szó, akkor, ha Magyarország történelmét áttanulmányozzuk, azt látjuk (Kunhalmi Ágnes: Ti húztok most falat!), hogy Magyarország igenis mindig menedéket adott a politikai okokból menekülőknek.
És még egy fontos kérdésre szeretném felhívni, tisztelt frakcióvezető úr, a figyelmét. Nem tudom, abban egyetértés van-e köztünk, hogy ezt a kérdést alapvetően az Európai Unió területén kívül kell kezelni. (Gőgös Zoltán: Belül lesz a kerítés!) Éppen ezért szerintem nagyon fontos, hogy amikor az Európai Unió fejlesztési programokat hajt végre azokkal az országokkal, ahonnan egyébként ezek a bevándorlók nagymértékben útnak indulnak, akkor az Európai Unió az európai adófizetők ezen euró-milliárdjainak az elköltését kondicionalitáshoz kösse. Magyarul: ezeket a forrásokat úgy kelljen felhasználni a tőlünk távol lévő országokban, hogy ott olyan változások történjenek, amelyek miatt sem politikai, sem gazdasági okokból nem indulnak majd meg a bevándorlók Európa és azon belül Magyarország irányába.
És tisztelettel tájékoztatom önt arról is, tisztelt frakcióvezető úr, hogy igenis fontos az, hogy egész Európa és természetesen a magyar emberek is tisztában legyünk, legyenek azzal, hogy a földközi-tengeri útvonalon történő bevándorlási nyomásnál ma már nagyobb a balkáni útvonalon keresztül érkező bevándorlási nyomás. És mi azt gondoljuk - és ez a vita fenn fog maradni természetesen, de ez megint nem tragikus, hanem az élet természetes rendje -, hogy szerintünk egy ideiglenes műszaki határzár, egy kerítés építése igenis segíteni fog ennek a kihívásnak a kezelésében. Köszönöm megtisztelő figyelmét. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit