SZIJJÁRTÓ PÉTER

Full text search

SZIJJÁRTÓ PÉTER
SZIJJÁRTÓ PÉTER külgazdasági és külügyminiszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Frakcióvezető Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az Európai Tanács múlt csütörtöki és pénteki ülésének napirendjén szerepeltek az országspecifikus ajánlások, amelyeket az Európai Bizottság fogalmaz meg a tagországok gazdaságpolitikáinak jövőbeni irányvonalaival kapcsolatban.
Talán érdemes ilyenkor elidőzni egypár mondat erejéig ott, hogy a magyar gazdaság jelenlegi számai mit is mutatnak valójában. Azt gondolom, ha végignézzük érzelemmentesen, korrekten és higgadtan ezeket a számokat, tárgyilagosan, akkor bizony azt látjuk, hogy Magyarország visszakerült az Európai Unió élvonalába, dacára annak, hogy néhány esztendővel ezelőtt még elég erőteljesen a sereghajtók között szerepeltünk. A tavalyi esztendőben ugyanis 3,6 százalékos növekedést tudott felmutatni a magyar gazdaság, amely a második legmagasabb növekedési ütem volt az európai uniós tagországok között. A tavalyi esztendőben a Magyarországon működő magyar és nemzetközi vállalatok összességében 5216 milliárd - tehát 5216 milliárd - forintot költöttek beruházásokra, ez 14 százalékos növekedés volt egy esztendő alatt, amire 17 esztendő óta Magyarországon nem volt példa. 17 éve nem volt olyan magas a beruházások emelkedése egy esztendő alatt, mint volt az 2014-ben. A befektetési ügynökségünk tavaly 60 olyan beruházási ajánlatot, illetve projektet tárgyalt végig, amelynek nyomán 60 nagyberuházás érkezett Magyarországra és az idei esztendőben már 27 ezek száma, amely egy jelentős növekedés a tavalyi esztendőhöz képest, tekintettel arra, hogy ez egy májusi adat.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ma Magyarországon 16 hónapja mondhatjuk el, hogy 4 milliónál is többen dolgoznak és fizetnek egyúttal adót Magyarországon. Ma majdnem 4,2 millió dolgozó és adót fizető ember van hazánkban. Természetesen, tisztelt frakcióvezető úr, tisztelt képviselőtársaim, ez nem elegendő ok arra, hogy meg legyünk elégedve vagy hátradőljünk, a cél az, hogy elérjük a cseh gazdaság állapotát, vagyis hogy Magyarországon is 5 millió ember dolgozzon.
Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Frakcióvezető Úr! A magyar gazdaság egy nyitott gazdaság, ezért a külgazdasági teljesítmény nagymértékben befolyásolja a nemzetgazdasági teljesítményt. Ebből a szempontból jó hír, hogy dacára a nehézségeknek, az Ukrajnában zajló háborúnak, az Oroszországgal szemben alkalmazott európai uniós korlátozó intézkedéseknek és a viszontintézkedéseknek, a magyar export az első négy hónapban 8 százalékkal tudott növekedni, munkanélküliségünk pedig, amely most már 7,1 százalék, az Európai Unióban a leggyorsabb ütemben csökkent.
Tisztelt Frakcióvezető Úr! Ön felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Bizottság évről évre fogalmaz meg ajánlásokat a magyar gazdasággal kapcsolatban és a magyar gazdaságpolitikával kapcsolatban. Azonban, ha végigtekintünk az elmúlt esztendőkön, azt látjuk, hogy ezeket az ajánlásokat rendre hibás előrejelzések alapján fogalmazták meg. Például jóval lassabb növekedést prognosztizáltak Magyarországnak, mint amilyen lett, jóval alacsonyabb növekedési rátát jeleztek nekünk előre. Ehhez képest a magyar gazdaság jóval gyorsabban növekszik, jóval gyorsabban növekednek a beruházások, és jóval gyorsabban csökken a munkanélküliség is. Kérdés az, tisztelt frakcióvezető úr, szerintem jogos, ha feltesszük, mi lett volna akkor, ha Magyarország, Magyarország kormánya az elmúlt esztendőkben ezen hibás előrejelzések alapján hozta volna meg a gazdaságpolitikai intézkedéseit. Egészen biztosak lehetünk abban, hogy hibás előrejelzések alapján hozott gazdaságpolitikai döntések csak hibás döntések lehettek volna, s egészen biztosan nem röpítették volna Magyarországot az Európai Unió élmezőnyébe.
Tisztelt Frakcióvezető Úr! Az Európai Tanács csak általánosságban fogadta el az országspecifikus ajánlásokat, részleteiben tehát nem, és Magyarország Kormánya két országspecifikus ajánlást egészen biztosan nem fog elfogadni. Nem fogjuk elfogadni azt, hogy a közmunka helyett segélyt adjunk, mi azt gondoljuk, hogy a közmunkaprogram helyes és egy család szempontjából sokkal helyesebb, hogyha a szülők munkát kapnak segély helyett. Másrészt pedig nem fogjuk elfogadni az országspecifikus ajánlásoknak azokat a részeit sem, amelyek újabb megszorításokat akarnak Magyarországra erőltetni.
Magyarország kormánya nem hisz a megszorításokban, az elmúlt esztendőkben, 2010 előtt világossá vált, hogy a megszorítások csak zsákutcába vezetnek, mi pedig ezekbe a zsákutcákba, még egyszer nem kívánunk belemenni. Köszönöm szépen, hogy felvetette ezt a témát. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit