TÓBIÁS JÓZSEF

Full text search

TÓBIÁS JÓZSEF
TÓBIÁS JÓZSEF (MSZP): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Egyszerűen meg vagyok döbbenve azon, amit az államtitkár úr most itt előadott. Tényleg más témát szerettem volna szóbahozni, de egyszerűen nem bírom megállni. Egy nyilvános gazdasági jogszabályalkotással elvesznek egy cégtől egy tulajdont, egy törvény által, majd utána tulajdonosváltás van, és ő pedig megkapja ugyanazt a jogosítványt, amit valakitől elvettek - és ön ezek után felolvas egy indoklást? Egyszerűen megáll az ész! De már nem lepődöm meg, mert önök ezt csinálták az elmúlt öt évben: saját oligarcháiknak igyekeznek személyre szabott törvényi szabályozással tulajdonjogot adni vagy pedig pozíciót és pénzt. Valljuk be őszintén, ma ezen a listán, ami Európát érinti, ez a legkisebbik probléma! Nevezetesen: ha van nemzeti probléma, akkor az ez, amit önök művelnek.
Van egy másik, valódi kihívás is, amiről érdemes beszélni, nevezetesen, hogy egy létező, Európát érintő kihívásra milyen nemzeti válaszokat adtak önök az elmúlt hónapokban. Szeretném emlékeztetni Rogán frakcióvezető urat, aki azt mondja, hogy itt két világ áll szemben egymással: van, aki itt meg akarja védeni az országot, és van, aki meg a csúnya bevándorlókat akarja megvédeni. Szeretném mondani, hogy jó lenne, ha eljönne a józan ész kora, ami arról szól, tisztelt képviselőtársaim, hogy ha ilyen egyszerűen meg lehet válaszolni egy nagyon bonyolult problémát, akkor önök nem tesznek mást jelen pillanatban, mint hogy versengenek a szélsőjobbal, hogy ki tud nagyon primitívebb, butább választ adni egy hosszú távú problémára, ami egész Európát érinti. Ebbe a versenybe nem azért nem szabad bemenni, merthogy nem lehet benne elfoglalni egy másik sarkot, hanem azért nem, mert Európa jövőjét érinti ez a kérdés, és talán egy felelős kormánynak felelősen kellene cselekednie. Ha megnézik az elmúlt másfél hónapot, a nemzeti konzultációt, magát a gyűlöletkampányt és a kerítés kérdését, akkor mindent elmondtak erről, hogy nem felelősen viselkednek ebben a kérdésben.
A tisztelt frakcióvezető úr azt mondja, hogy mi csak értékekről beszélünk. Egyrészt nagyon fontos az értékekről beszélni, mert ha a szabadság azt jelenti, hogy felhúzunk egy kerítést, és elzártan leszünk szabadok, szeretném önöknek mondani, akkor saját magunkat zárjuk be. Az a kerítés, amely ma semmit nem jelent még, és a következő másfél évre se jelent semmit - hacsak valaki meg nem építi az önök kapcsolatrendszerén keresztül, ahogy halljuk -, akkor szeretném mondani, hogy miért nem veszi tárgysorozatba az Országgyűlés azt a költségvetési módosítást, amely konkrétan 22 milliárd forintot biztosít a határrendészeti szerveknek most, biztosítja az eszközöket, biztosítja az emberi erőforrást azokon a területeken, ahol garantálni lehet minden magyar állampolgár biztonságát. De teszem hozzá, önöknek van egy másik felelősségük is, és erről elfeledkeznek beszélni: Európában a szabad áramlás lehetőségét is garantálnia kell a magyar kormánynak, és erről nem esik szó. (Dr. Rétvári Bence: Visszaáramoltassuk őket?)
Önök folyamatosan beszélnek egy bezárkózásról; önök eddig nem kértek segítséget, majd most Trócsányi miniszter úr segítséget kér Európától. Mindenki látja, hogy küzdeni kell ma az európai értékekért, önöknek is kellene. Nem a Jobbikkal kellene versenyezniük, nem a szavazatokról szól, hogy ma meg lehet-e szerezni néhány százezer szavazatot olyan gyűlöletkampánnyal, amit önök művelnek! A jövőről beszéljenek! Milyen jövőt szánnak Magyarországnak? Azt a jövőt, amelyben leszakad végérvényesen Európa centrumországaitól és perifériává válik, vagy olyan ország lesz, amely tudja, hogy csak közös európai megoldással tud úrrá lenni ezen a helyzeten, és csak ezen keresztül tudja a jövőjét a világban biztosítani mint Magyarország?
Erre a kérdésre, ha ma kell válaszolni, akkor ma az a válasz, hogy nincs kerítés, külügyminiszter úr, mert senki nem fogja elhinni önöknek, hogy ma egy, a társadalmat megfélemlítő kerítés léte biztonságérzetet ad, és oda fogja hajtani a kormány égisze alá az állampolgárokat, hogy majd ők megvédik. Konkrét operatív segítségre van szükség, és erről önök nem beszélnek. Önök hivatkoznak közvéleménykutatásokra, önök hivatkoznak a nemzeti konzultációjukra, de önök nem beszélnek arról, hogy tíz év, tudják mit, nem is tíz év múlva, két év múlva milyen kihívás előtt fog állni Európa (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.) és vele együtt Magyarország.
Felelőtlenek, ha nem a cselekvést választják (Az elnök ismét csenget.), ha kevesebb demagógiát alkalmaznak és több szakmai megoldáson törik a fejüket. (Sic!) Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit