SCHMUCK ERZSÉBET

Full text search

SCHMUCK ERZSÉBET
SCHMUCK ERZSÉBET (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszterelnök Úr! Ma a világ egyik legnagyobb kihívása az elszegényedés, a társadalmak kettészakadása az egyre több szegényre és az egyre kevesebb gazdagra. Ma a világ 65 leggazdagabb emberének annyi a vagyona, mint 3,5 milliárd embernek. A tendencia pedig az, hogy a szakadék egyre jobban nő az egyes országok között és az egyes országokon belül.
Sajnos ma Magyarországon is ugyanez a folyamat zajlik. (Közbeszólások a kormánypártok soraiból, köztük: Ez nem igaz! - Az elnök csenget.) A kormány ahelyett, hogy a gazdagok és a szegények, illet-ve a multik és a kis- és középvállalkozások közötti távolság csökkentésén dolgozna, pontosan az ellenkezőjét teszi, növeli a szakadékot. Önök azt mondják, hogy az emberek pártján állnak, de gyakorlatilag mindig a gazdagokat és a tőkét támogatják, a kicsiknek csak a morzsák jutnak. Ennek a kezdete az egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetése volt, aminek az az eredménye, hogy a legmagasabb jövedelmű-ek zsebébe 500 milliárd forintot tettek, és a legalsó 70 százalék zsebéből pedig 134 milliárd forintot vettek ki.
Most ez a társasági nyereségadó tekintetében kísértetiesen megismétlődik, amikor azt egykulcsos-sá teszik. Azoknak a nagyvállalatoknak, amelyeknek a nyeresége az 500 millió forintot meghaladja, 10 százalékkal csökkentik az adójukat, a kicsiknek pedig csak 1 százalékkal.
Mi ez, ha nem a multik megtámogatása és adóparadicsom létrehozása Magyarországon? Ráadásul a kormány rossz eszközöket is javasol, például a 15 százalékos minimálbéremelés megvalósítására. A 15 százalékos minimálbéremelés és a munkáltatói járulék 5 százalékos csökkentése összességében 15 ezer forinttal emeli a minimálbéres bérköltségét. Ezt a kis- és középvállalkozások nem fogják tudni kigazdálkodni, tömegesen fognak csődbe jutni.
Miniszterelnök úr, azt kérdezem, hogy nem kel-lene-e már irányt váltani, és valóban az alacsony jövedelmű emberekért (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) és a hazai kis- és középvállalkozásokért tenni. Köszönöm. Várom válaszát.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit