DR. SELMECZI GABRIELLA,

Full text search

DR. SELMECZI GABRIELLA,
DR. SELMECZI GABRIELLA, a Törvényalkotási bizottság előadója: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Urak! Tisztelt Képviselőtársaim! 2016. november 17-én a Törvényalkotási bizottság a házszabályi rendelkezések 46. §-a alapján megtárgyalta az egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú törvények módosításáról szóló T/12729. számú törvényjavaslatot, és ahhoz a bizottság 21 igen szavazattal, és 5 tartózkodás mellett, tehát ellenszavazat nélkül összegző módosító javaslatot és összegző jelentést nyújtott be.
Az összegző módosító javaslat a Népjóléti bizottság 19 pontos, részletes vitát lezáró irományát tartalmazza, amely elsősorban technikai pontosításokat irányoz elő a beterjesztett normaszövegen. A törvényjavaslat nagy hangsúlyt fektet az egészségügyben előírt szabályok betartásának ellenőrzésére. Például az egészségbiztosító ellenőrzésének gyakorlati tapasztalatai alapján a valótlan készletbeszerzések kiszűréséhez hatályos rendelkezések pontosításra kerülnek, valamint a számviteli törvény hatálya alá nem tartozó főkönyvi és analitikus nyilvántartások vezetésére nem kötelezett gazdálkodók esetében is lehetővé válik a beszerzések, értékesítések és a készletek meglétének ellenőrzése a készletnyilvántartások alapján. Ezzel megvalósul az egységes és hatékony hatósági ellenőrzés minden ártámogatási szerződéssel rendelkező egészségügyi szolgáltató esetében.
A benyújtott módosító alapján a finanszírozott egészségügyi szolgáltatások elszámolási rendjét, az elszámolások valódiságát, a folyósított pénzeszközök felhasználásának pénzügyi szabályszerűségét és elkülönítését az Egészségbiztosítási Alap felügyeletéért, irányításáért felelős minisztérium is ellenőrizheti. Ahogyan a szavazási arányból is kitűnik, a módosító javaslatoknak még az ellenzéki pártok soraiból sem akadt ellenzője. Gyakorlatilag egyetlen vitás pont a Jobbik által felkarolt azon javaslat volt, ami az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek a benyújtott törvényjavaslat által szándékozott jogosítványait vonta volna el a patikák ellenőrzése területén.
Az előttünk fekvő törvényjavaslat ugyanis egyértelműen rögzíti a hatósági ellenőrzés részletszabályait, a többségi gyógyszerészi tulajdoni hányadra vonatkozó, 2017. január 1-jétől érvényes előírások ellenőrzése elősegítésének, a hatóság fellépésének megerősítése érdekében. Megerősítésre kerül az is, hogy a többségi gyógyszerészi tulajdoni hányad nem teljesítése, valamint a társadalombiztosítási szervvel kötött ártámogatási szerződés megszűnése esetén a gyógyszertár működési engedélyét vissza kell vonni. A kormánypártok a tiszta, átlátható működés hívei, ami megfelelő ellenőrzéssel és kikényszeríthetőséggel kell hogy társuljon. Ez különösen fontos az egészségügy területén.
Ezért is kérem, hogy támogassák az egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot.
Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit