DÖMÖTÖR CSABA,

Full text search

DÖMÖTÖR CSABA,
DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Engedjék meg, hogy a Jobbik felszólalására reagáljak. Ön egy kis színessel jött, hogyha jól idézem, és a filmek témáját is feszegette.
Többször beszéltünk itt egy Oscar-díjas alkotásról. Azért arra jól emlékszünk, hogy a Jobbik, amikor erről volt szó, meg a filmalapos támogatásokról, hogyan állt hozzá. A Saul fiáról van szó. Ez volt az a párt, amelyik kritizálta azt a tényt, hogy a Saul fiát támogatta a Filmalap. Önök akkor azt mondták - hasonlóan egyébként a mostani érveléséhez -, hogy véget vetnek a holokausztiparnak a filmiparban is. Úgyhogy bátran kijelenthetjük, hogy ha a Jobbikon múlna, akkor ma egy Oscar-díjjal kevesebbje lenne Magyarországnak. Szerencsénkre, nagy-nagy szerencsénkre nem a jobbikos politikusok döntenek a filmalapos támogatásokról. (Dr. Apáti István: Nem tanul semmiből!)
Ami a rendezőket illeti, én nem hiszem, hogy helyes dolog lenne, hogy az országgyűlési képviselők, de akár a kormány részt vegyen a rendezőkkel kapcsolatos boszorkányüldözésben. Én nem mindegyik rendező munkásságát ismerem, viszont azt tudom, hogy azok a rendezők, akiket ön említett, ők már korábban is letettek valamit az asztalra (Dr. Apáti István: Vajna például.), és nem arról van szó, hogy 2010 óta kapnak támogatást; a korábbi időszakban is számos neves alkotás fűződik a nevükhöz.
Ami a nézettséget illeti: én azzal egyébként egyetértek, hogy a nézettség az fontos. Ezért is fontos az, hogy a Filmalap által támogatott alkotások több mint száz díjat nyertek nemzetközi versenyeken, és azt feltételezhetjük, hogy ezek a díjak hozzájárulnak majd ahhoz, hogy ezeket a filmeket Magyarországon is egyre többen lássák.
Engedje meg, hogy kiemeljem azt, hogy a Saul fiát, amelyet önök - mint elmondtam - támadtak, 267 ezren, tehát több mint negyedmillióan láttak a magyarországi mozikban. (Dúró Dóra: Kötelezően berendelték őket!), és egy dologra ön nem tért ki, ez pedig az, hogy ezeket a nemzetközi díjas alkotásokat a Filmalap szakemberei más országokban is értékesítik. A Saul fiát, amelyet önök nem támogattak, több mint száz országban értékesítették az elmúlt hónapokban. (Zaj, közbeszólások a Jobbik soraiban. - Az elnök csenget.) Engem egyébként egyáltalán nem zavar, hogy vannak olyan sikeres alkotások, amelyek a Filmalap támogatása nélkül is megállják a helyüket. Azt tudom mondani, hogy hajrá, Lovasíjász; köszönöm szépen, hogy felhívta rá a figyelmet, majd igyekszem megnézni. Köszönöm, hogy meghallgatott.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit