HARANGOZÓ GÁBOR ISTVÁN

Full text search

HARANGOZÓ GÁBOR ISTVÁN
HARANGOZÓ GÁBOR ISTVÁN (MSZP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársak! Az a vita célja, hogy beszéljünk arról, hogy miért van munkaerőhiány Magyarországon, és mit is kéne tenni. Nyilvánvaló, hogy jelentős szerepet tölt be abban, hogy ilyen munkaerőhiány alakult ki, az, amiről itt már órák óta beszélünk, hogy nagyon sok ember vándorolt ki az országból. Hogy miért vándorolt ki ennyi ember az országból, véleményem szerint az egyik, talán a legjelentősebb oka az, amiről leginkább beszéltünk itt, a fizetésekben lévő hatalmas különbség, de van egy másik nagyon fontos oka is, amiről szintén szőrmentén beszéltünk, ezért bár nem kívántam a normál hozzászólásomban erről a területről beszélni, de miután többször többen szóba hozták, ezért nem állom meg, hogy ne kezdjem ezzel mégis a hozzászólásomat.
Ez pedig a devizahitelek kérdése. Nagyon sok család igenis azért kényszerült arra, hogy elhagyja az országot, mert a devizahitelek kapcsán olyan pénzügyi helyzetbe került, amit az itthoni fizetéséből képtelen volt megoldani, és elsősorban ezért kellett külföldre mennie, mert itthon nem tudta fönntartani az életét, és nemcsak azért, mert alapvetően alacsonyak voltak a fizetések, hanem a devizahitel finanszírozásában olyan többletteher keletkezett, ami ezeket a családokat egyszerűen olyan helyzetbe hozta, hogy kénytelenek voltak elhagyni az országot egy magasabb fizetésért, mert itthon nem tudták finanszírozni.
Ez a devizahitel-konstrukció, tisztelt képviselőtársak, valóban egy gazemberség volt. Egy tisztességtelen konstrukció, amivel úgy adtak az embereknek pénzt, hogy gyakorlatilag nem adtak nekik, hanem adtak egy keretet, amiben saját maguknak megszerezhették a pénzt, és ennek következtében minden kockázat a devizahiteles családokat sújtotta. Gyakorlatilag a bankok ebből kivonták magukat.
Volt olyan ország, Izland, ahol szintén ugyanez a konstrukció tombolt, és amikor az izlandi családokat ugyanilyen lehetetlen helyzetbe hozta, mint a magyar családokat a devizahitelek bedőlése, akkor az izlandi kormány úgy döntött, hogy kimondja azt, hogy ez nem banki hitel, ez egy tisztességtelen konstrukció, semmissé tették az összes devizahitelt, ezáltal egyébként az Izlandon lévő bankok be is dőltek, amelyeket államosítottak, és utána az állam nem a bankokat, hanem a családokat segítette meg. Ennek köszönhetően Izland viszonylag gyorsan abból a nagyon mély válságból egyébként, amibe elsősorban ennek köszönhetően bekerült, ki tudott kecmeregni.
Ezzel szemben Magyarország, a magyar kormány először is, a kormányváltás után a Fidesz rendkívül felelőtlen módon úgy hozta teljesen lehetetlen helyzetbe ezeket a családokat, hogy bedöntötte a forintot, és igazából akkor váltak finanszírozhatatlanná, reménytelenül finanszírozhatatlanná ezek a hitelek, amikor bedöntötték a forintot. Ezek után nagyon hosszú ideig nem segítették meg ezeket a családokat, majd a tehetősebb családokat segítették meg, azokat húzták ki a bajból, majd végül kialakítottak egy olyan konstrukciót, aminek az lett a vége, hogy a forint további romlásával a Matolcsy-féle Magyar Nemzeti Bank majd’ 300 milliárd forintot keresett azon, hogy a forint romlott ezeknek a családoknak a kárára.
(20.20)
Ezek után a magyar kormány nem abban próbált meg partnerséget keresni a Nemzeti Bankkal, hogy akkor ezt a pénzt forgassuk vissza ezeknek a családoknak a megsegítésébe, lakáshoz juttatásába, vagy valahogy abból a lehetetlen pénzügyi helyzetből való kilábolás megfinanszírozásába, amibe belekerültek, hanem nekiálltak luxusalapítványokat létrehozni, nekiálltak ezt a pénzt is ellopni, különböző offshore ügyleteken keresztül ingatlanokat vásároltak föl túlértékelve, aztán szépen osztják és hordják szét azt a pénzt, amit ezektől a családoktól elvettek. Nagyon sok család e miatt az egész konstrukció miatt kellett hogy elhagyja az országot. Csak, tisztelt fideszes képviselőtársak, önök sem különbek, mint akik ezt a konstrukciót létrehozták, mert önök ugyanúgy nyerészkednek ennek a konstrukciónak a felszámolásán, mint ahogy nyerészkedtek azok, akik ezt létrehozták.
Most visszatérnék az eredeti témához, amiről alapvetően beszélni akartam. Tudják, tisztelt képviselőtársak, szerintem egyébként meg a devizahiteleken túl azért kellett nagyon sok családnak, főleg fiataloknak elhagyni az országot, mert amikor a Fidesz kormányra került, akkor úgy döntöttek, hogy lemondanak arról a régóta meglévő álomról, hogy Magyarország lakosságát fölzárkóztassuk az Európai Unióhoz, a nyugat-európai jóléthez. Belátták azt, hogy erre nem lesznek képesek, vagy legalábbis így döntöttek, ezért úgy döntöttek, hogy akkor a felső 20 százaléknak, az önök leghűségesebb szavazórétegének jót tesznek, őket fölzárkóztatják, nekik olyan adórendszert csinálnak, olyan körülményeket csinálnak, úgy helyzetbe hozzák őket, hogy nemhogy nyugat-európai, hanem egészen keleti mesegazdagságok jöttek létre, és ők valóban nagyon jól élnek. De közben a középső réteg folyamatosan továbbra is nemhogy fölzárkózni nem tudott, hanem morzsolódik le, a legszegényebb emberek pedig teljesen kilátástalan helyzetbe kerültek.
Én nagyon örülök neki, hogy a munkaerőpiacon végre kialakultak olyan folyamatok, hogy a Magyarországon lévő cégek belátták azt, hogy az a kizsákmányolás nem folytatható tovább, amit a magyar munkaerővel csináltak. Az a magyar koncepció, amit Orbán Viktor meghirdetett, hogy Magyarországon gyakorlatilag egy összeszerelő gazdaságot csinálunk, hogy ne kelljen a nyugat-európai cégeknek Kínáig elmenniük, hanem itthon teremtünk olyan feltételeket, mint amik ott vannak, és akkor majd ezek a cégek Magyarországon fognak dolgozni, de egyre inkább tarthatatlanná vált a rendkívül alacsony magyar fizetés. És szeretnék emlékeztetni arra, hogy mondhatnak itt önök akármit, a tények azok tények, Magyarországon a nettó átlagkereset 2016 júniusában 551 euró, míg Szlovákiában 708 euró, a cseheknél 793 euró, Ausztriában pedig 2009 euró volt, és nem marad Magyarországon munkaerő, ezek után a cégeknek nyilván nem maradt más választásuk, mint hogy elkezdték megemelni a magyarországi fizetéseket.
Amit most önök csinálnak, az nem egy tisztességes hozzáállás, ami arról szól, hogy megemeljük a magyar emberek fizetését, mert tarthatatlan ez az állapot, hanem elindultak piaci folyamatok, és önök fölzárkóznak ezekhez a piaci folyamatokhoz, mert megkerülhetetlenné váltak ezek a mozgások, és most megpróbálják saját teljesítményként eladni. De ez a fordulat végre bekövetkezett.
Ezek után arra szeretném önöket biztatni, hogy egy másik területen is hasonló fordulat kéne hogy bekövetkezzen, ezért kérném, miután önök vannak kormányon, hogy aktívan járuljanak ehhez hozzá. A magyar vidékről önök ugyanúgy lemondtak, és az ő helyzetük továbbra is ugyanúgy kilátástalan, mint ahogy eddig volt. A magyar vidéken ez a fizetésemelés olyan nagyon nem fogja megváltoztatni a helyzetet, ugyanis a magyar falvakat továbbra is a kilátástalanság, a bezáró kórházak, a leépülő szolgáltatások jellemzik, röviden összefoglalva a reménytelenség. A falvakban, ha még születnek gyermekek, nekik nem marad más perspektíva, mint a közmunka, vagy az, hogy elköltözzenek valahova.
Ha valahol muszáj valamit tenni, akkor a magyar falvak, a magyar vidék helyzetén muszáj az államnak beavatkozni és ott valamit tennie. Nem folytatható tovább az, hogy egyszerűen olyan közmunkát kínálunk csupán, ami nem értékteremtő munka, ahonnan nem vezet tovább sehova út. A közmunka egy jó kiinduló alap, egy nulladik lépés. De meg kell teremteni a feltételeket arra, hogy akik boldogulni akarnak a magyar falvakban, akik fiatalok ott akarnak maradni, azoknak legyen továbblépési lehetőség. És miután ma a nagyvárosi cégekbe nem találnak munkaerőt, ezért nem lehet azt várni, hogy ezt piaci alapon meg lehet csinálni. Itt nekünk kell lépni, itt az államnak van szerepe és dolga.
A következő lépésnek annak kell lennie, hogy a szociális gazdaság területén kell munkahelyteremtő körülményeket kialakítani. Kell teremteni előrelépésre lehetőséget, hogy azok, akik akarnak, az állam segítségével állhassanak össze, és először támogatott módon, aztán folyamatosan segítve, szépen több év alatt piacképessé válva válhassanak hasznos gazdálkodó vállalkozásokká ezek a szociális gazdaságból kiinduló vállalkozások, amivel újra revitalizálni lehetne, újra életet lehetne lehelni a vidéki életbe.
Itt nem arra gondolok, amit önök csináltak a szociális szövetkezetek területén, mert tudják, az nem szociális szövetkezet, ami munkaerő-köl-csön-zésről szól vagy az EU-támogatások lenyúlásáról, hanem arra gondolok, amiről Nagy István államtitkár úr is beszélt, hogy például Ausztriában, államtitkár úr, a mezőgazdaságban a mezőgazdasági termelők egy olyan kvázi szövetkezeti rendszert alakítottak ki, amiben gyakorlatilag helyi gazdaságfejlesztésbe kezdtek.
Nézzük meg Burgenlandot! Ha egy burgenlandi vásárló bemegy a helyi kisboltba, akkor nem fog olyan tojást megvenni, amelyen nem burgenlandi pecsét van, mert pontosan tudja, hogy ha ő fodrászként meg akar élni a faluban, csak úgy tud megélni, hogyha annak is lesz jövedelme, aki mezőgazdasággal foglalkozik, tehát az ő tojását fogja megvenni és nem másét. És kialakult egy nagyon tudatos helyi gazdaságfejlesztés, és ehhez nagyon komoly állami hálózat alakult ki, ami a termelés szervezésében, irányításában, a piac megszervezésében, a logisztikai háttérben és mindenben odatette annak idején a segítséget, egyébként zárójelben megjegyzem, hogy magyar know-how-val és magyar szakemberek segítségével, csak miközben mi ezt a tudást leépítettük, addig ők ezt kiépítették.
Nem kell föltalálni a kanálban a görbületet, tisztelt kollégák, hanem a magyar vidéket újra helyzetbe kell hozni aktív állami eszközökkel ahhoz, hogy a vidéken élő fiataloknak, a vidéken élő embereknek legyen újra perspektívájuk arra, hogy ha valamit akarnak tenni, akkor van rá lehetőségük. Az ehhez szükséges eszközök rendelkezésre állnának, csak nem olyan támogatáspolitikát kell kialakítani, amiben mindent el lehet lopni, amiben kisvasutakat finanszírozunk, meg kamu szociális szövetkezeteket, meg munkaerő-kölcsönzést, hanem helyre kell állítanunk azokat a folyamatokat, azokat a gazdasági folyamatokat, amivel a magyar vidék újra életképes lesz. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit