HARANGOZÓ GÁBOR ISTVÁN

Full text search

HARANGOZÓ GÁBOR ISTVÁN
HARANGOZÓ GÁBOR ISTVÁN (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Államtitkár úrra, Nagy István államtitkár úrra szeretnék reagálni. Talán mondanék egy konkrét példát, hogy egészen jól érthető legyen mindenki számára, hogy miről beszélek, amikor a vidék talpraállításáról beszélek.
Siófok mellett - Siófok környékén komoly munkaerőhiány van, a balatoni turizmus miatt tényleg egy jól prosperáló vidékről van szó -, Siófoktól alig 15 kilométerrel odébb van a tabi kistérség, az ország egyik leghátrányosabb helyzetű kistérsége, ahol ma gyakorlatilag egy nagyobb munkaadó van, és folyamatosan szűnnek meg a munkahelyek. Ebben a térségben 25 évvel ezelőtt 26 ezer embernek adott a járás munkát, és gyakorlatilag ma körülbelül az egész járásban dolgozik 10 ezer ember, és csak a háztáji gyümölcstermelésből 30 vagonnyit tudtak összehozni a térség háztáji termelői.
Az a helyzet, államtitkár úr, hogy ma is lehetne hasonló dolgokat csinálni, csak éppen ma már nincsen termék, meg nincs kinek eladni. Ezért van szükség arra, hogy az állam belépjen és megteremtse ennek a feltételeit. És hogy miből lehetne ezt például megfinanszírozni? Abból, hogy ugyanebben a tabi kistérségben, amikor létrehoztak egy szélerőműpark-projektet, 2010-ben ennek megvoltak a mérései, megvoltak az engedélyei, ezt a projektet leállították, pedig ebből a projektből évi 200 millió forint bevé-tele lett volna Tabnak, amiből például a szükséges fejlesztéseket meg tudta volna csinálni. De önök ezt leállították.
Azért állították le, mert így azokat az energia-importőröket hozták helyzetbe, akik több száz millió forintot loptak ki a rendszerből az energiaimporton keresztül, és vették el a lehetőségét annak, hogy helyi energiatermeléssel a helyi gazdaság fejlesztésének a motorja legyen például a tabi szélerőműpark. Erről beszéltem, államtitkár úr. Köszönöm. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit