VARGHA TAMÁS

Full text search

VARGHA TAMÁS
VARGHA TAMÁS honvédelmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Igyekszem eleget tenni Szél Bernadett képviselő asszony felszólításának, aki arra szólított fel minket, hogy beszéljünk arról, hogy mit teszünk a munkaerőhiány ellen.
A Magyar Honvédségben ezt létszámhiánynak nevezzük, és volt ma már egy vita a Magyar Honvédség keretlétszámáról itt reggel, a parlamentben, és megmondom őszintén, van annak egy diszkrét bája, amikor az a Magyar Szocialista Párt kéri számon rajtunk például a haderőfejlesztés elmaradását szerintük, amely 2002 és 2010 között sikeresen leépítette a Magyar Honvédséget, és komplett fegyvernemi kultúrákat rombolt szét, és a hozzá tartozó haditechnikai eszközöket és fegyverzetet, fegyvereket szerintük eladták. Én azt gondolom, inkább elkótyavetyélték. Annak is van egy diszkrét bája, hogy a Magyar Szocialista Párt hívja fel arra a figyelmet, hogy a legfőbb érték a katona, az ember, és meg kell becsülni; ha visszaemlékszünk, az első Orbán-kormány idején történt jelentős illetményemelés, és aztán 2015-ben a harmadik Orbán-kormány idején. 2002-2010 között ilyesmi nem történt, és annak is van egy diszkrét bája, hogy a Magyar Szocialista Párt követeli, hogy 2022-re márpedig GDP-arányosan emeljük 2 százalékra a honvédelmi költségvetést, miközben 2002 és 2010 között sikeresen lavírozták az országot csődközeli helyzetbe, és igen nagy erőfeszítések árán sikerült a honvédelmi költségvetést szinten tartani és az idei évtől a GDP 0,1 százalékával emelni, amelyet 2015. július 1-jétől illetményemelésre fordítunk 30 százalékkal, amely minden év január 1-jével újabb 5 százalékkal bővül, és így 2019. január 1-jén eléri majd az 50 százalékot.
Számos dolgot teszünk azért, hogy a Magyar Honvédség létszáma feltöltött legyen, hogy a magyar fiatalok érezzék, hogy a katonai szolgálat nemcsak nemes, hazafias cselekedet, hanem igenis megbecsüljük a katonákat. Számos egyéb illetménykiegészítés bevezetésére került sor. A legutóbbi most szeptember 1-jétől, amikor a legénységi állomány munkaerőpiaci pótlékát emelte meg a Honvédelmi Minisztérium. Ez azt jelenti, hogy 20 és 50 ezer forint körüli összeggel emelkedett a legénységi állomány illetménye. Azt gondolom, hogy ez szintén egy jelentős lépés volt.
Az egyéb kiegészítő juttatások közül csak egyetlenegyet szeretnék kiemelni: a lakáshitel-támogatást, amely rendeletet ezen a héten írt alá miniszter úr, tehát ez a legújabb: a banki lakáskölcsönnel rendelkezők segítségére lehet ezt felhasználni a Hjt. értelmében a munkáltatói kölcsönszerződés-bevé-te-lek-ből, amely mintegy 300-500 millió forint között van. Ezzel is igyekszünk gondoskodni a legfőbb értékről, a katonáról. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit