SZILÁGYI GYÖRGY

Full text search

SZILÁGYI GYÖRGY
SZILÁGYI GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Nem szóltam volna hozzá, de ha már képviselőtársam megszólított, akkor hozzászólok. Bár megtehettem volna, hiszen az előző ciklusban volt egy úgynevezett Sport- és turizmusbizottság, amelyik mind a sport, mind a turizmus ügyeivel foglalkozott. Azt hiszem, az államtitkár úr is meg tudja erősíteni, hogy ebben a bizottságban a Jobbik Magyarországért Mozgalom és így én is minden olyan kezdeményezést támogattunk, ami a turizmus érdekeit szolgálta. Nagyon sok olyan kezdeményezés volt, ami akkor szerintem jól is indult.
Nem kívántam részt venni a vitában, de ha képviselőtársam felszólított erre, akkor elmondanék egy-két dolgot. Először is, reagálnék arra, amit ön mondott a mi démonainkkal kapcsolatban, hogy mindenki magából indul ki. Nem, nem ezért beszélünk mi arról, hogy korrupció meg lopás, hanem azért beszélünk róla, mert az elmúlt hat évben tapasztalatot szereztünk arról, hogy legyen bármilyen nemes a cél, legyen bármilyen nemes az az ügy, amit önök behoznak a Ház elé, ezekben az ügyekben utána általában megjelenik a korrupció és megjelenik a lopás. Legyen szó akár a sportról, mert a sport valóban nemes cél, hogy sokat áldozunk a sportra, valóban, stratégiai ágazatként, de önök szépen elszedik azokat a pénzeket, amiket, mondjuk, taokedvezményből befolyatnak oda bizonyos emberek.
Az volt nekem a legalja, amikor kerítést építettünk a határra, hogy megvédjük az országunkat, akkor önök hajlandóak voltak még a kerítésnél is túlárazásokat csinálni, és bizonyos emberek elraktak belőle pénzt. Itt lezárva, nem a mi démonainkkal küzdünk, hanem azokkal a tapasztalatainkkal, amiket önök csináltak a lopásaikkal, a hazudozásaikkal és a korrupcióval kapcsolatosan.
Ezért fordul meg itt a fejünkben az, ha már említette Bienerth Gusztávot, hogy ez is egy ilyen jó szófordulat önöknél, hogy bármilyen ágazatról van szó, akkor vannak ilyen megbízható emberek. Tudja, volt a megbízható szerencsejáték-szervező, a megbízható kaszinótulajdonos, a megbízható ez meg a megbízható az.
Valószínűleg most Bienerth Gusztáv az a megbízható turisztikai szakember, akire önök rá kívánják bízni ezt a turisztikai ágazatot; az a Bienerth Gusztáv egyébként, akinek a munkásságát ismerhetjük nagyon sokan: 15 éve nagyon jól megél a különböző olimpiai rendezések és az olimpiai pályázatok ügyével kapcsolatos dolgokból.
Lehet egyébként, hogy ő egy jó turisztikai szakember, az is lehet, hogy majd lesznek megfelelő segítségei, a miniszterelnök úr környezetéből esetleg még más turisztikai szakember vagy szakértő, mondjuk, a lánya, Orbán Ráhel lehet, majd jól együtt tud dolgozni Bienerth Gusztávval, és nagyon jól meg tudják határozni azt, hogy milyen turisztikai fejlesztések legyenek ebben az országban; mire kell majd sok pénzt költeni, és melyek azok a régiók, amelyeket fejleszteni kellene.
(16.50)
Egyébként amikor Sallai R. Benedek az előbb fölsorolta azokat a kérdéseket, hogy hol kellene ezt csinálni, azt csinálni, amazt csinálni, hát Felcsút környékén még biztos nagyon sok fejlesztésre lenne szükség, hiszen még csak kisvasút van, meg stadion és minden egyéb, majd még lehet fejleszteni ott nagyon sok mindent.
De beszéljünk komolyan! Azt is mondta képviselőtársam, azon lehet vitatkozni, hogy a balatoni településeket fejlesszük vagy kistelepüléseket fejlesszünk, ahova majd lehet különböző programokat szervezni, meg oda lehet vinni az embereket, és bevételek lesznek. Egy dolgot elfelejtenek: lehet, hogy a balatoni kistelepüléseket is kellene fejleszteni. Mert ha már arról beszélünk, hogy mennyien mennek a Balatonhoz és mennyien választják az idényben a balatoni pihenést és a balatoni kikapcsolódást, akkor lehetnek ám nagyon rossz tapasztalataink is. Lehet, hogy Siófokon még el is tudnak szórakozni az emberek egy este, de ha onnan elmennek tíz vagy tizenöt kilométert - én egyébként járom a családommal az országot, mert hazai viszonylatban próbálok meg kikapcsolódni, és Magyarországon próbálom meg elkölteni a pénzt -, akkor azt tapasztaljuk, hogy 9 órakor zárva van minden. Főidényben 9 órakor minden zárva van. Ez is pontosan hozzátartozik a turizmushoz.
Meg az is hozzátartozik a turizmushoz (Bányai Gáborhoz fordulva:), képviselőtársam, hogy ha jár ezeken a helyeken, hogy Manninger képviselő úr területén egy nagyvárosban olyan adottságok vannak - hogy hozzunk jó példát meg rossz példát -, abban a nagyvárosban véleményem szerint, mint mondjuk, az északi parton más nagyobb településen, csak amíg az északi parton azon a településen elmegy az ember, ott este is megtalálja a kikapcsolódási lehetőségeket, míg ebben a nagyvárosban semmi nincs. Adottságai vannak, és nulla produktum van ezekben a városokban.
De nem az a kérdés, hogy önök mit mondanak, hanem az, hogy mit fognak majd cselekedni ebben az ügyben. De ha már képviselőtársam azt mondta, hogy nyomjak gombot, én meghallgatnám az ön véleményét is, hogy majd elmondja (Hollik István: El fogom mondani.), nagyon jó, akkor legalább tudunk még vitatkozni, és valószínűleg fogunk még gombokat nyomni ezzel kapcsolatban.
Voltak itt szakemberek. Nem akarom megnevezni, mert utána fogják önök, és azonnal el fogják tüntetni, mint ahogy el is tüntették. A Magyar Turizmus Zrt.-nél dolgoztak olyan szakemberek, akikkel mind a kormány, mind az ellenzék meg lehetett volna elégedve. Egyetlenegyszer sem támadtuk ezt az embert, de valamilyen oknál fogva önöknek őt el kellett tüntetniük a Magyar Turizmus Zrt. közeléből, pedig jól végezte a munkáját. Nem mi raktuk oda, nem az ellenzék rakta oda, önök rakták oda, valóban egy szakember volt, fiatal volt, agilis volt, és jól is végezte a munkáját. De valamit biztos nem jól csinált, valakinek nem tetszett, lehet, hogy valaki nem engedte, lehet, hogy ön tudja, hogy kiről beszélek, csak még egyszer mondom, nem akarok neki rosszat, ezért nem akarom megnevezni.
Tehát még egyszer mondom, a legfontosabb az lenne, hogy megfelelően átgondolt, tényleg szakemberekkel alátámasztott, normális turisztikai fejlesztések legyenek, s nem ad hoc jelleggel, hanem előre tervezetten. Az pedig, hogy azt mondjuk itt, hogy az a legnagyobb előrelépés, hogy most éppen desztinációkban fogunk gondolkozni, az én véleményem szerint ez nevetségesen hangzik. Önök hat éve kormányoznak, és most eljutottak odáig, hogy turisztikai desztinációkban kezdjenek el gondolkozni? (Közbeszólások.) Most jutottak el idáig, hat év kormányzás után? Képviselőtársam, álljon majd fel, és mondja meg, hogy miért hat év után jutottak el odáig, hogy desztinációkban gondolkozzanak. Vagy mondja el nekem, miért most jutottak el odáig, hogy ennyire fontosnak tartják majd ezeket a strukturális változtatásokat, és kérem, hogy arra is válaszoljon majd nekem, mert tényleg kíváncsi lennék, ön biztosan sokkal több belső információval rendelkezik ezekről a dolgokról, vagy nyugtasson meg minket abban, hogy nem így van, és rosszul gondoljuk, hogy Orbán Ráhelnek semmi köze nincs ahhoz, hogy adott esetben milyen turisztikai fejlesztések vagy milyen turisztikai beruházások lesznek az elkövetkezendő időszakban Magyarországon. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak, és várom a válaszokat, hogyha tudnak erre válaszolni. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit