TASÓ LÁSZLÓ

Full text search

TASÓ LÁSZLÓ
TASÓ LÁSZLÓ nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! Az a helyzet, hogy egy picivel jobb hasonlat lett volna a 3 Debrecen városnyi lakosság helyett 4 szegednyit mondani, hiszen Debrecen városának 210 ezer lakosa van, és olyan forgalma azért nincs a 3-as metrónak semmiképpen sem, de 520 ezer ember fel- és leszállását rögzítették egyébként naponta a munkanapokon, és hozzá kell tenni azonnal, hogy a 3-as metró Magyarország legnagyobb vasútüzemi létesítménye, tehát természetszerűleg a forgalom mindenképpen indokolja a felújítását.
A 3-as metró önmagában 17 300 méter hosszú, 15,5 kilométernyi szakasza alagúton keresztül halad, tehát természetesen figyelemmel kell kísérni és figyelemmel is kísérjük minden pillanatban a működését. Egyébként most is a 3-as metró, hála istennek, biztonságosan működik, ettől függetlenül természetesen szükség van arra, hogy felújítsuk mind az infrastruktúráját, mind pedig a gördülőállományát, de mindig külön kell venni ezt a két dolgot. Tehát amikor megvizsgáljuk, hogy pontosan mi a tennivalója a magyar kormánynak, mi a tennivalója a Fővárosi Önkormányzatnak, akkor külön kell venni a két dolgot.
Egy biztos: a felújítás nem várat magára, de mint ahogy ön is jól tudja, a magyar kormány ebben elkötelezett. Az öt szakaszban átadott, 1976 és 1990 közötti időszakban elindult az útján a 3-as metró Újpestről egészen Kőbánya-Kispest vasútállomásig, és valóban megbízható; semmi mással nem pótolható ez a vonal, más eszköz nem tudná helyettesíteni ezt a szállítási kapacitást.
Ami fontos és tudnivaló, hogy a magyar kormány a főváros kérésére egy 60 milliárd forint összegű kezességvállalást tett már a korábbiakban, és azt is pontosan tudja, hogy az előző ciklusban 635 millió forinttal támogattuk a projekt előkészítését. Elkészült már a megvalósíthatósági tanulmány, az építési engedélyek is elkészülnek lassan, minden tervdokumentáció megkapható és hozzáférhető. Egy biztos: november elejétől minden egyes dolog meglesz, ami a kiviteli tervhez kell.
A kormány ezenkívül kötelezettséget vállalt arra is, hogy támogatja az uniós források segítségével a metróvonal felújítását, és ha emlékeznek rá, a korábban az önkormányzat által meghatározott 125 milliárd forint helyett 137,5 milliárd forinttal támogatja, tehát több mint 10 százalékkal magasabb összeget folyósít és biztosít a magyar kormány az infra felújításához.
Azt is tudni kell viszont, hogy az Európai Bizottságnak a projekttel kapcsolatban együttdöntési joga van, és 2015 novembere óta tárgyalunk folyamatosan az Európai Bizottsággal, nagyon sok fordulón vagyunk már túl, és nagyon bízunk benne, hogy reményeink szerint az a mértékű támogatás maradhat majd meg, amire egyébként számítunk.
Ami fontos, hogy az uniós forrás biztosítása a magyar kormányé, ellenben a közbeszerzési kiírás és az ajánlattevőkkel lefolytatandó tárgyalások a Fővárosi Önkormányzat feladatát képviselik, és pontosan ezért is szükséges az, hogy a magyar kormány és a főváros, mint ahogy eddig is, jól együttműködjön. A magyar kormány minden tagja, a Fővárosi Önkormányzat és maga Tarlós István főpolgármester úr is jól együttműködik, és egyértelműen támogatja, hogy a felújítás minél hamarabb és zökkenőmentesen történjen meg.
Egy biztos: különleges kérdésről, különleges témáról van szó, érzékenység szempontjából is különleges, de egy biztos: a magyar kormány szándéka is egyértelmű, nem különleges, hanem teljesen világos: a metró vonalának teljes szakasza fel lesz újítva, minden egyes tartozékával. Tehát ezek a mendemondák, amelyek közben elhangzanak, mendemondák valóban; mindent megvalósítunk, ami a felújítási munkában a program szerint is szerepel. Nagyon bízom benne, hogy ebből keveset fognak majd tapasztalni az utazóközönség tagjai.
Tisztelettel kérem elfogadni a válaszomat. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit