DR. SIMICSKÓ ISTVÁN

Full text search

DR. SIMICSKÓ ISTVÁN
DR. SIMICSKÓ ISTVÁN honvédelmi miniszter: Köszönöm szépen, elnök úr, a szót. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! Amint az ön előtt is bizonyára ismert, a Honvéd Egészségpénztár 2016. március 31-ei fordulónappal beolvadt a Prémium Egészségpénztárba, ennek megfelelően a tagok jogutódlással kerültek át a pénztárhoz. Jogviszonyuk tudomásunk szerint ott folyamatos, és az átlépő tagok tagságának megújítása is rendben van.
A fentiekből is kitűnik, hogy a honvédelmi tárcának, ahogy ez idáig sem volt, jelenleg sincs közvetlen ráhatása a pénztártagok tagsági helyzetére, illetve érdekeik közvetlen érvényesítésére. Ugyanakkor mindannyiunk kiemelt érdeke, hogy a Honvéd Egészségpénztár volt tagjainak a Buda-Cash-botrányból eredő kársérelme megnyugtató módon, a kormányzati elképzelésekkel összhangban mielőbb rendezésre kerüljön.
Tisztelt Képviselő Asszony! Azt ön is tudja, hogy kártérítési felelősség nem terheli a Honvédelmi Minisztériumot, hiszen nem a Honvédelmi Minisztérium hibájából történt mindaz, ami történt. Nem terhel felelősség minket, hiszen nem jogellenes magatartásból történt mindez a Honvédelmi Minisztérium részéről, ugyanakkor felelősséget érzünk. Felelősséget érzünk és szeretnénk is segíteni. Fontos hangsúlyoznom, hogy készek vagyunk az állomány teljes kártalanításának érdekében akár jogszabályalkotási eljárást is kezdeményezni, amelyhez természetesen számítunk az ön, illetve az önök konstruktív együttműködésére és támogatására.
A szükséges költségvetési források előteremtésére tárcaszinten látunk lehetőséget, tehát a jövő évi költségvetésben én látok erre lehetőséget, hogy az embereket, a katonákat ilyen módon tudjuk kártalanítani, bár mondom, felelősség minket nem terhel. Nyilván ennek a mértékét, tehát a kártalanítás mértékét és a konstrukciós megoldások lehetséges jogi és pénzügytechnikai kérdéseit önnel is át fogjuk beszélni, illetve a képviselőcsoportok valamennyiével. Én úgy látom, hogy megfelelő jogcímet kell találnunk arra, hogy a kártalanítást végre tudjuk hajtani. Itt teljesen más a konstrukció, mint az IH esetében volt, hisz az IH-nál ez egy fontos kártalanítási szempont volt (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), nálunk ilyen felelősség nem állt fönn.
Ettől függetlenül szeretnénk segíteni, és mondom, ha a törvényt ehhez szükséges módosítani, akkor azt is tegyük meg. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit