KÓSA LAJOS

Full text search

KÓSA LAJOS
KÓSA LAJOS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Döbbenetes eseményre került sor szombat este a fővárosunkban, a Nagykörúton. Egy ismeretlen a Nagykörúton járőröző két rendőrt nyílt színen megkísérelte kivégezni. A jelenleg rendelkezésre álló információk alapján ez a megfogalmazás teljes mértékben a valóságot tükrözi, és azt kell mondjam, hogy mély megdöbbenés és részvét lett úrrá mindenkin. Legelőször szeretnék részvétet nyilvánítani az áldozatokkal kapcsolatban, és nekik felépülést kívánni. Az egyik sérült a járőrpár közül, a járőrpár hölgy tagja életveszélyes sérüléseket szenvedett, de állapota stabil; a járőrpár férfi tagja súlyos és veszélyes sérüléseket szenvedett, az ő állapota egy kicsit jobb.
Ami történt, az megdöbbentő, példa nélküli, és azt hiszem, a legfontosabb az, hogy minél gyorsabban minden segítséget megadjunk a rendőrségnek, a Nyomozó Főügyészségnek és az érintett szervezeteknek arra vonatkozóan, hogy a tettest előkerítsék.
Ma csak annyit lehet mondani, hogy minden verzió és annak az ellenkezője is napvilágot látott már a sajtóban, de egyiket sem lehet sem megerősíteni, sem megcáfolni. Ami tény, a rendőrséget érte támadás, nemcsak azt a járőrpárt, hanem a rendőrséget mint testületet. Azt a testületet, amelynek a hivatása az, hogy a magyar emberek biztonságát szolgálja, a határok őrzésétől a közterületek figyelésén át a bűnüldözésig, és ha ezt a testületet éri támadás, akkor az a magyar emberek biztonságát illetően támadás, a magyar emberek biztonságát érte támadás. Tehát elemi érdekünk, hogy a leghatározottabban kiálljunk a rendőrség mellett, a leghatározottabban azt mondjuk, hogy példátlan az ügy, erre nem kerülhet sor többet; a tettest minden erővel el kell kapni, hajtóvadászatot kell indítani utána, és világossá kell tenni, hogy ez Magyarországon, a magyar jogállamban, a magyar demokráciában mindenki számára tűrhetetlen.
A bombatámadással kapcsolatban napvilágot látott spekulációkat, összeesküvés-elméleteket vissza kell utasítani, mert semmit nem tudunk azzal kapcsolatban mondani, hogy mi volt a tettes indítéka, mi volt a motivációja, milyen jellegű a támadás. Egyetlen feltételezést sem szabad sem elfogadni, sem elvetni.
Tisztelt Parlament! Ma reggel a Ház Nemzetbiztonsági bizottsága és Honvédelmi és rendészeti bizottsága közös ülésen hallgatta meg a Belügyminisztérium államtitkárát, az országos rendőrfőkapitányt és az érintett szolgálatokat, a TEK vezetőjét, és az alapján tudjuk elmondani ma azt, amit tudunk. Tehát a feltételezések, a találgatások, az összeesküvés-elméletek sokkal inkább az ezeket hangoztatókra jellemzőek, mint az esetre.
Az eset kapcsán, azt hiszem, csak egyet lehet mondani: kiállunk a rendőrség mellett, és minden erővel azon leszünk, hogy segítsük, hogy elkapják a tettest. Minden kérdést csak utána lehet feltenni, mert ha előkerül a tettes vagy tettesek, akkor lehet megkérdezni azt tőlük, hogy mi volt a motiváció, mi volt az indíték, mi volt a cél. Ma a részvété és a döbbeneté elsősorban a szó, másodsorban pedig a teljes kiállás a rendőrség mellett; minden demokratikus erőnek más feladata nem lehet a jelen helyzetben. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit