TÖRŐ GÁBOR,

Full text search

TÖRŐ GÁBOR,
TÖRŐ GÁBOR, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Az előterjesztés elsődleges célja a nagy sebességű elektronikus hírközlő hálózatok kiépítési költségeinek csökkentésére irányuló intézkedésekről szóló 2014/61. európai parlamenti és tanácsi irányelv hazai átültetésének befejezése.
Az irányelv lényege, hogy az Unió területén egységesen legyenek megállapítva azok az egyes közműszolgáltatókat megillető minimális jogok, kötelezettségek, amelyek elősegítik a nagy sebességű elektronikus hírközlő hálózatok kiépítését, valamint az egyes közművek közötti koordinációt.
Az irányelv célkitűzései egybevágnak a kormánynak a szélessávú hálózatok építésére vonatkozó jogi akadálymentesítést célzó lépéseivel, a „Digitális nemzet” fejlesztési program és a „Digitális jólét” program ilyen feladatokat megfogalmazó pontjaival is.
Hamarosan minden háztartás számára elérhetővé válik a legalább 30 megabájtos internet-hozzá-férés lehetősége, a jövő év végére minden település legalább egy közintézményében, közterületén ingyenes wifiszolgáltatás lesz elérhető, amit 2018 végére minden oktatási, közművelődési intézmény belső tere-ire kiterjesztenek, emellett digitális oktatási stratégia készül.
Jövő januártól 27-ről 18 százalékra csökken az internetszolgáltatás áfája, valamint bevezetnek egy olyan alapcsomagot is, amellyel lehetővé teszik, hogy azok is használhassák a világhálót, akik nem tudták eddig megfizetni.
A magyarországi infokommunikációs szektor évente mintegy 7 százalékkal bővül, közvetlenül 311 ezren, közvetetten több mint 400 ezren dolgoznak az ágazatban, túlnyomó részük multinacionális vállalatoknál.
Fontos, hogy a magyar kis- és középvállalkozások is megjelenjenek a digitális térben. A digitális felvilágosodás korában előbb-utóbb lemaradnak a versenyben azok a cégek, amelyek nem sajátítják el a digitális készségeket. A magyar kkv-k számára és az ország gazdaságának szempontjából is létfontosságú lenne, hogy a külpiacokon is érvényesüljenek. És bár nincs az internetnél olcsóbb és hatékonyabb módja a nemzetközi kereskedelemben való részvételnek, a magyar kis- és középvállalkozások mindössze 64 százaléka rendelkezik saját weboldallal.
A digitális készségek hiánya az Európai Unió legégetőbb problémái közé tartozik, az EU lakosságának csaknem fele nem rendelkezik megfelelő digitális ismeretekkel, pedig 2020-ra a munkakörök 90 százaléka igényel majd valamilyen szinten ilyen készségeket. Ennek eredményeként pedig csaknem egymillió állás marad betöltetlen.
A jelen előterjesztés, az elektronikus hírközlésről szóló törvény módosítása az irányelv teljes átültetését célozza meg. Ez a szabályozásban újabb akadálymentesítést valósít meg, a hálózatépítési beruházások egyszerűbb, gyorsabb lefolyását segíti elő.
Kérem a képviselőtársaimat, támogassák a javaslatot. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit