KORÓZS LAJOS,

Full text search

KORÓZS LAJOS,
KORÓZS LAJOS, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a lehetőséget. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Én azt gondolom, hogy érdemes lesz 2017-ben Arany Jánossal foglalkozni, annál is inkább, ahogy Földi képviselőtársam is mondta és mindannyian tudjuk, hogy 200 éve született hazánk egyik legkiemelkedőbb olyan személyisége, aki megmutatta azt a nagyságot, amelyet az irodalomban egyáltalán meg lehet mutatni. Már életében is, ahogy itt többen is utaltak rá, a nemzet egyik meghatározó személyisége lett. Igazán ismertté, ahogy említette két képviselőtársam is, a Toldi megírásával, illetve megjelentetésével lett. Én is kiemelném azt a sokrétű tevékenységet, amelyet az írói munkássága mellett folytatott, hiszen ő egy nagyon komoly kultúrpolitikusa is volt ennek az országnak. Ahogy utaltak rá, a Tudományos Akadémia főtitkára volt és a Kisfaludy Társaság igazgatója éveken keresztül, és ezen túlmenően persze író, költő és irodalomtörténész is. Minden egyes poszton, amelyet betöltött Arany János, azt gondolom, azt a nagyságot tudta demonstrálni, amely nagyon kevesekre volt jellemző abban az időszakban. Fantasztikusan gazdag az az Arany-életmű, amelyben pazar hitelességgel mutatta meg Magyarország akkori arcát. Én is ezért is gondolom azt, hogy 2017-ben Arany költészetével és nagyságával érdemes foglalkozni.
Tisztelt Ház! Szeretném előrebocsátani a képviselőtársam felé is, illetve államtitkár úr felé is, hogy a Szocialista Párt és a frakció fogja támogatni ezt az országgyűlési határozatot, annak ellenére, hogy én úgy látom, az a kultúrpolitika, amelyet a mostani Orbán-kormány folytat, szellemiségében nem nagyon hasonlít arra, amit Arany János képviselt, de támogatni fogjuk az országgyűlési határozati javaslatot. Köszönöm. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit