Ő

Full text search

Ő
Ő nyújtotta be a saját magáról is szóló lex L. Simon törvényjavaslatot, amelyben lehetővé tették, hogy L. Simon László államtitkárként a Nemzeti Kulturális Alapot kvázi vezető alelnök legyen. Ez 2012-ben történt. Az ő 2011-es előterjesztése alapján jött létre a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet, amely létrehozása körül sok kérdőjel volt akkoriban is és most is, hiszen ezt a háttérintézményt bedarálják a nagy bürokrácia- és foglal-koz-tatáscsökkentési programban.
És persze nem beszéltünk azokról a kormány-beterjesztésekről, amelyek az elmúlt években a kultúra területén történtek, és gyökeresen szembementek azzal az égető igénnyel, hogy a kultúrából kirekesztett több millió emberhez is eljussanak az alapvető kulturális javak, valamint ezeknek az embereknek is része lehessen a kulturális értékteremtésben. Ellenben a kormány is és benne L. Simon László is pártolója mindenféle megalomán programnak; gondoljunk itt a Liget-projektre vagy akár a Hauszmann-tervre.
Őszintén remélem, hogy az emlékévben nem lesz majd visszaélés, és hogy nem fognak visszaélni a költő nevével sem. Bízom benne, hogy az imént elhangzott borús gondolataim - amelyek nyilván méltatlanok Arany János nevéhez és még az emlékévhez is - elhessegetik az esetleges haszonleső gondolatokat, vagy ha mégsem, akkor remélem, hogy a mi fenyegetésünk annál inkább. A korábban idézett Petőfi Sándor soraival üzenjük, hogy meg találjuk csípni, ha mégis ilyesmi történik.
Ugyanakkor, a gondolataim bezárva, Arany Jánosról az is tudvalevő - el is hangzott a méltatásban -, hogy ő az egyik legnagyobb szókincsű magyar költő. Nem nehéz bármilyen szóra rákeresve a költeményeiben megtalálni ezeket a szavakat.
Zárásul ismét egy költeményt szeretnék idézni, a Földi László vezérszónoklatában már elhangzott „Az elveszett alkotmány” című művéből, L. Simon Lászlónak címezve, ismételten sajnálva, hogy nem vesz részt a vitában. „Várj, mester! Mondék, várj rá, ha nem érted a tréfát / Még bosszúmat töltöm: megeszed magvát e baracknak.” Köszönöm a figyelmüket. (Derültség és taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit