DR. TÓTH BERTALAN

Full text search

DR. TÓTH BERTALAN
DR. TÓTH BERTALAN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Mára a Fidesz-rezsim működésének eklatáns példája a letelepedési államkötvények offshore cégeken keresztül történő forgalmazása. Mindenki emlékszik rá, hogy Rogán Antal korábbi gazdasági bizottsági elnök milyen körülmények között jelölt ki kajmán-szigeteki, ciprusi, szingapúri, liechtensteini cégeket arra, hogy százmilliókban mérhető haszon fejében segítsék ázsiai, közel-keleti vagy a szovjet utódállamokból származó emberek betelepítését. Ezt ugyan az állam közvetlen is megtehette volna, de valamiért fontos volt ezeket az offshore cégeket közbeiktatni. Az indokokat mindenki fantáziájára bízom.
A gyakorlat mindenesetre, úgy látszik, megtetszett az Államadósság Kezelő Központnak is. A Kincstári Takarékjegy Plusz állampapírt egy részben magántulajdonú cég közbeiktatásával értékesíti a Magyar Államkincstár. A cégen keresztül zajlik a Magyar Posta teljes értékpapír-forgalmazása, így a postahivatalokban jegyzett Kincstári Takarékjegy Pluszon kívül a Bónusz Magyar Államkötvényé és a Prémium Magyar Államkötvényé is. A cég az FHB és a Posta közös irányítása alatt áll, de a Postánál állampapírokat és befektetési jegyeket jegyző ügyfelek nem feltétlenül tudják, hogy az értékpapír-for-galmazó cég nem teljes egészében a Posta tulajdona. Ez a cég a Magyar Posta Befektetési Zrt., amelynek 2013 óta 50 százalékos tulajdonosa az FHB Invest Kft. Az FHB Invest Kft. mögött egyebek mellett Spéder Zoltán érdekeltsége, valamint egy panamai bejegyzésű offshore társaság, a Silvermist Estate SA is feltűnik.
Tisztelt Államtitkár Úr! A feladatot el tudná látni a 75 százalékban állami tulajdonú Magyar Posta Zrt. is. Kérdezem: az Államadósság Kezelő Központ az állami Magyar Posta helyett miért egy 50 százalékos magántulajdonú brókercégre bízta ezeknek a kincstárjegyeknek a forgalmazását? Mi szükség van magántulajdonú brókercégekre, esetleg Spéder Zoltánnak akartak-e kedvezni, és milyen összegű jutalékot fizetnek a közbeiktatott, részben magántulajdonú értékpapírt forgalmazó brókercégek? Várom megtisztelő válaszát. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit