DR. LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY

Full text search

DR. LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY
DR. LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A mostani felszólalás témája egy nagyon szépreményű, nagyon szép történelmű, de úgy tűnik, nagyon bús és komor jövőjű intézményről, a szikszói II. Rákóczi Ferenc Kórházról fog szólni, vagy legalábbis arról, ami a kórházból maradt, ha a kormánypártiak a tervüket megvalósítják.
Az 1920-as évek végén kezdődött el és viszonylag gyorsan be is fejeződött a Szikszón található, egyébként 80 dél-abaúji települést kiszolgáló szikszói kórház építése, méghozzá a helyiek pénzéből, a helyiek adományából építették mindezt a kórházat, illetve ezt az intézményt azért, hogy haladjanak a korral, haladjanak az ellátási lehetőségekkel, és biztonságot nyújtsanak az ott élőknek. Ahogy nőttek az igények, ahogy nőtt egyébként a település, és ahogy haladt az egészségügy szekere, a technológia folyamatosan fejlődött, mondhatjuk úgy, töretlenül fejlődött a kórház.
Az utóbbi években azonban nem volt ennyire rózsás a helyzet. A modern kor az 1990-es évek utáni, a módszerváltás utáni időszak 1995-ben és ’96-ban hozta az első úgymond vágást a kórház sebén, majd követték ezt az áldozatos szocialista munkák 2006-ban, illetve 2007-ben, amikor egyébként még a kormánypárt is fontosnak tartotta kiállni a kórház mellett, élőlánccal védték, illetve próbálták minden módon megakadályozni, hogy a Gyurcsány-kormány egészségügyet sújtó intézkedéseit a szikszói kórházban végrehajtsák. Hát lám, így változik a világ sora, és így változik egyébként sok embernek nemcsak az üléspontja, hanem az álláspontja is egy kórházzal kapcsolatosan, most már a Fidesznek esze ágában sincs védenie ezt a kórházat, hagyta a maródiak listáján, és hagyja, hogy egyébként a tőle 20 kilométerre lévő megyei intézmény mint kisgömböc, az egészet felfalja, és bármilyen új vagy innovatív lehetőségét megszüntesse.
A mostani felszámolás egyik legemblematikusabb és talán az egyik leglogikátlanabb módja az egynapos sebészet tönkretétele. Ez mutatja az egész módszerét, és hogy miben is gondolkodott a Fidesz és a kormány ezzel kapcsolatosan. Kormányzati propaganda volt és jól támogatott cél volt, hogy az egynapos sebészeteket - tekintettel arra, hogy kevésbé költségesek, nagyon modernek, a lakosoknak kényelmesek - minél több helyen elérhetővé tegye a kormány. Tették egyébként uniós forrásból ezt Szikszón is, ahol közel 1 milliárd forintért alakítottak ki egy teljesen új műtőt egy teljesen új blokkal, egynapos sebészeti ellátásra berendezkedett jó helyiséggel, ahova egyébként a miskolci orvosok közül jószerivel azok mentek, akiket elmartak vagy kimartak, vagy nem kaptak kellő lehetőséget a megyei kórházban. Egyébként ott tevékenységüket a helyben lakóknak a legnagyobb megelégedésére végezték, és sokszor, sok esetben sokkal jobb szakmai munkát tudtak végezni, mint egyébként a miskolci intézményekben. Nos, úgy tűnt, hogy erre valaki szemet vetett, vagy elmúlt az a nagy szerelem, ami az egynapos sebészettel kapcsolatban volt a kormánypártoknál, ugyanis alig várták meg, hogy 2016. január 31-ig, ameddig ez a projekt tartott, alig várták meg, hogy megszáradjon az utolsó pecsét is, azon módon rögtön aznap be is zárták és lakatot tettek az egynapos sebészetre, ezzel egyébként 75 település lakóit elzárva attól, hogy a környezetükben, a hozzájuk közel eső településen kulturált körülmények között vegyék fel ezeket a szolgáltatásokat.
Úgy tűnik, Miskolc felfal mindent. Módszeresen építette le az egynapos sebészetet, és úgy tűnik, teljesen tönkreteszi a kórházat. Azért is mondom, hogy teljesen tönkre fogja tenni, mert egy újabb intézkedéssel szembesültünk a minap, miszerint a kormány szeretné, hogy az egészségügyből a szociális szférába kerüljön át az ápolási osztályoknak, bár ahogy ők is mondják, akár a krónikus belosztályoknak is bizonyos része. Nincs jó hírünk a szikszóiak számára, 53 ággyal üzemel jelenleg az ápolási osztályuk, ettől nagy valószínűséggel meg kell hogy váljanak, de ha érinti a krónikus belgyógyászati ágyakat, akkor 150 ágyról fogunk beszélni, így alig marad talán 80 ágy ebben a kórházban, ha úgy tetszik. Ha ezt megvalósítja a kormány, és teljes egészében leválasztja a kórházról, nyugodtan elkezdhetik azt a táblát leszerelni róla, hogy az kórház, mert a továbbiakban már semmiben, legfeljebb nyomaiban és az abaújiak emlékeiben fog emlékeztetni arra, hogy ez kórház.
És mi marad - joggal kérdezhetjük a szikszóiak, a dél-abaújiak érdekében - a városban, a településen, ami az egészségügyüket szolgálja? Úgy tűnik, nagyon kevés minden, inkább a lakosság kényelmetlensége, az állandó utazások, az állandó gyötrelem, illetve töredelem bejutni a miskolci intézményekbe; egy szétvert kórház marad, ami egyébként az abaújiak pénzén épült, és úgy tűnik, most a kormány és a Fidesz által egy megszüntetésre, felszámolásra ítélt kórház.
A Jobbik Magyarországért Mozgalom többször kijelentette és ezután is kijelentjük: nem fogjuk hagyni a szikszói kórház teljes rombolását, meg fogjuk védeni a kórházat. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit