MIRKÓCZKI ÁDÁM

Full text search

MIRKÓCZKI ÁDÁM
MIRKÓCZKI ÁDÁM (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt lengyel Vendégeink! Nagyon sokan, nagyon sokat és nagyon sokféleképp beszéltek már, és megemlékeztünk a lengyel-magyar kapcsolatok nagyszerűségéről, mélységéről. Éppen ezért most ebben a néhány percben sokkal inkább az aktualitásokra szeretnék kitérni. Hogy mit és miként kellene talán megtennünk így 2016-ban, a mai kihívásoknak megfelelően a szolidaritás évében.
Nagyon örülök annak, hogy külügyminiszter úr főként beszédének második felében azokat a problémákat és lehetőségeket érintette, amelyek mindkét nép, mindkét ország és egyáltalán régiónk számára is egyaránt fontosak, és amelyek igen, sajnos az elképesztő bevándorlási hullámmal szoros összefüggésben állnak. Kiváló példát erre talán a bevándorlás adta meg, illetve a bevándorlás következtében most először mondhatjuk a V4-ek valódi célját és valódi lehetőségeit, hogy hogyan és miként tudott összekovácsolni minket egy ilyen kihívás, egy ilyen problematika. A V4-eken belül a magyar és a lengyel fél talán a zászlóshajója mindannak az értékrendszernek, mindannak a jövőképnek, amit szeretnénk megóvni, amelyet szeretnék úgy biztosítani a jövő generációinak, amelyek minimum a mai napon még adottak.
Viszont látható az is és talán felelősségünk, a jelenlegi kormány, illetve kormányok - ha a lengyel felet is természetesen idesorolom - felelőssége, hogy ezt a kapcsolatot ne engedje megbontani. Az ugyanis jól látható, hogy Nyugat-Európa egyes vezetői, legyenek azok Brüsszelben vagy éppen Berlinben, kifejezetten azon munkálkodnak, hogy a V4-es együttműködésből elsőként Lengyelországot vegyék ki, elsőként megbontsák azt a lengyel-magyar tengelyt, amelynek mentén ezt a védekezést és ezt az összezárást, ami szerintem Európa utolsó immunrendszereként jelen van térségünkben, ezt mindenképpen gyengítsék. Én a magyar és a lengyel felet is arra kérem itt és ezúton is, hogy semmilyen ármánykodásnak ne engedjen, amely Nyugat-Európa felől jön, hiszen ez potenciális veszély. Ha mi nem tudunk együttműködni a jövőben, akkor, azt hiszem, ez a küldetésünk és az a minimumcélunk, amit arra áldozunk, hogy ezt a térséget megóvjuk, el fog bukni.
Éppen ezért arra kérem a magyar kormányt, vagy inkább lehetőségként felvetem, hogy ahogy a közelmúltban Szlovéniában közös kormányülést tartott a magyar és a szlovén kormány, úgy próbáljunk meg akár Budapesten, akár Varsóban egy lengyel-magyar közös kormányülést tartani. Ezt javaslom a külügyminiszter úrnak és a kormány jelen lévő tagjainak is, itt ugyanis kifejezetten ennek az együttműködésnek a jövőbeni megbonthatatlan alapjait le lehet tenni, és természetesen nem utolsósorban akár gazdasági, akár kereskedelmi, akár kulturális és egyéb további együttműködéseket lehet lefektetni.
De ami potenciális veszély, és azt gondolom, ebben mindannyian egyetértünk, hogy sajnos Nyugat-Európa azon hatalmai, azon vezetői, akik másképp tekintenek a bevándorlásra, akik másként tekintenek Európa sorsára, akik - hogy is mondjam, ha viccelni szeretnék - egy nőnek öltözött szakállas férfiben látják a jövőt, ezek ármánykodásainak semmiképpen ne engedjünk, és készüljünk fel jó előre arra, hogy mi várható ebben a régióban, ha nem sikerül ezt a tartós együttműködést átmenteni a jövőre. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik padsoraiból.)
(14.50)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit