DR. GALAMBOS DÉNES

Full text search

DR. GALAMBOS DÉNES
DR. GALAMBOS DÉNES (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársak! Akik elmentek a felszólalók közül, azoknak a felszólalására csak röviden szeretnék reagálni. Sajnálom, hogy Tóth Bertalan képviselőtársam, Schiffer András képviselőtársam nincsenek már itt. Igaz, hogy velük a bizottsági üléseken találkozva már kifejtettük a véleményünket, de majd röviden szeretném összefoglalni, hogy mit mondtunk azon a diskurzuson.
Azt gondolom, hogy államtitkár asszony felszólalásában összefoglalta mindazokat a szakmai érveket, és ugyanezt tette a bizottsági ülésen is, amelyek arra irányultak, hogy igenis foglalkozni kellett a postatörvénnyel. Én a törvényjavaslat napirendre vételekor a Gazdasági bizottság ülésén azzal kezdtem a válaszomat Tóth Bertalan képviselőtársamnak - és ha nincs itt, akkor is mondom -, hogy a hídon akkor kell átmenni, amikor odaérünk. Ez túl triviális, de így van, és úgy látom, hogy a napirendre vétel kapcsán elhangzottak és a záróvitában az előterjesztő válaszában elhangzottak ugyanezt az ívet futják be, ugyanezt kell mondanom.
Azok az analógiák, amelyeket ma megfogalmaztak képviselőtársaim, és ezek tulajdonképpen fantázia szüleményei, és semmi objektív alapot nem tartalmaznak, inkább nélkülöznek, analógiát tesznek egy másik bizottság mai ülésén elhangzottakkal. Azt gondolom, hogy teljesen mások azok a szakmai érvek, amelyek ennek a törvénynek az előkészítése során felmerültek. Hadd hivatkozzam arra, amit államtitkár asszony is elmondott, és ami egy fontos argumentuma volt ennek a törvényjavaslatnak, az pedig az, azon lehet vitatkozni, de nem ehhez a témához tartozik, hogy a liberalizált postai piacon való megjelenés 2013 óta olyan forgalmat generált a fél kilogramm alatti csomagoknál és az 50 gramm alatti leveleknél, amelyben igenis ádáz piaci verseny folyik. Itt jött az a szükségszerű követelmény, amely következik egyébként az Alaptörvényből is, hogy meg kell határozni azokat az eseteket, amikor méltányolható - ahogy államtitkár asszony is jelezte - annak a társaságnak az üzleti érdeke, amely állami tulajdonban van ugyan, de üzleti piacon megjelenik, illetve aránytalan érdeksérelem lenne akkor, ha ezeket ki kellene szolgáltatnia. Ez a kettő argumentum az, ami összefügg egymással, és amely egészen más szakmai vetületet ad ennek a törvénynek, mint amit az MNB-re próbálnak most a képviselőtársak ráhúzni. Azt gondolom, hogy ez a komoly piaci verseny, ami a csomagoknál és az 50 gramm alatti leveleknél megjelent, mindenképpen szükségessé tette, hogy foglalkozzunk ezzel a kérdéssel.
Az pedig, hogy vulgarizálnak kérdéseket, és Gúr Nándor úrnak mondom, ő itt van, és nem követte végig vagy nem tájékoztatták képviselőtársai, Péterfalvi Attila biztos úrnak nem olvasta biztosan képviselőtársam a kettes számú levelét, amelyben ajánlást fogalmazott meg a Bánki Erik gazdasági bizottsági elnök képviselőtársunk által benyújtott módosító javaslatot illetően.
(20.40)
Ezzel összefüggésben Péterfalvi Attila úr írásban nyilatkozott, hogy összhangban van a hatályos jogszabályokkal (Gúr Nándor: Nézzük meg az egészet!) a módosítással kiegészített törvényjavaslat. Péterfalvi Attila úr levelét meg lehet tekinteni, én azt idéztem, amit ő leírt. Ebből a szempontból teljesen értelmezhetetlen, amit a képviselőtársaim Péterfalvi Attila úr álláspontjából kiemeltek.
Azt gondolom, hogy ugyanez igaz Schiffer András felvetésére is, aki azt mondta expressis verbis, hogy alaptörvény- és infotörvény-ellenes. Nem igaz, mert Péterfalvi Attila 2. számú levele ezt cáfolja, mint azt az előbb is jeleztem.
Azt gondolom, hogy mindazok a tárgyalási metódusok és a módosítási javaslat, amelyet elfogadott a Törvényalkotási bizottság a Gazdasági bizottság javaslatára, helyre teszik azokat a kérdéseket, amelyeket a vitában felvetettek képviselőtársaim. Azt gondolom, pontosan az a jó ezekben a vitákban, hogy ha születik egy jó módosító javaslat és azt elfogadja az infotörvénnyel összefüggésben a biztos úr is, akkor ezt érdemes volt megtenni, ez ellen nem is zárkóztunk el.
Azt pedig, hogy egy olyan helyzet alakult ki, amelyet mi generáltunk, cáfoltam azzal, ami az elmúlt időszak postaforgalmi adataiból megállapítható. Kérem képviselőtársaimat, hogy mindezek figyelembevételével támogassák holnap szavazataikkal a postatörvény elfogadását. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit