DR. TÓTH BERTALAN,

Full text search

DR. TÓTH BERTALAN,
DR. TÓTH BERTALAN, a Törvényalkotási bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Ma a Törvényalkotási bizottság ülést tart, még mindig, ott egy másik törvényt vitat meg, épp a Magyar Nemzeti Bank gazdálkodását és a Magyar Nemzeti Bank alapítványainak gazdálkodását titkosító jogszabályt vitatják meg képviselőtársaim, most mi meg a Posta által kötött szerződések és a Postánál történtek titkosítását tárgyaljuk.
Kísértetiesen hasonlít a két ügy egymáshoz. Abban biztosan, hogy mind a két társasággal szemben, az alapítványokkal és a Magyar Postával és leányvállalataival szemben összesen tíz közérdekűadat-igénylési pert folytatok, tehát nem véletlen, hogy éppen egyszerre fognak majd erről szavazni. Az egyik képviselőtársam a bizottsági ülésen pont azt mondta, hogy ne nyújts már be több közérdekűadat-igénylést, mert akkor minden héten kell majd tárgyalnunk valamilyen jogszabályt, ahol ellehetetlenítik azt, hogy közérdekű adatként ezek az adatok, szerződések megjelenhessenek.
Mit titkolnak a Magyar Postánál? Mit titkolnak a Magyar Nemzeti Banknál, hogy nem mernek szembenézni az alkotmányos alapelvvel és alapértékkel, alapjoggal, hogy az állami vagyont, nemzeti vagyont kezelő gazdasági társaságoknak és alapítványoknak bizony a közérdekű adatigénylés esetében ki kell adniuk az információkat, ez alkotmányos alapjog.
Még mindig alaptörvényellenes ez a jogszabály, hiszen sérti az Alaptörvény 39. cikkét, amely arról szól, hogy bármilyen állami vállalat, amely nemzeti vagyont kezel, annak az adatai közérdekű adatok, de abból a szempontból is alkotmányellenes, hogy visszaható hatályú a rendelkezés, és én nem láttam Péterfalvi Attila írásos nyilatkozatát, hogy most már ez a módosított javaslat így rendben van és alkotmányos, hiszen a Magyar Nemzeti Bank kapcsán hozott törvényjavaslatnál leírja, hogy a folyamatban lévő ügyekre történő korlátozás alaptörvényellenes és a jogalkotási törvényt is sérti, és ez most is fennáll, ennél a jogszabálynál is.
Önök belenyúlnak az igazságszolgáltatásba, korlátozzák a bíróságok szabad mérlegelési jogát, hiszen a bíróságoknak ma is lehetőségük van mérlegelni, hogy melyek azok az üzleti titkok, amelyeket titokban kell tartani az állami vállalatoknál a piaci szereplésük során. Ettől fosztják meg a bíróságokat. Önök nem tesznek mást, mint magánérdekeket védenek, hiszen az FHB ügyvédjei ugyanazon érveket használják, mint amiket önök használnak, azokban a perekben, amelyekben szemben állnak velem, és védik a saját titkaikat, önök pedig asszisztálnak ahhoz, hogy magánérdekű csoportok eltitkolhassák, hogy mit művelnek a Magyar Postánál, és ugyanezt teszik a Magyar Nemzeti Banknál, de nyilván a holnapi nap folyamán sort fogunk keríteni a vitára.
Természetesen fenntartom azt az álláspontomat, hogy alaptörvényellenes ez a rendelkezés, a visszaható hatály tekintetében mindenképpen. Nagyon bízom a magyar bíróságban, amelynél kezdeményezni fogom az alaptörvényellenesség megállapítását alkotmányjogi panasz keretében. Tehát kezdeményezni fogom, hogy a bíróság forduljon Alkotmánybírósághoz, és az Alkotmánybíróság eddigi gyakorlata szerint meg fog ez állni. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit