NÉMETH LÁSZLÓNÉ,

Full text search

NÉMETH LÁSZLÓNÉ,
NÉMETH LÁSZLÓNÉ, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselő Urak! Az elmúlt hetekben nagyon éles politikai viták zajlottak meg zajlanak még ezekben a percekben is itt a Posta-törvény kapcsán, és ehhez most már hozzákapcsolták a Nemzeti Bankról szóló módosítást is. Szeretném jelezni, hogy arra készültem és ahhoz is fogom tartani magam, hogy most és itt önöknek még egyszer elmondjam mindazokat az érveket és indokokat, amelyeket már elmondtunk akkor, amikor a módosító indítvány mellett foglaltunk állást, és azt mondtuk, hogy ez fontos számunkra és fontos annak érdekében, hogy a Posta a tevékenységét olyan módon és olyan ütemben tudja fejleszteni és változtatni az egész cégcsoport működési rendszerén, ahogy ezt az elmúlt időszakban tette. Tulajdonképpen ettől a pillanattól kezdve talán ismételni fogom önmagam mindazok számára, akik bizottsági üléseken meghallgatták az érvrendszereinket, de ezt mindenféleképpen szeretném megtenni.
(20.10)
Azt gondolom tehát és erről nem volt szó, javaslatok a tekintetben nem érkeztek a vita során, hogy hogyan kell azt másképpen, egyéb eszközzel beállítani, hogy ne lejtsen a Posta számára a pálya, egy ugyanolyan versenytárs lehessen ezen a nem könnyű piacon, ugyanolyan feltételek mellett dolgozhasson, mint versenytársai. Én azt gondolom, és ez például egy olyan dolog volt, amiről már beszéltünk, hogy az egyik megismerni kívánt szerződést értelmezni, illetve amennyiben annak mellékletét kiadnánk, ott egy többmilliárdos szabadalmi ügylet részleteire derül fény. Én nem gondolom, hogy itt helyénvaló eljárás, megoldás lenne.
Azt, hogy Péterfalvi úr visszajelezte, hogy a módosító indítvány megfelel a jogszabályi és alkotmányos előírásoknak, ez szintén csak valami, amit e tekintetben megismételni lehet. Azt is elmondhatom önöknek, illetve megismételhetem, hogy a Posta nyereségesen működik, nem igényel költségvetési támogatást. Annak ellenére nem igényli ezt, hogy például 2016-ra 10 százalékot meghaladó béremelést tudott biztosítani a dolgozói - a 30 ezres létszámról beszélek - több mint 85 százalékának. Ennek fedezetét piaci tevékenységével teremti meg.
Csak versenypiaci körülmények között tudja nemcsak ennek, de a különféle folyamatban lévő beruházásainak is a fedezetét megteremteni. Én azt gondolom, hogy szintén kiemelendő és ismétlendő az, hogy ennek a módosításnak az érdekében kizárólag azoknak a szabadpiaci adatoknak a közérdekűsége változna, azokat nem kellene kiadni feltétlenül a Postának, amelyek számára aránytalan - és itt akkor hangsúlyozni szeretném a szót - érdeksérelmet okoznának. Az pedig, hogy mi számít aránytalan érdeksérelemnek, a jövőben is kérhető bírósági állásfoglalás és döntés e tekintetben.
Tehát én úgy gondolom, hogy a Posta ezután sem titkolhat el semmit a jövőben, sőt ahogy ez már többször elhangzott, a közfunkciók ellátásához kapcsolódó adatok megismerhetőségének köre bővül ezáltal. Tehát befejezésül azt szeretném jelezni, hogy a kormány támogatja ennek a módosító indítványnak az elfogadását. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit