FODOR GÁBOR,

Full text search

FODOR GÁBOR,
FODOR GÁBOR, a Törvényalkotási bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Talán most már rendben van. Köszönöm szépen. Elnézést még egyszer az intermezzóért. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Engedjék meg, hogy a kisebbségi véleményt Szilágyi György képviselő úrral megosztva mondjuk el, úgyhogy a rám eső időszakban hadd fejtsem ki néhány mondatban azt az álláspontot, amit a Liberális Párt nevében is képviseltem a Törvényalkotási bizottság ülésén, és itt a Házzal is szeretném megosztani.
Nos, a magunk részéről elutasítjuk ezt a törvényjavaslatot, méghozzá azért, ahogy a bizottsági ülésen is kifejtettük mi magunk is és több más ellenzéki képviselőtársunk ezzel egybehangzóan, tehát elutasítjuk azért, mert a taopénzeknél, tehát a társasági adóról és osztalékról szóló törvény módosításával kapcsolatban a taopénzeknél nem lát tisztán az ország. Nem lát tisztán, és a sport és a politika összefonódása miatt, egyébként helytelen és rossz irányú összefonódása miatt - lásd, ami a Nemzeti Választási Bizottságnál történt a múlt héten, ahol a Fradi Security képviselői jelentek meg, tehát pont e miatt az összefonódás miatt - joggal várja el a közvélemény, hogy öntsünk tiszta vizet a pohárba, átlátható legyen a finanszírozás.
Ráadásul egy olyan delikát ügyben jelenik most meg a taopénzeknek ez az átláthatatlansága és annak a kiterjesztése, ami az olimpiát jelenti. Az olimpiai pénzekre is kiterjesztődik ez a zűrzavar, ez az átláthatatlanság. Egyébként amikor átláthatóságról beszélek - zárójeles megjegyzés -, akkor többek között szeretnék hivatkozni a Transparency International jelentésére is, amely nemzetközi szervezet 2015 őszén publikálta azt a jelentését, amelyben külön a taopénzekkel foglalkozott, mondván, hogy teljességgel nyomon követhetetlen és átláthatatlan Magyarországon e pénzeknek az útja.
Nos, ha az olimpiára is kiterjesztjük mindezt, akkor óriási hibát követnek el a kormánypárti képviselőtársaim, méghozzá azért, mert az olimpia egy olyan kérdés, amelyben szükség lenne - ha ezt sikeresen akarjuk megrendezni Magyarországon - minél szélesebb körű konszenzust felmutatni a társadalomban és a politikai életben. Én magam is támogattam annak idején a szavazatommal az olimpiai döntést azért, hogy adjuk meg a lehetőséget Magyarországnak egy sikeres olimpia lebonyolítására. De természetesen az embernek megváltozhat a véleménye, ha azt látjuk, hogy szemben minden elvárással - hiszen az olimpiánál is azt fogalmaztuk meg, hogy átláthatóak legyenek ezek a pénzek, világosan tudjuk, hogy minden forint, amit az olimpiára költünk, az hová megy -, tehát ha azt látjuk, hogy ez az út nem világos, nem tiszta, akkor sokakban ellenérzés fog kialakulni az olimpiával kapcsolatban.
Többek között egyébként a Budapesti Olimpia Mozgalom is - amelyik több mint évtizedes múltra tekinthet vissza -, amikor kiáll az olimpia mellett és lobbizott éveken keresztül azért, hogy olimpiát rendezzünk itt, az egyik legfontosabb érve az volt, hogy azért is akarja az olimpiai rendezést, többek között azzal is alátámasztva ezt a várható sikert, merthogy Magyarországra ráfér egy olyan sikeres projekt, amelynek teljességgel átlátható az egész finanszírozása. Nos, ez az előterjesztés nem felel meg ennek a szempontnak.
Ezért azt javaslom, tisztelt képviselőtársaim, hogy a politikai botrány miatt is és a becsület miatt is ezt vissza kell vonni, nem szabad ideterjeszteni a Ház elé, és mi mindenképpen ellene fogunk szavazni. Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP és az LMP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit