GELENCSÉR ATTILA

Full text search

GELENCSÉR ATTILA
GELENCSÉR ATTILA (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Ikotity képviselőtársam a legőszintébb a másik oldalon, mert ő legalább bevallja, hogy nem szeretne olimpiát. A többiek egy taotörvényből csinálnak olimpiavitát, számonkérik a kormányoldalon a szakpolitikust, miközben itt ül; ez a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz tartozik, rendnek kell lennie egyébként. Bocsánat, én voltam a Magyar Olimpiai Bizottság tagja, fogadjanak el engem szakpolitikusnak, voltam sportegyesületi vezető is, igaz, nem vagyok sportügyi államtitkár, de a múltkor ugyanebbe botlottunk bele. Ikotity István legalább őszinte, nem akarja az LMP az olimpiát, megalomán tervnek gondolja, ami káros az országra.
(19.30)
A többi ellenzéki erő kevésbé őszinte, mert mondanak hetet-havat, kifogásokat, mindent, mert nem akarják elismerni, hogy ami jó az országnak, ami egy jelentős lépcső vagy ugródeszka lehet, egy nagy társadalmi-gazdasági robbanást okozhat, ahogy ezt tette más országokban is, azt ők nem szeretnék. Valószínűleg attól tartanak, hogy egy jelentős társadalmi-gazdasági robbanás jó volna az országnak, és ami jó az országnak, adott esetben még talán jó a Fidesz-KDNP-pártszövetségnek is, ezért minden nagy ívű tervet elutálnak. Így tettek - mondom Ikotity képviselőtársamnak -, ugyanez volt a hozzáállásuk a rezsicsökkentéshez, szerintük az is egy megalomán terv, a magyar emberek nem így gondolják, aztán ugyanígy álltak a devizahitelesek megmentéséhez, nemmel szavaztak sorra-sorra, és ilyen hasonló érveléseket hallottunk, hogy átláthatatlan, hogy megalomán, hogy nem csinálható meg. Ezzel szemben ezeket sorban megcsináltuk, az emberek támogatták, sőt nagy valószínűséggel ezeknek az intézkedéseknek köszönhetően adtak 2014-ben újabb felhatalmazást nekünk. De Ikotity István legalább őszinte, mert elmondja, hogy ezt sem támogatja.
Ezzel szemben például Fodor Gábor nemzetközi felmérésekre hivatkozik, hogy mitől átláthatatlan ez az egyébként rendkívül egyszerű rendszer. Neki is mondom és a többieknek is, hogy nincs az a rendszer Magyarországon, amit a Fidesz-KDNP-kormány rak össze, és az önök szerint átlátható. Nincs az a rendszer, egyszerűen képtelenség ezt kitalálni, amire önök azt mondják, hogy müszi - hogy a régi reklámból idézzek -, na végre, ez önöknek tetszik. Ez hat év alatt nem sikerült, de szerintem 106 év alatt sem sikerülne, mert ha a tao véletlenül egy kicsit átláthatóbb volna az önök számára, vagy nem tudom, mit várnak tőle, akkor egy beruházás kapcsán jönne az, hogy rossz volt a közbeszerzési kiírás, ha az nem jó, akkor rossz volt a közbeszerzési szakértő, vagy valakihez tartozott, ha az nem jön, akkor jön az, hogy rossz a közbeszerzési törvény, majd végül a legjobban az szokta önöket zavarni, hogyha egy hazai kivitelező nyeri el a munkát és nem egy külföldi. Tehát nem lehet megfelelni az önök elvárásainak az én megítélésem szerint, minden alkalommal a kákán is csomót keresnek.
Egyébként azt is mondhatnánk, hogy ez egy természetes ellenzéki magatartás, az életük része. Én egy kicsit többet gondolok az ellenzékiségről, bár még nem voltam ellenzékben képviselő, úgyhogy nem tudok erről beszámolni önöknek. Csak 2010-től vagyok képviselő, és azóta kormányon vagyunk. De Szilágyi György képviselő úrnál is - bocsásson meg, igyekszem nem pökhendi lenni, mert gondolom, az az aposztróf nekem szólt, hiszen nem oly rég ugyanebben a témában vitatkoztunk, ezért próbálok egy kicsit visszafogottabban fogalmazni - csak azt látom, hogy mit miért ne. Varga László pedig megsérti Felcsútot, az ott dolgozókat.
Nézze, én nem voltam ott, megmondom őszintén, azt a szakmai munkát nem volt módom megtekinteni, de amit hallottam és olvastam róla, az alapján azt hiszem, ahány száz vagy ezer gyermek, fiatal ott sportol, meg ahány szakmai ember ott dolgozik, ha a választókörzetében lenne, akkor valószínűleg nem venné a bátorságot, hogy mindazokat, akik ott dolgoznak, megsértse.
Egyébként a taopénzekkel való elszámolás kapcsán hadd mondjam el még önnek, hogy a választókörzetemben megkeresett egy sportegyesület még valamikor a tavalyi évben, mert úgy érezte, hogy elrontotta a taoelszámolást, és a közbenjárásomat kérte, hogy próbáljak meg neki az MLSZ felé segítő kezet nyújtani, mert elrontott valamit. Szeretném elmondani önöknek, a szigor olyan mértékű ebben az ügyben, hogy nem lehetett elintézni, mert elrontotta, és nem számolhatta el, nem kapott rá pénzt. Ebből nem az látszott számomra, hogy ez egy annyira puha rendszer volna, mint amilyennek önök beállítják, és nem kellene szabályokat betartani. Ez hazugság, ezt a saját bőrömön tapasztaltam.
Bocsássanak meg, de ugyanazt mondom, mint néhány hete ebben a vitában: önöknek ezek jutnak eszükbe, nekem meg Kaposmérő, Toponár, Kapos-füred és Kaposszerdahely a választókörzetemben, amelyek alig várják, hogy hozzájuthassanak egy kis taoforráshoz, mert a szocialista kormány alatt majdnem tönkrementek, nem tudták a létesítményeiket üzemeltetni, működtetni, részben azért, mert a gazdaságból sem számíthattak forrásra, hiszen nagy válságszituáció volt, részben meg azért, mert semmilyen állami segítségre nem számíthattak, de az önkormányzatok is olyan nehéz helyzetbe kerültek 2010-re, hogy kivonultak a falvakban a sportfinanszírozás világából. Ezért ők örülnek neki, de önök erről értelemszerűen mélyen hallgatnak; tehát a dolognak arról a részéről, ami segíti a településeket az aprófalvak világától egészen a megyeszékhelyekig. Kaposváron két héttel ezelőtt Szita Károly polgármester úr egy csodálatos uszodatetőt avatott fel több száz ember jelenlétében, és ott a helyszínen bejelentette, hogy ennek hány százaléka van taóból és hány százaléka önkormányzati erőből. S akkor nem hallottam, hogy ott bárki olyan mondatokat mondott volna, mint önök, és nem láttam, hogy ez ilyen problémákat okozott volna számukra.
Ebben a vitában most egy picit jobb a helyzet, mint volt két-három héttel ezelőtt, mert akkor végül is egy gazdasági minisztériumhoz tartozó, nyilvánvalóan gazdasági-pénzügyi témából egy olimpiavita kerekedett. Most ennél jobb a helyzet, mert az olimpia szükségességéről vagy nem szükségességéről egyedül az LMP beszélt, aki megtagadta vagy ellene szólt, míg a többiek legalább próbáltak abban a mederben maradni, hogy mit jelent a tao. Kérem önöket, hogy egy picit másként nézzenek erre az ügyre, mint egy olyan forrásra, ami a nyilvánvalóan szükséges pénzt az olimpiai pályázat előkészítéséhez előteremti. Nem hiszem, hogy ez akkora gond, probléma lenne, mint amekkora kavalkád itt ebből ellenzéki oldalon kerekedik. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit