IKOTITY ISTVÁN

Full text search

IKOTITY ISTVÁN
IKOTITY ISTVÁN (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A tárgyalt törvényjavaslat jól illeszkedik a Fidesz gazdaságpolitikájába: két kézzel, számolatlanul szórja a pénzt kétes, soha meg nem térülő vagy akár káros célokra, miközben gazdaságunk, társadalmunk alapvető struktúrái recsegnek és omlanak össze. 19 milliárd forint, most ennyi a magyar adófizetők, az ápolók, a pedagógiai munkát segítők, bölcsődei dolgozóknak a vesztesége, akik béremelésére a kormány szerint sajnos nincs forrás. Erre bezzeg van pénz.
Abban is tökéletes az illeszkedés, hogy a kormány nyűgnek érzi a kötelességét, hogy átláthatóan gazdálkodjon és tisztességesen elszámoljon az adófizetők által rábízott pénzzel. A jelenlegi magyar kormány úgy viselkedik, mint ha a közpénzek nem rábízott vagyon lenne, amivel sáfárkodni kell, hanem a magánbirtokaiknak a jövedelme.
A beterjesztett javaslat egyik legnagyobb hiánya - hogy a közepén kezdjem -, amit saját maga megfogalmaz: „Nem kell alkalmazni az államháztartási törvény költségvetési támogatásokra vonatkozó rendelkezéseit a társaságiadó-kedvezmény alapján nyújtott támogatásokra az olimpiai pályázat lebonyolításáért felelős nonprofit gazdasági társaságnak.” Ez azt jelenti, mint ahogy ezt már többen elmondták, az olimpiai pályázat lebonyolításáért felelős zártkörűen működő nonprofit részvénytársaságot sem közbeszerzési, sem beszámolási kötelezettség nem terheli a pénz felhasználásánál, annak adatai nem lesznek közérdekből nyilvánosak. Azaz úgy nyúlják le és menekítik ki offshore cégekbe, ahogy nem szégyellik. És az utóbbi időben azt tapasztaltuk, hogy egyáltalán nem szégyellnek ilyesmit. A közpénzekkel való átlátható gazdálkodás olyan követelmény, amivel minden tisztességes ember egyetért.
Vitatottabb, hogy maga a cél, az olimpiára való pályázás jó cél-e: kívánatos-e egyáltalán Budapestnek olimpiát rendeznie, és hogy a taokedvezmények rendszere, amit a kormány most kiterjeszt erre a célra, jó-e, kívánatos-e, fenntartható-e? A Lehet Más a Politika válasza mind a két kérdésre az, hogy nem. Egy olimpia megrendezése csak kapitális és eladósító pénzszórás lenne. Most 750 milliárd forintról beszélnek mint megvalósítási költségről, a tapasztalatok szerint a végső számla az eredetileg tervezett összeg általában többszörösére emelkedik. Minél keletebbre megyünk, annál inkább. A londoni olimpia három és félszeresébe került az eredetileg tervezettnek. A szocsi téli olimpia négyszeresébe. Ennek alapján a budapesti olimpia valós költsége körülbelül 3000 milliárd forint lenne, egy újabb paksi erőmű költsége, és hasonló méretű teher a következő generáción. Az is óriási kérdés, hogy mire kell a pályázó cégnek 19 milliárd forint, mint ahogy a törvénytervezetben szerepel.
Valóban az volna az adófizetők pénzének legjobb felhasználása, hogy a világ egyik legkorruptabb testületében, a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban próbáljuk meg a kedvező döntést elérni? Tényleg a korrupt NOB-tisztviselők megvesztegetése az a cél, amit a költségvetésnek erre áldozni kell, amikor közben recsegnek-ropognak a társadalom alaprendszerei, például a kórházak, és emberek ezrei halnak meg szükségtelen fertőzésekben? Mindezt nagyon jól tudják az emberek is, nem véletlen, hogy a hatalom minden eszközzel meg akarja akadályozni, hogy a kérdésről népszavazást lehessen kiírni.
És itt vissza is jutunk ahhoz az elvi kérdéshez, hogy helyes-e az államkasszát illető és a közszolgáltatások finanszírozására szolgáló adatokat eltéríteni, sőt az adófizetőket ösztönözni is arra anyagi előnyökkel, hogy ne közcélokra fizessenek be, hanem a kormány aktuális kedvenc projektjére, legyen az a felcsúti stadion vagy éppen olimpia. Nem helyes.
2016-ban körülbelül 64-69 milliárd forint kiesést okozott volna a taorendszer, ezzel a módosítással együtt ez 83-88 milliárdra ugrik, miközben az iskolákban a nem pedagógus dolgozók nyolc éve nem kaptak béremelést, csakúgy, mint a bölcsődei dolgozók vagy az ápolónők. Milliók dolgoznak, illetve keresnek a létminimum alatt, és a kormányszóvivő kommentárja, hogy nincs több keret a béremelésre. Pedig mint látszik, volna, ha el nem lopnák, és nem szórnák el saját szórakozásaikra, nagyzoló, megalomán projektjeikre. Köszönöm a figyelmet. (Taps az LMP soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit