APÁTI ISTVÁN

Full text search

APÁTI ISTVÁN
APÁTI ISTVÁN (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Az újra erősödő migrációs hullám kifejezetten sürgőssé, mi több, halaszthatatlanná teszi, illetve tenné azt, hogyha a kormánypárti képviselők is úgy akarnák, hogy ezzel a határozati javaslattal érdemben foglalkozzunk, sőt a parlamenti munkával mielőbb végezve hozzálássunk a határőrség valódi, fizikai értelemben vett újralétrehozásához, felállításához.
Eleve nagy hiba volt, hogy a Fidesz és az MSZP koprodukcióban 2007-2008 tájékán megszüntette ezt a fegyveres testületet. Igaz, hogy akkor még nem lehetett számolni azzal, hogy 2015-re, ’16-ra mekkora migrációs hullám vagy nyomás nehezedik az országra, ez ugyan igaz, de a legtöbb uniós tagállamban működik ez a fegyveres testület, sok esetben még rendőrség, csendőrség és egyéb rendfenntartó szervek mellett is. Semmi nem indokolta azt, hogy Magyarországon akár szervezeti, munkaszervezési vagy egyéb szempontokra való hivatkozással ezt megszüntessék. És lám, néhány év telt csak el a megszüntetés óta, és mindennél nagyobb szükség lenne most arra, hogy önálló határőrséggel védjük Magyarország határait, különösen a szerb, a horvát és most már lassan a román és az ukrán határszakaszt is.
A Jobbik elképzelése szerint a határőrség egy, a rendőrségtől függetlenül működő önálló testület, önálló rendvédelmi szerv lenne, amelynek feladata elsősorban az államhatár őrzése, az államhatár rendjének fenntartása, a határforgalom ellenőrzése. Ráadásul szükség lenne akár a határvonal mentén, akár esetleg mélységben különböző műveleti feladatok végrehajtásához olyan határvadász alakulatokra, amelyek működtek a határőrség megszüntetéséig. Ugyanakkor a schengeni külső határszakaszt most ahelyett, hogy egy önálló határőrséggel védenénk, tulajdonképpen azt tesszük, hogy rendőröket és honvédeket címkézünk át, nevezünk át határőrnek. Jelzem, hogy attól még egyikőjük sem lesz határőr, nem megsértve ezeket a derék rendvédelmi dolgozókat, de attól még egyik sem szerez határőr szakképesítést, szaktudást, egyik sem fog rendelkezni helyismerettel, terepismerettel, személyi ismerettel csak attól, hogy a kormányzat őket éppen most határőrnek címkézi.
Pontosan ez lenne a dolog egyik lényege, hogy egy határőr rendelkezik terepismerettel, rendelkezik helyismerettel, személyi ismerettel. Nem Borsodból, Szabolcsból, Heves megyéből meg, mondjuk, az Észak-Dunántúlról vezénylik le a déli határokra a rendőröket és a katonákat, akik nyilvánvalóan mindezen ismeretek híján vannak, önhibájukon kívül természetesen. Ráadásul egy határőr még pluszmotivációval is rendelkezik, hiszen a szolgálati helyének közvetlen közelében van vélhetően a családja, a lakóhelye, a gyermekei, így őket aztán szó szerint közvetlenül - ha úgy tetszik - a saját fizikai erejével, a saját testével, tudásával is védi. Ez csak egy plusz érzelmi motiváció vagy plusz mentális töltet, amely nem lényegtelen egy olyan feszült helyzetben, amely várhatóan vár majd az állományra.
A másik hiba, nemcsak az átcímkézés, amely önmagában szaktudást, helyismeretet és terepismeretet nem ad, hanem az is, hogy azok a rendőrök, akiket elvezényelnek eredeti szolgálati helyükről, az eredeti szolgálati helyen rendkívüli módon fognak hiányozni. Az eredeti szolgálati helyen valószínűleg rosszabb helyzetbe, rosszabb állapotba kerül a közrend és a közbiztonság, hiszen akár a szervezett, akár a kevésbé szervezett bűnözői csoportok nagyon hamar ki fogják szagolni, hogy a rendőrök fizikai jelenléte visszaesett vagy esetleg megszűnt, azonnal fogják azt tudni, hogy az adott helyen meggyengült a közbiztonság. Amúgy sincs túl rózsás állapotban most a közrend az ország több megyéjében vagy nagyon sok településén, innentől kezdve még rosszabb állapotok alakulhatnak ki. Plusz, hogyha még a relokációs kötelezettségeket nézzük, amelyeket a miniszterelnök úr néhány nappal ezelőtt aláírt vagy a nyakunkba varrt, magunkra vállaltuk az ő döntése folytán, illetőleg újabb befogadó állomásokat fognak létesíteni, ezeknek az őrzése ismét katonákat, rendőröket fog lekötni.
Tehát kérdezem azt, hogy ha az eredeti szolgálati helyről történő elvezénylés mellett az idegenrendészeti objektumok őrzése plusz élőerőket, erőforrásokat fog lekötni, akkor ki fogja őrizni a magyar államhatárt. Legalább 8 ezer főre lenne szükség, ez a minimális létszám, amiben gondolkodunk, úgy hiszem, az ehhez szükséges szakembergárda rendelkezésre áll. Mi nagyon számítanánk azokra a szolgálati járadékosokra, akik megfelelő, korrekt feltételek biztosítása esetén visszajönnének a testülethez. Semmi szükség nincs arra, hogy ebből felesleges pártpolitikai kicsinyességi kérdést csináljunk, kicsinyes szintre süllyedjünk, csak azért, mert nem a kormánypártoknak jutott előbb az eszébe, vagy valamelyik kormánypárti képviselőnek, hogy a határőrséget vissza kellene állítani.
Jelzem, hogy a Jobbik eddig is szavazatokat adott, ha kellett, kétharmadot biztosított Magyarország megvédéséhez, legyen szó akár a kerítésről, vagy a honvédség határokra vezényléséről, mi is elvárnánk azt a kormánypárti képviselőktől, hogy támogassák ezt a javaslatot. De mint ahogy a kvótával kapcsolatos népszavazás kapcsán láttuk (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), lehet, hogy két hét múlva majd Magyarország miniszterelnöke bejelenti, hogy mégiscsak fogják támogatni a határőrség felállítását. Ne várjunk két hetet se, mert az is borzasztó sok időveszteség. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit