DR. SZÉL BERNADETT

Full text search

DR. SZÉL BERNADETT
DR. SZÉL BERNADETT (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Köszönöm a fideszes képviselőknek is a szurkolást innen a háttérből. Tisztelt Miniszter Úr! A tervezett paksi bővítésnek a sorozatos vargabetűi, úgy is, mint például az orosz gazdaságnak a megrendü-lése, illetve az, hogy a reklámpénzeket a Fidesz láthatóan egyre inkább a saját háttérországa felé terelgeti, úgy látom, hogy egyre kevésbé tudják fenntartani azt a látszatot, hogy a nukleáris biztonságra még valamennyire is adnak ebben az országban. De ezen túlmenően is van számos nyugtalanító kérdés, amire igazából a mai napig nem érkezett biztos válasz. Úgy tudjuk ugyanis, hogy az Orbán-kabinet által rendre példaként hivatkozott finnországi Fenno-voima konzorcium - amiről azt kell tudni, hogy elvben a Roszatomtól vásárol és ugyanolyan típusú atomreaktorokat, mint amit a Fidesz szeretne a Roszatomtól vásárolni - az elmúlt évben a fukusimai tapasztalatok és az újabb nyugat-európai biztonsági elvárások miatt plusz biztonsági berendezéseket vásárolt a Roszatomtól, gyakorlatilag az alapkonstrukciót kiegészítették olyan tételekkel, ami a nukleáris biztonságot emeli. A birtokomban vannak olyan európai bizottsági anyagok, amelyek ugyanezt hiányolják a magyar kormány részéről, vagyis úgy tűnik, hogy az EPC-szerződésekbe, a megvalósítási megállapodásokba önök elfelejtették ezeket a plusz biztonsági berendezéseket belefoglalni. Önök nem éltek ezzel a lehetőséggel, amivel például a finnek éltek.
Na most, egyvalamiben talán megegyezhetünk, még ha vitatkozni is fogunk sok mindenben, hogy ha nukleáris erőművet akar valaki építeni, akkor a nukleáris biztonság a legfontosabb, amire gondolnia kell. Ugyanis a nukleáris energia nem egy biztonságos energiaforrás, egy nagyon veszélyes energiaforrásról van szó, a Föld bolygó és nagyon sok nemzet megélt már nagyon komoly nukleáris katasztrófákat, és nagyon problémásnak tartom azt, hogy önök, amikor az oroszokkal szerződést kötöttek, láthatóan nem tettek meg mindent annak érdekében, hogy biztonságos, korszerű atomerőműre szerződjenek le.
Úgyhogy, tisztelt miniszter úr, legyen kedves, válaszoljon öt kérdésre, egyrészt hogy időközben megrendelték-e ezeket a különböző berendezéseket. Például baleseti menedzsmentrendszerekre gondolok, illetve passzív biztonsági rendszerek tesztelésére alkalmas berendezésekre. Illetve azt is szeretném kérdezni, hogy az EPC-szerződésekben ezek miért nem szerepeltek. Itt a kórus a háttérben kérdezte tőlem, hogy honnan tudom, hogy szerepelt-e. Valóban minden titkos, csakhogy az európai bizottsági anyagok egyértelműen rámutattak arra 2015 őszén, kifogásként felhozva, hogy önök nem foglalták be ezeket a biztonságnövelő tételeket az eredeti szerződésekbe, tehát szeretném kérdezni, hogy felülvizsgálták-e a szerződéseket ilyen módon.
Azt is szeretném tudni, hogy ha ezt megtették, akkor mennyibe fog ez kerülni a magyar adófizetőknek, ugyanis Finnországban - információim szerint, bár felháborítónak tartom, hogy egy magyar képviselő többet tud a finn projektről, mint a magyarról - a beruházás értékének a 10 százalékát is érintheti ez a módosítás. Illetve, tisztelt miniszter úr, önök már annyit beszéltek mellé Paks II.-vel kapcsolatban, hogy válaszát akkor tudom elfogadni, ha hitelt érdemlően bizonyítja, azaz átadja azt a dokumentációt, amiből meggyőződhet minden magyar állampolgár és az ellenzék is arról, hogy ezeket a nukleáris biztonságot fokozó berendezéseket önök valóban megrendelték a befektetőtől. Várom szíves válaszát. (Taps az LMP soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit