LÁZÁR JÁNOS,

Full text search

LÁZÁR JÁNOS,
LÁZÁR JÁNOS, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Köszönöm szépen. Igen tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársam! Immáron sokadjára kell megköszönnöm alapos és körültekintő kérdését, részben azért, mert lenyűgöz a műveltségével, egy reneszánsz hölgy képe bontakozik ki mindannyiunk előtt (Derültség a kormánypártok soraiból.), aki az atomenergiától egy egészen széles spektrumon át képes képviselni minden ügyet, sőt olyan kérdéseket tesz fel, ami, bevallom őszintén, az én szerény képességeimet meghaladja. Ezért, ha megtenné nekem, képviselő asszony, hogy részletezné, hogy a passzív biztonsági rendszereken mit ért egy atomerőmű esetében, és ha megtenné, hogy a független első körös nyomásleeresztő kialakítása mit jelent konkrétan, illetve az irányító központ és a létesítmény szeparálása az ön technikai műveltsége alapján hogyan értendő egy nukleáris erőmű esetében, megkönnyítené a kérdésre adandó válaszomat.
Mindenekelőtt azonban szeretném a leghatározottabban visszautasítani azt az állítását, hogy a Paksi Atomerőmű akár most vagy akár a jövőben bármiféle biztonsági kockázatot jelentene. Kedves Képviselő Asszony! Ebben az erőműben ma több ezer ember dolgozik azért, hogy Magyarországon olcsó legyen a lakossági áram, és egy olyan áramforrása legyen az országnak, amely teljes egészében megfelel minden hazai és nemzetközi biztonsági előírásnak.
(15.40)
Amikor ön kétségbe vonja a magyar nukleáris ipar teljesítőképességét, a magyar atomerőmű teljesítőképességét, több ezer ember szakértelmét vonja kétségbe. Ne feledje el, képviselő asszony, hogy az elmúlt harminc esztendőben a nukleáris atomerőművünket orosz technológiával, orosz műszaki segítséggel magyar emberek működtetik, ezeknek az embereknek a munkáját vonja ön kétségbe.
Másrészről szeretném megjegyezni, hogy a Paksi Atomerőmű, amelynek a mintájára fogjuk fenntartani a kapacitást, a legmagasabb nemzetközi biztonsági követelményeknek felel meg. Ma olyan orosz technológiával működő atomerőműve van Magyarországnak, amely az egyik legbiztonságosabb atomerőmű. Ön ezt vonja kétségbe, ezeknek az embereknek a tevékenységét, munkáját, felkészültségét kétségbe vonva próbál pánikot kelteni.
Ami pedig a jövőbeni szerződést illeti és az atomerőművet: szeretném elmondani önnek, hogy két nagyon fontos sarokpontja van annak a szerződésnek, amit ön láthatóan jobban ismer, itt az előbbi műszaki fogalmak jól bizonyítják. Az egyik ilyen, hogy mi kulcsrakész atomerőművet vásárolunk, ami azt jelenti, hogy az orosz félnek minden garanciális szabályt teljesítenie kell. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a legfontosabb elvárás egy létesítendő atomerőművel kapcsolatban, hogy először is minden hazai, minden európai uniós és minden nemzetközi, a világ összes atomerőművére vonatkozó nemzetközi sztenderdnek maximálisan megfeleljen. Ennek hiányában természetesen nem fogjuk üzemeltetni az atomerőművet, a kulcsrakész atomerőművet nem fogjuk majd átvenni a kivitelezőtől, illetve a beruházótól. Tehát szeretném önnek világosan elmondani, hogy minden biztonsági követelménynek az atomerőmű teljes egészében meg fog felelni.
Másrészről szeretném azt is figyelmébe ajánlani, hogy semmilyen olyan döntés nem született tudomásom szerint, amely alátámasztaná az ön kérdését, tekintettel arra, hogy az orosz partner ezután fog tendert hirdetni, amelyben a különböző technológiák megoldási ügyei és megoldási kérdései lesznek megversenyeztetve.
Én egy dologra szeretném különösképpen felhívni képviselőtársaim figyelmét, arra a legújabb statisztikára, amely a 2015-ös áramárakkal kapcsolatos. 2015-ben Németországban az áram energiadíja 24 forintba került kilowattóránként, Magyarországon 15,50-be. 2015-ben minden német háztartás minden kilowattórát 19 forinttal szubvencionált, a különböző hálózati díjak, adók, koncessziók, megújulós támogatás, kapcsolt támogatás azt eredményezte, hogy Németországban tavaly kilowattóránként 90 forint volt a lakossági áram díja, Magyarországon pedig 36 forint 50 fillér.
Ebben kell döntést hoznia, képviselő asszony, hogy 90 forint legyen az áram díja vagy 36,50. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit