GÚR NÁNDOR

Full text search

GÚR NÁNDOR
GÚR NÁNDOR (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. 2013 óta mintegy 250 milliárd forintos nagyságrend az a pénzösszeg, amely tekintetében letelepedési kötvényeket árultak. Ezen letelepedési kötvények nyilván azt hozzák magukkal, hogy mivel off-shore cégeken keresztül történik a dolog, ezért a haszon, a hozam egy jelentős részét ők viszik el. Most ott tartunk, hogy egy 300 ezer eurós letelepedési kötvényből 34 ezer eurót visznek el az offshore cégek egy letelepedési kötvény kapcsán, plusz még egy 40-60 ezer eurónyi adminisztrációs költség címén történő nagyságrendet. Magyarul, egy letelepedési kötvény után mintegy 25 millió forintos nagyságrendet kaszálnak ezek az offshore cégek. Tudjuk, a Gazdasági bizottság hagyta jóvá, hogy mely cégek lehetnek ezek, eredeti állapotban hét ilyen volt, most háromnál-négynél tartunk, és a Gazdasági bizottság elnökét is ismerjük, itt a parlament falai között is találkozunk vele, most propagandát csinál - Rogán miniszter úrnak hívják.
Az alapvető problémám ott van, hogy 2003 óta ezen letelepedési kötvények kapcsán hat, azaz hat darab elutasítás fogalmazódott meg. Mintegy 3 ezer darab letelepedési kötvényt adtak el, és mellette a családtagok olyan 5 ezren vannak, tehát összességében mintegy 8 ezren érintettjei a történetnek. Szeretném jelezni, hogy ezzel szemben példaként 2014-ben és 2015 első felében 713 fő kapott menedékjogot. Szóval, pénzért minden, egyébként meg mindenki menjen oda, ahova a fideszesek gondolják - körülbelül ez a rendszer működik.
No de a galádság a történetben igazából az, hogy mindezek mellett, mint ahogy mondtam, ebből a 300 ezer euróból 34 ezret direkt módon az offshore cégek tesznek el, azt nem tudom, hová, nem tudom, kikkel osztoznak vagy kiknek osztanak vissza, de ugye balga módon senki nem gondolja ebben az országban, hogy ez mind az ő hasznuk. Ilyen értelemben azt tudom csak mondani, elfogadhatatlan mindaz, amit ezzel kapcsolatban csinálnak, már csak azért is, mert kötvényről van szó, és ha kötvényről van szó, ezt vissza kell fizetni, a visszafizetést meg az emberek fogják megtenni, még azt is, amit az offshore cégek haszonként élveznek.
Miért kellenek ezek a közvetítő cégek? Miért jutnak gyakorlatilag diszkont áron a kötvényekhez? Miért van a busás közvetítői haszon? Fizet-e az állam közvetítői járulékot? És hol vannak a nemzetbiztonsági kockázatok ebben a kérdésben? Hogyan áll a rendőrségi nyomozás egy konkrét ügyben, a VolDan Ltd. és az S&Z Program Ltd. kapcsán? Ezeket szeretném viszonylag tisztán látni. Államtitkár úr, remélem, hogy ebben kellő felvilágosítást tud adni. Elnök úr, köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit