TÁLLAI ANDRÁS

Full text search

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Először egy ténybeli módosítást szeretnék tenni. Az elhangzottaknál nincsenek offshore cégek, és azért nincsenek offshore cégek, mert a pályázatnál fel kell fedni a tulajdonosi viszonyokat, és mindenki tudhatja, láthatja, hogy ki ennek a tulajdonosa. Az offshore cég az, ahol nem tudjuk, hogy ki a tulajdonos. A jelen esetben mindegyik esetben tudjuk, hogy ki a tulajdonos.
Miután hat kérdést tett fel, ha megengedi, konkrétan rátérek a kérdéseire.
Miért van szükség közvetítő cégekre? Azért van szükség közvetítő cégekre, tisztelt képviselő úr, mert a letelepedési kötvényt vásárlók nem Magyarországon élnek, hanem valamelyik országban a világon, tengerentúl, és nyilvánvalóan az adott országban kell értékesíteni ezt a lehetőséget. Ahhoz, hogy adott országban tudjuk értékesíteni, ismerni kell az ott élő emberek szokásait, kultúráját, befektetési gondolkodásmódját, és ahhoz általában kell egy iroda, valamint számítógép és program, hogy ezt a szolgáltatást lehessen biztosítani az adott irodán. Ha ezt az állam végezné, nyilván jelentős befektetést kellene eszközölnie, így viszont, hogy külső cégek végzik ezt, az államnak az adófizetők pénzéből erre nem kell külön befektetést, pénzt fordítania.
Miért juthatnak diszkont áron a letelepedési kötvényekhez a közvetítők? Azért, mert ha valaki állampapírt vásárol, annak az állam részéről valamilyen költsége van: vagy kamatokat fizetünk az állampapírok után, vagy a másik módszer, hogy diszkont áron értékesítik, és akkor az államnak lényegében a különbözetet kell költségként viselnie. Olyan nincs, hogy valaki évekig ad pénzt a magyar államnak, és annak semmilyen költsége nincs az állam részéről. Ezért van az, hogy az államnak úgy, mint más állampapírok vonatkozásában, itt is felmerült költsége.
Miért tehetnek rá busás közvetítői hasznot? Az államnak, a magyar államnak ehhez semmi köze nincs. Létrejön egy üzlet az értékpapírt vásárló, a befektetési kötvényt vásárló magánszemély nem magyar állampolgár és egy értékesítő cég között. Ketten állapodnak meg abban, hogy annak a külföldi magánszemélynek ez az üzlet mennyit ér, mennyi költséget bír el. Jelzem egyébként, hogy más országokban is vannak ilyen lehetőségek, és a külföldi állampolgár nyilvánvalóan el fogja dönteni, hogy ha ez Magyarországon drága, akkor más ország befektetési kötvényét fogja megvásárolni.
(16.40)
Fizet-e az állam a közvetítő cégeknek közvetítői járulékot? Erre nagyon egyszerűen tudok válaszolni, amit ön is tud: nem fizet. Hogyan alakulnak a nemzetbiztonsági kockázatok? A nemzetbiztonsági kockázatokat az Alkotmányvédelmi Hivatal ellenőrzi, ha az szükségesnek látszódik, és ő tesz erről jelentést. Egyébként nemrég ezt meg is tette az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottsága előtt, külön napirend volt ez a kérdés, és beszámolt róla az Alkotmányvédelmi Hivatal. Hogyan áll a rendőrségi nyomozás nevezett cégek kapcsán? Azt tudom önnek mondani, hogy nincs nyomozás. Feljelentés van, és a rendőrség feljelentéskiegészítésre szólította föl a feljelentőket.
Szeretném még önnek elmondani, hogy nem egyedi példa az, ami Magyarországon van. Nemzetközi példa van rá, sőt mi ezt tanulmányoztuk is. Így Ausztriában, Cipruson, az Egyesült Királyságban, Görögországban és Máltán, Portugáliában is alkalmazzák ezt a módszert arra, hogy a letelepedést elősegítsék az adott országban. Köszönöm megtisztelő figyelmét, kérem válaszom elfogadását. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit