MAGYAR ZOLTÁN

Full text search

MAGYAR ZOLTÁN
MAGYAR ZOLTÁN (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Képviselőtársaim! 2015 végén a kétharmad hiányában keresték az ellenzékkel a konszenzust, hogy átmehessenek azok a módosítások, amelyek végeredményeként a Magyar Országos Horgászszövetségen keresztül rendezhetik el a természetes vizek kezelését. Rengeteg ígéret elhangzott, de nézzük meg, hogy mi lett a valóság: hal és gazda nélkül maradt horgászterületek, munka és jövő nélkül maradt halászcsaládok és átvert emberek. Ez a kézzelfogható eredménye az önök természetes vizeken történő ténykedésének.
(Dr. Szűcs Lajost a jegyzői székben
Gelencsér Attila váltja fel.)
De nézzük azt is meg, hogy ki a káosz és politikai háttéralkuk nyertese: a bizonytalanságot kihasználó rapsic, az őshonos halakat kiszorító invazív fajok, na és persze a Fidesz közeli egyesületek, társaságok. A januártól senki földjévé tett természetes vizek kifosztása hatalmas ütemben kezdődött el, félipari módszerekkel tömegesen fogták ki telelőhelyeikről a halakat, a rablóbandák egymás között osztották föl a folyószakaszokat, tették tönkre évek, évtizedek munkáját, nem kímélve védett halakat, sérülékeny populációkat sem. Állami víz- és halvédelem szintjéről pedig ne is beszéljünk, teljesen felesleges, az a nullához közelít. Sőt, a horgászoknak is komoly panaszaik vannak, mire ugyan megköttetnek majd a legtöbb területen a megállapodások, egy teljes horgászszezon kiesik, hiszen lassan eljön jó néhány fajra a tilalmi időszak. A kormány és a Mohosz felelőssége megkerülhetetlen. Egymásnak ugrasztottak horgászt és halászt, haltermelőt és telepítőt, időst és fiatalt, hobbiját űzőt és természetvédőt, miközben a valódi ellentét nem köztük feszül. Azt is ígérték, hogy a hagyományos, a vizeket nem kizsákmányoló halászat megmaradhat bizonyos keretek között. A több száz érintett család nem szeretne múzeumokba költözni, nem egy régi, lesajnált életmód utolsó példái. Az ő tevékenységük a XXI. század körülményei között is beépíthető. Ki fog szelektíven halászni? Kik fogják az invazív fajokkal felvenni a versenyt? És talán, ami a legtöbbünket érinti, hogy fogunk helyben fogott halat enni egy tó- vagy folyóparti étteremben? Miből lesznek hal alapú gasztrofesztiválok ellátva? Tudom, tudom, önöknek ez nem gond: majd veszünk külföldről.
Mindezek alapján kérdezem tisztelt államtitkár urat, miért nem történt meg időben a természetes vizek átadása, átvétele, ki ezért a felelős. Mi lesz ennek a következménye? Ki és hogyan kárpótolja a kifosztott vizeket? Mikortól lesz érdemi halőrzés? Mi lesz a halászokkal? Bocsánatot kérnek az érintettektől? Várom érdemi válaszát. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit