DR. BITAY MÁRTON ÖRS

Full text search

DR. BITAY MÁRTON ÖRS
DR. BITAY MÁRTON ÖRS földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Egy valóban nagyon fontos kérdésre világított rá az interpellációjában, de ha megengedi, akkor egy pillanatra eggyel hátrébb lépnék, hogy tulajdonképpen miért is van ez a „Földet a gazdáknak” program, és mit szeretnénk ezzel elérni.
Ha jól látom az európai agrárgazdasági versenyt, akkor nagyjából két alapon nyugszik az agrárgazdaság sikeressége. Az egyik a földtulajdon, a másik pedig a források. Azt kell megteremteni, hogy ebben a versenyben a magyar családi gazdaságok is minél versenyképesebbek legyenek. Ezért én azt gondolom, hogy az kifejezetten helyes, hogy az előző kormányzati ciklusban meghirdetésre került a „Földet a gazdáknak” program, ami közel 290 ezer hektár állami termőföldet adott haszonbérbe, és azt gondolom, az helyes, hogy megkezdtük az állami tulajdonú szántóterületek értékesítését, amelyen családi gazdaságok egy nyilvános árverés keretében vásárolhatnak.
Tehát egyrészről van a tulajdon, ami nagyon fontos a versenyképesség szempontjából, másrészről vannak a források. Itt jellemzően európai uniós forrásokról és hazai forrásokról beszélünk, de ez egy másik tárcának a szakterülete.
Mi azon a biztos elképzelésen állunk, hogy a családi gazdaságoknak termőföldtulajdont kell adni a versenyképességük érdekében. Ehhez képest mit ajánl az ellenzék? Azt halljuk folyamatosan, hogy nem jó ez a tulajdon, és sokkal jobb lenne, hogy ha az állam nem eladna, sőt amit eladott, az ellenzék ígéretei szerint még vissza is szeretnék venni. Szeretném megkérdezni, hogy az kinek jó. A családi gazdaságoknak biztos, hogy nem, vagy a magyar agrárgazdaságnak sem jó az, hogyha folyamatosan növelném az állami szántóföldvagyont, pláne olyan vagyon terhére, amit egyébként már egyszer tulajdonba adtunk.
Nagyon érdekes lenne az az átgondolás is, hogy inkább bérletet adjunk a családi gazdaságoknak. Én azt mondom, hogy vannak erre lehetőségek, vannak olyan területek, ahol valóban, mondjuk, védett természeti területek vonatkozásában nem indokolt és nem is teszik lehetővé törvények azt, hogy magántulajdonba kerüljön, de a szántóföldek vonatkozásában erre sem társadalompolitikai, sem agrárgazdasági ok nincsen.
(15.50)
Azt pedig végképp kíváncsian várnám, hogy melyik az a cél, amit megvalósítana egy földadó bevezetése. Kinek kedvez az, amit az ellenzék szeretne, vagy legalábbis, ha jól hallottam, az LMP szeretne, hogy valamilyen földadó bevezetésre kerüljön? Miben segíti ez az agrárgazdálkodókat, miben segíti a családi gazdaságokat, miben segíti a versenyképességét ezeknek a gazdaságoknak? Az pedig szintén egy érdekes kérdés, hogy miért pont 100 hektárban. Tehát melyik az a szakmai elképzelés, amely alapján oda szeretnének visszatérni, hogy bármilyen szinten meghúzzunk ilyen adóbevezetési elképzeléseket, őrületeket? Miért gondolnám én azt, hogy mondjuk, egy szántóföldi kukoricatermesztésnél, pláne egy nehezebb adottságú területnél 100 hektár után bárkinek bármilyen adót kellene, plusz földadót bevezetni? Ez teljesen szembemegy mindenféle tulajdoni, illetőleg agrárgazdasági logikával, ráadásul nem is jelentene ez semmilyen előrelépést, legalábbis én azt gondolom, hogy a családi gazdaságok számára semmiképpen sem. Nagyon érdekes, hogy amikor ők pályáznak, amikor ők próbálnak termőföldhasználathoz jutni - az említett képviselő úr is szerencsés nyertese érdekeltségeivel a „Földet a gazdáknak” programban -, akkor nem kerül elő ez a kérdés, hogy bármilyen adót, földadót kivessenek.
Szeretnék kitérni arra is egyébként, amit a statisztikák… - hogy egyharmad fideszes nyert vagy nem. A Jobbik teljesen más számot mond, az LMP teljesen más számot mond, én is szeretnék mondani egy számot: több mint 8 ezer családi gazda vásárolt már a földértékesítési programban, az átlagos vásárlások pedig körülbelül olyan 30 hektár körül vannak, amit megvásároltak.
Magyarországon a földprogram jó, a kormány nevében pedig szeretnék visszautasítani minden olyan ellenzéki elképzelést (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), ami földadót szeretne bevezetni. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit