PÓCS JÁNOS

Full text search

PÓCS JÁNOS
PÓCS JÁNOS (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Nemrég fórumot hívott össze az LMP agrárügyekben illetékes politikusa, képviselőtársunk, Sallai R. Benedek. A fórum sokatmondó címe „Élet a Fidesz után” volt, és az LMP vidékpolitikájába engedett bepillantást. Kapjunk hát képet mi is!
Az ellenzék vidékpolitikai kiindulópontja természetesen nem is lehetett más, mint a jelenlegi kormány intézkedéseinek rendszere, amelynek erős kritikája nem maradhatott el.
A fórumon részt vevők kellő hangulatának megteremtése érdekében a képviselő úr igen sötét képet festett: kivándorlással, elnéptelenedő vidékkel, demográfiai katasztrófával, aránytalanul eloszló támogatásokkal.
Viszont a mezőgazdaság teljesítményének stabil emelkedéséről, az egyes ágazatok számára nyújtott hathatós kormányzati segítségről, a nehezen kiharcolt, rendkívüli mértékű EU-s vidékfejlesztési támogatásokról vagy a vidéki emberek lehetőségét javító családtámogatási rendszerről nem sok szó esett. Slágertémaként viszont előkerült a „Földet a gazdáknak” program eredményeinek ellenzéki nézőpontú ismertetése, ahol Sallai R. Benedek képviselő úr megismételte azon nyilatkozatát, amely szerint a legutóbbi elárverezett 130 ezer hektár egyharmada fideszesekhez került.
Tisztelt Államtitkár Úr! Nem tudunk olyan árverésről, ahol pártszimpátiától függően különböző színű, mondjuk, narancssárga, vörös vagy zöld tárcsákat emelgettek volna a gazdák, és így meg lehetett volna állapítani, hogy mennyi földet nyertek az egyes pártok támogatói. Azt viszont észleltük, hogy az árverések helyszínére beharangozott ellenzéki tüntetések jórészt elmaradtak, bizonyára azért, mert azokon pártállástól függetlenül, el nem ítélhető módon mindenki részt kívánt venni.
A fórum számunkra legtanulságosabb részlete azonban mindenképp az lehet, hogyan kívánja megoldani az ellenzék a meglehetősen szubjektíven tálalt vidéki problémákat. Az új ellenzéki vidékpolitika föld- és vagyonadó bevezetésén alapszik, amely 100 hektár földtulajdon vagy 100 négyzetméter fölötti lakóingatlanok esetében kerülne kivetésre. Nem tudom, hogy az ilyen intézkedés milyen módon tudná jó irányba befolyásolni a vidéken élők helyzetét.
Tisztelt Államtitkár Úr! Hogyan látja és milyen intézkedésekkel kívánja a kormány segíteni a magyar vidék helyzetét? Milyen eredményei vannak a „Földet a gazdáknak” programnak? Hogyan értékeli a minisztérium a föld- és a vagyonadó bevezetésének ellenzéki ötletét?
Várom megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit