ROGÁN ANTAL,

Full text search

ROGÁN ANTAL,
ROGÁN ANTAL, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Frakcióvezető Úr! Frakcióvezető úr hozzászólásának azt a címet adta, hogy „Védjük meg Európát!”, és ha megengedik, akkor én ebben a kontextusban is szeretnék reagálni a frakcióvezető úr által elmondottakra.
Először is, valóban, a bevándorlás, azt gondolom, hogy 2015-ben olyan valós veszéllyé vált, ami ma már mindenkit foglalkoztat Európában, minden családot az európai asztaloknál, bárhol Közép-Európától Nyugat-Európáig bezárólag. Ez egy megkerülhetetlen téma, az emberek érzik, hogy egy olyan új helyzet alakult ki az újkori népvándorlás eredményeként, ami akár újrarajzolhatja Európa arculatát.
A tavalyi esztendőben a hivatalos adatok és a becslések szerint másfél millió ember volt az, aki gyakorlatilag illegálisan belépett az Európai Unió területére, közülük több mint egymillió ember egyébként ma Németországban van. Magyarországon 391 ezer ember haladt keresztül ebben az időszakban. A magyar hatóságok mindvégig próbáltak érvényt szerezni egyébként a törvénynek és az európai jogszabályoknak, ez azonban nem mindig, nem minden alkalommal sikerülhetett, hiszen kifejezett ellenállással találkoztunk akkor, amikor ezeknek a jogszabályoknak érvényt kívántunk szerezni.
Tisztelt Képviselőtársaim! A bevándorlási veszély azóta sem múlt el, az új esztendőnek még csak az első két hónapja telt el, de gyakorlatilag már 200 ezer ember lépett be a horvát-szlovén útvonalon keresztül az Európai Unió területére, és ahogy érkezik a tavasz, úgy az is várható, hogy egyébként újabb nyomás nehezedik majd Magyarország és Európa déli határaira.
Szeretném hozzátenni önöknek azt, hogy miközben itt a tisztelt Ház ülésezik, egyes sajtóhírek szerint a macedón-görög határon gyakorlatilag újabb, szinte összecsapásszerű jelenségek alakultak ki, és gyakorlatilag áttörték az illegális bevándorlók a görög-macedón határt; amiből az következik, hogy az a veszély, amiről beszélünk, úgy tűnik, egyre fokozottabb és egyre erőteljesebb. A magyar kormány éppen ezért a legutóbbi ülésén, amiről miniszterelnök úr az évértékelőjén tájékoztatta a nyilvánosságot is, határozott döntéseket is hozott. Először is, megerősítettük a déli határaink védelmét, értjük ez alatt a szerb és a horvát határszakaszt. Másik oldalról a magyar kormány megteszi az előkészületeket annak érdekében, hogyha kell, akkor a román-magyar határon is tovább tudja folytatni a kerítés építését. Erről természetesen a belügyminiszter úr tájékoztatni fogja román kollégáját, és tárgyalni is fog vele arról, hogy ezt milyen menetrendben és hogyan képzeljük el a következő időszakban.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ugyancsak szeretném tájékoztatni önöket arról, hogy a magyar kormány azért hozta meg azt a döntését, ami a népszavazási kezdeményezésre vonatkozik, mert szeretnénk világossá tenni, hogy úgy látjuk, a délről érkező veszély, tehát a határok védelme, az újabb és újabb illegális bevándorlók százezrei, milliói mellett ma már fennáll az a veszély is, hogy egyik oldalról az Európába eddig belépett közel másfél millió ember kötelező újraelosztása az európai vezetők fejében az egyetlen lehetséges megoldásnak tűnik, sőt egy külön veszélynek számít az, hogy úgy tűnik, Európa vezetői egyfajta alkut kötöttek Törökországgal arról, hogy több százezer, akár félmillió ember éves átvételére is sor kerül - és egyébként kötelező szétosztására - az Európai Unió tagállami között. Mi azt gondoljuk, hogy ez alapvetően változtatná meg Európa arculatát.
Hozzá kell tenni, hogy a kvóta az egy ilyen lopakodó dolog, hiszen először találkoztunk egy 40 ezer emberre vonatkozó önkéntes kvótával, amiből, mivel önkéntes volt, Magyarország természetesen nem vette ki a részét. Aztán találkoztunk egy 120 ezres, immáron kötelező kvótával, amit az Európai Unió döntéshozó szervei gyakorlatilag a lisszaboni szerződés megkerülésével próbáltak meg jogszabályba iktatni és annak kötelező érvényt szerezni. Ezt a kvótát megtámadta a magyar kormány a megfelelő európai bírósági fórumokon, és ehhez gyakorlatilag Szlovákia is csatlakozott, és bízunk benne, hogy az európai bírósági fórumokon ezt a törvénytelen eljárást utólag meg fogják semmisíteni.
Másik oldalról azonban ott van előttünk a harmadik lépés: a valódi, mindenkire kiterjedő, állandó mechanizmusként működő kötelező betelepítési kvóta, amiről azt gondoljuk, hogy senki más nem hozhat döntést Európában, csak és kizárólag az emberek. Mert őket kell megkérdezni arról, hogy egyébként szeretnének-e együtt élni más vallású és más kultúrájú emberek tömegeivel; hogy valós veszélynek látják-e, hogy Közép-Európában, ahol eddig nincsenek, ott is ki fognak alakulni a „no-go” zónák, és esetleg ott sem fogják tiszteletben tartani az alapvető európai értékeket, például a nők és a férfiak egyenjogúságát vagy a nők tiszteletét. Ezért élt a magyar kormány a népszavazás jogával, és bízunk benne, hogy a népszavazás el is fog jutni oda, hogy megvalósuljon Magyarországon.
Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit