DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Bár nekem erről nem jutott volna eszembe Kovács Béla, de most, ahogy így kimondta képviselő úr (Derültség a kormánypártok soraiban.), egyrészt a lelkiismeret dolgozik a Jobbikban, ezt örömmel látom. (Taps a kormánypártok soraiban.) Másrészről meg milyen szerencse, hogy a Magyar Tudományos Akadémiának kell kikérni a véleményét és nem Kovács Bélának, hogy az egyes kommunista diktatúrában vezető pozíciót betöltő személyek esetében vajon tartható vagy nem tartható a név. Hiszen ön is tudja, képviselő úr, hogy az elmúlt ciklusban elfogadtunk itt egy törvényt - ön is abból idézett (Szávay István: Ezt kérem alkalmazni!) -, 2012-ben, amelyben egyrészt cégek elnevezésében, másrészt sajtótermékek elnevezésében, harmadrészt civil szervezetek elnevezésében, negyedrészt pedig közterületek és közintézmények elnevezésében megtiltottuk azt, hogy olyan személy neve szerepeljen, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában vezető szerepet töltött be (Mirkóczki Ádám: Akkor miért szerepel továbbra is?), vagy olyan kifejezés vagy olyan szervezet neve, amely a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerrel közvetlenül összefüggésbe hozható. És itt, akár a civil szervezetek, akár a közterületek elnevezése kapcsán, akár közintézményeknél a Magyar Tudományos Akadémiának kötöttük ki azt a lehetőséget vagy azt a kötelezettséget, hogy állást foglaljon, hogy ki köthető és ki nem a XX. századi diktatúrához. Itt, ebben az esetben nemcsak a maradék Lenin vagy Vöröshadsereg utcák tűntek el így akár budapesti, akár vidéki területekről, itt Lenin utcából is egy féloldalnyi volt, Marx Károly utca, Felszabadulás, Vörös Csillag, Szamuely, Kun Béla, Münnich Ferenc, Ságvári (Közbeszólás az MSZP soraiból: Rétvári!), Néphadsereg szintén, Tanácsköztársaság, Népfront, Frankel Leó, Munkásőr, November 7-e, Engels és még sorolhatnánk, hogy milyen más utcák voltak. Vagy például Pataky István illegális kommunista helyett most már Borics Pál kőfaragó nevét viselheti utca, Kiss István építész nevét viseli Fürst Sándor kommunista politikus helyett egy közterület, Hámán Kató KMP-s aktivista helyett Szurmay tábornok, egykori honvédelmi miniszter nevét, vagy pedig Sallai Imre kommunista mozgalmár helyett Cziffra György zongoraművész nevét, vagy Kulich Gyula kommunista ifjúsági mozgalmár helyett Orbán Balázs székelyföldi írónak, tudósnak a nevét viselheti most már közterület.
Ezt a Fidesz-KDNP érte el az elmúlt kormányzati ciklusban, és az egyetemek számára is a saját névviselésüknek, saját belső szervezeti szabályzatuknak az áttekintésére a 87/2015. számú kormányrendelet 68. § (6) bekezdésével 2015. december 31-éig szabtuk feladatként, hogy intézkedjenek. Kollégium esetében a felsőoktatási intézményeknek kellett és kell felülvizsgálni a névviseletet. Ebben, mint ezt ön nagyon jól tudja, képviselő úr, sem a kormánynak, sem a minisztériumnak, sem a parlamentnek közvetlen ráhatása, közvetlen befolyása nincs. Mi megtiltottuk ezeknek az akár a náci diktatúrához, akár a kommunista diktatúrához köthető személyneveknek, kifejezéseknek a használatát, és maga az egyetem az, aki dönt arról, hogy akár a szabályzataiban, akár máshol milyen neveket használ.
Úgyhogy továbbra is azt tudom önnek mondani, hogy a rektort és a hallgatói önkormányzatot kell hogy megkeresse, hogyha ezeket a neveket meg akarja változtatni, hiszen a 2012. évi törvény - amit az előbb idéztem - egyértelművé teszi, hogy ilyen nevek nem használhatók. De ugyanakkor sok minden más intézkedést hoztunk, ön is tudja, tisztelt képviselő úr, azzal ellentétben, amit itt a Jobbik ma valótlanul állított: a kommunista nyugdíjpótlékokat 142 esetben megvontuk azoktól, akik állampárti vezetők voltak vagy KISZ-es vezetők vagy titkosszolgálati vezetők; a Btk.-ban szerepel a kommunizmus bűneinek tagadása; vagy európai uniós szinten bevezettük augusztus 23-át, mint a közös XX. századi diktatúrák áldozatainak emléknapját.
Ami pedig a Rajk kollégiumot illeti, én csak Wittner Mária fideszes képviselőtársunkat tudom idézni, ő azt mondta itt a parlamentben, hogy ő mint ’56-os forradalmár, azt tartaná talán a legjobb megoldásnak, ha Rajk László áldozatainak kollégiumává neveznék át ezt az intézményt, de erről csak az egyetem dönthet. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit